استفاده از تنباکو چالشی که هنوز نیز دامنگیر صدها هزار تن به ویژه جوانان و نوجوانان در افغانستان است.
دود کردن سگرت، استفاده از قلیان، چهلمهای سنتی و نسوار رایج ترین انواع استفاده از تنباکو در افغانستان است.
حجتالله خردمند نایب منشی ولسی جرگه افغانستان میگوید که در سال 1392 قانون کنترول تنباکو و دخانیات از سوی شورای ملی تصویب شد اما از سوی حکومت تا حالا تطبیق نشده است.
او افزود: "در مورد تطبیق این قانون کوتاهیها صورت گرفته و با تأسف که قانون را تطبیق کرده نتوانسته اند. ما شاهد تولید روز افزون تنباکو در نقاط مختلف کشور هستیم. استفاده از آن نیز همه روز بیشتر میشود و جوانان و افراد زیر سن متاسفانه از آن بیشتر استفاده میکنند."
سازمان صحی جهان همه ساله در ۳۱ ماه می روز بینالمللی منع استفاده از تنباکو از کشورها میخواهد که برای کاهش استفاده از تنباکو از هر راه ممکن تلاش کنند.
با آنکه کشورها در این زمینه از برداشتن گامهای سخن میگویند اما تلفات ناشی از تنباکو هنوز نیز در سطح جهان نگران کننده است.
بربنیاد آمار سازمان صحی جهان تنباکو سالانه حدود هشت میلیون تن را در جهان به کام مرگ میبرد.
در این حال سید حبیب اروال رئیس بخش امراض غیر ساری وزارت صحت عامه میگوید که تلاشها برای کاهش استفاده از تنباکو ادامه دارد.
آقای اروال تاکید میکند که افزایش مالیه بر تولیدات و واردات تنباکو یکی از راههای کنترول آن است و کارهای در این زمینه انجام شده است: "بخاطر بلند بردن مالیه بر تولیدات و واردات تنباکو صحبتهای با وزارت مالیه داشتیم. امیدواریم که با بهبود وضعیت تکس را بر تولیدات تنباکو و واردات سگرت افزایش دهیم تا این کار در کاهش استفاده از تنباکو موثر تمام شود."
با این حال در شرایط کنونی و همهگیری ویروس کرونا به باور داکتران استفاده از تنباکو میتواند زمینه گسترش و خطر این ویروس را بیشتر سازد.
داکترعبدالسلام ریان متخصص امراض داخله به رادیو آزادی گفت: "دراین شرایط که ویروس کرونا همه را تهدید میکند استفاده از تنباکو خطرات آنرا افزایش داده و زمینه را برای رشد بیشتر آن فراهم میسازد."
استفاده از تنباکو به هرگونه که باشد سبب برخی بیماریهای خطرناک و کشنده میشود و در ضمن محیط زیست را نیز آلوده میکند.
استفاده از تنباکو بیماریهای طرق تنفسی، قلبی و سرطانها را در پی دارد و به گفته وزارت صحت عامه سالانه حدود 20 هزار تن به علت بیماریهای ناشی از تنباکو در این کشور جان میدهند.
دود کردن تنباکو در محلات سربسته مانند رستورانها، سالونهای عروسی، خانهها و حتی بسها میتواند دیگران را نیز به بیماریهای گوناگون مصاب کند.