چهارم جون (۱۵ جوزا) برابر است با روز جهانی "کودکان معصوم قربانی خشونت."
نهادهای دفاع از حقوق کودکان در افغانستان میگویند، هنوز هم کودکان قربانی درگیریها و خشونت در افغانستان هستند.
یکی از این کودکان سکینهای ۱۵ ساله است. او میگوید یک و نیم سال پیش در یک حملۀ انتحاری در ولایت پکتیا زخم برداشت و پایش معلول شد.
او به رادیو آزادی گفت: "حالا یک پایم فلج شده است. حس میکنم که هیچ پای ندارم، از طرف شب زیاد درد میکند درست راه گشته نمیتوانم. در مکتب صنف سوم بودم مگر حالا مکتب و مدرسه هم رفته نمیتوانم."
سکینه پس از آن رویداد کوله بارش را بسته و به کابل مهاجر شده است. او در یکی از کمپهای بیجا شدگان با پدر و مادر کهن سالش در یک وضعیت بد اقتصادی زندگی میکند.
سکینه یکی از قربانیان جنگ و خشونتها در کشور است.
چهارم جون، روز جهانی کودکان معصوم قربانی خشونت از سوی سازمان ملل متحد به بزرگداشت از کسانی چون سکینه و دیگر کودکانی که قربانی خشونتهای این گونه میشوند، ویژه شده است.
سازمان ملل متحد این روز را در ۹ اگست سال ۱۹۸۲ در پی قربانی شدن شماری از کودکان فلسطینی و لبنانی در خشونتهای اسرائیل، چهارم جون را به عنوان روز جهانی کودکان معصوم قربانی خشونت نام گذاری کرد.
افغانستان ناامنترین کشورها برای کودکان شمرده میشود
نهادهای حمایت از حقوق کودکان در افغانستان، کشوری که کم از کم با پشت سرگذاشتن چهار دهه جنگ و خشونت از ناامنترین کشورها برای کودکان شمرده میشود، به بهانۀ همین روز یک بار دیگر از وضعیت کودکان ابراز نگرانی میکنند.
نهاد محافظت از کودکان در افغانستان میگوید در سال ۲۰۱۹ و نخستین ماههای سال ۲۰۲۰ جنگها شدت یافته اند و کودکان بیشتر قربانی شده اند.
مریم عطایی سخنگوی این نهاد به رادیوآزادی گفت: "شروعهای سال ۲۰۲۰ یعنی ماههای مارچ، اپریل و می ماههای مرگ بارترین سال برای کودکان افغانستان بوده اند. حداقل ما در ماه های اپریل و می بیشترین قربانی کودکان را در تناسب به سال ۲۰۱۹ داشتیم."
نهاد محافظت از کودکان در افغانستان از طرفهای درگیر میخواهد تا از غیرنظامیان به ویژه کودکان حفاظت کنند.
در سه ماه نخست سالجاری میلادی ۱۵۰ کودک در افغانستان کشته شده اند
در تازهترین گزارش دفتر هیئت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان که در آخر ماه ثور نشر شد آمده است که از ۵۳۰ غیرنظامی که در سه ماه نخست سال ۲۰۲۰ میلادی کشته شده اند ۱۵۰ تن آن کودکان هستند.
نهادهای مدافع حقوق کودکان میگویند افزون بر جنگ کودکان افغان از خشونتهای دیگری چون انجام کارهای شاقه، تگدی گری، مهاجرت، قاچاق، استفاده جنسی از آنها و بسیاری موارد دیگر رنج میبرند.
کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان میگوید حقوق کودکان در افغانستان در بیشتر موارد نقض شده است.
نجیب الله ببرکزی مسئول بخش کودکان این کمیسیون به رادیو آزادی گفت: "در همه موارد نقض است چه در بمباردمانهای هوایی است یا هم در انفجار ماینهای کنار جاده، درگیریهای مسلحانه میان گروههای غیر مسئول و دیگر موارد اطفال جان میدهند، حیات اطفال در معرض خطر است."
از سویی هم وزارت کار و امور اجتماعی افغانستان میپذیرد که در قسمت حمایت از کودکان کار لازم صورت نگرفته است.
نجیبالله اخلاقی رئیس بخش حمایت از کودکان وزارت کار و امور اجتماعی در این مورد به رادیوآزادی گفت: "اولویت و نیاز حکومت در قسمت رسیدگی به وضعیت اطفال در بسیاری از موارد برای سازمانهای دونر بینالمللی اهمیت ندارد، و از جانب دیگر ما با کمبود بودجه انکشافی مواجه هستیم. اینجاست که اطفالی که در جنگ معلول شدهاند و یا سایر معلولین چیزی لازم برای شان انجام داده نمیشود؟"
با این همه کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان باور دارد که رعایت شدن قوانین بینالمللی از سوی طرفهای درگیر و تلاش برای بهبود زندگی کودکان از سوی نهادهای حامی حقوق کودکان میتواند به کاهش خشونتها و قربانیان خشونتها کمک کند.