طالبان ناوقت دیروز از رهایی دهها تن از نیروهای افغان خبر دادند.
سهیل شاهین، سخنگوی دفتر سیاسی طالبان در دوحه پایتخت قطر در توییتر نوشت که ۸۰ پولیس و سرباز حکومت افغانستان از زندانهای این گروه در ولایتهای بغلان و کندز آزاد شدند.
پیش از این، از ورود یک هیئت فنی طالبان به کابل خبر داده شده بود.
انتظار خادم، رئیس امور صلح و حفاظت غیرنظامیان در شورای امنیت ملی افغانستان به رادیو آزادی اواخر روز پنجشنبه گفت که این هیئت طالبان با تیم فنی حکومت افغانستان در بارۀ چگونگی رهایی زندانیان بحث میکند.
زندانیان ما نزد آنها اند و زندانیان آنها نزد ما هستند، برای اینکه سوء تفاهمها از بین برود و زندانیان هر دو طرف رها شوند، این تیم فنی این جا است تا لیستها با یک دیگر مقایسه شوند و سپس زندانیان به هدف اعتماد سازیآزاد شوند."
این دومین بار است که طالبان هیئت فنی شانرا برای بحث روی رهایی زندانیان به کابل اعزام میکنند.
طالبان در ماه اپریل پس از بازگشت هیئت سه عضوی این گروه گفته بودند که در بحثها پیشرفت حاصل نشده.
در این حال رونالد کوبیا نمایندۀ ویژۀ اتحادیۀ اروپا برای افغانستان با استقبال از ورود هیئت فنی طالبان به کابل در توییترش نوشت: "این ترغیبکننده است که طالبان با حکومت افغانستان همکاری میکنند."
آقای کوبیا افزوده: آنها [طالبان] دوباره یک تیمی به سطح خوب را به کابل فرستاده اند.
او در ادامه نوشته است: "اگر گفتگوها در بارۀ این مسئلۀ سیاسی صورت میگیرد، پس مذاکرات بینالافغانی هم در مورد مسائل سیاسی دیگر آغاز شده میتواند.
رئیس جمهور محمد اشرف غنی به روز یکشنبۀ این هفته دستور رهایی دوهزار زندانی طالبان را صادر کرد.
سپس حکومت افغانستان به روز دوشنبه از رهایی ۱۰۰ تن از زندانیان طالبان و به روز سه شنبه از آزادی ۹۰۰ زندانی دیگر این گروه خبر داد.
حکومت افغانستان در ۲۲ ماه ثور پس از رهایی یک هزار زندانی طالبان اعلام کرد که این روند موقتاً متوقف شده است.
شورای امنیت ملی افغانستان در آن زمان گفت که طالبان در مقابل، ۱۰۵ تن از نیرهای امنیتی را رها کرده اند در حالیکه به گفتۀ این شورا باید ۲۰۰ تن از نیروهای افغان از چنگ این گروه آزاد میشدند.
آیا از سرگیری روند مبادلۀ زندانیان میان طالبان و حکومت افغانستان راه را برای آغاز مذاکرههای میان افغانان باز خواهد کرد؟
سمیع یوسفزی روزنامه نگار و کارشناس سیاسی به رادیو آزادی گفت که طالبان هنوز هم اصرار دارند که پیش از آغاز این مذاکرات تا به ۵ هزار زندانی این گروه رها شوند.
اما به باور وی، فشارها بر طالبان برای آغاز گفتگوهای میان افغانان رو به افزایش است.
آقای یوسفزی افزود: "برقراری چند روز آتشبس، نفرت مردم را نسبت به جنگ دیگر هم افزایش داده. احساسات مردم در بارۀ آتشبس نهایت جدی است و میگویند که آتشبس باید ادامه یابد. بدین لحاظ طالبان زیر فشار قرار دارند تا سلسلۀ کاهش خشونت را که آغاز کرده اند، باید دوام دهند و راه را برای گفتگوهای میان افغانان بگشایند."
طالبان و حکومت افغانستان در سه روز عید آتشبس کردند و انتظار میرفت که آتشبس دوام کند.
اما دیروز از جنگ و درگیری میان طالبان و نیروهای افغان در ولایتهای پروان، فراه و زابل گزارش شد.
مقامهای محلی از کشته شدن دست کم ۱۴ نیروی امنیتی در این درگیریها خبر داده اند.
اما رئیس امور صلح و حفاظت غیرنظامیان در شورای امنیت ملی افغانستان میگوید که امیدوار اند که کاهش خشونت ادامه یابد و مذاکرات بینالافغانی به هدف برقراری صلح دائمی آغاز شود.