طالبان مسلح برای سه روز عید سعید فطر آتشبس اعلام کرده اند. در یک پیام ارسالی طالبان به رسانه ها، به جنگجویان این گروه گفته شده بر نیروهای دشمن حمله نکنند، اما اگر حمله بر آنها شود، جواب سخت بدهند.
حکومت افغانستان از اعلام آتشبس توسط طالبان استقبال کرده است.
نیروهای امریکایی در افغانستان نیز از اعلام آتشبس سه روزه در ایام عید سعید فطر استقبال کرده است.
مردم افغانستان در سایۀ جنگ و همه گیری ویروس کرونا، امسال عید سعید فطر را چگونه تجلیل می کنند؟
امروز یکشنبه چهارم جوزا نخستین روز عید سعید فطر در افغانستان است. اما عید امسال با عید های گذشته، خیلی تفاوت دارد. جنگ و همهگیری ویروس کرونا در خانههای افغانها محسوس است. شمار افراد مبتلا به ویروس کرونا در افغانستان نزدیک به ده هزار تن شده است.
وزارت صحت عامۀ افغانستان گفته، در روزهای عید مردم از خانههای شان بیرون نشوند. وحیدالله مجروح معین این وزارت روز شنبه سوم جوزا در کابل گفت، مردم حداقل باید در فکر دوستان شان باشند و در روزهای عید به دیدن آنها نروند: "شما باید در خانه هایتان باقی بمانید، به خاطر خودتان و عزیزان تان، چون بعد پشیمانی سودی نخواهد داشت."
از یکسو خشونت ها، از جانب دیگر افزایش موارد تازۀ ابتلا به ویروس کرونا باعث نگرانی شدید شده است.
وضعیت امنیتی در روزهای عید چگونه خواهد بود؟
زمانیکه در سال ۲۰۱۸ میلادی طالبان در جریان عید سعید فطر برای سه روز آتشبس اعلام کردند، مردم و حکومت افغانستان از آن استقبال کردند.
شماری از جنگجویان طالب به مناطق تحت کنترول دولت رفته و حتی با مردم عکسهای سلفی گرفتند که از طریق رسانه های اجتماعی نشر شد.
ملا هبتالله رهبر طالبان مسلح در پیامش به مناسب عید به کاهش آتش جنگ و آتشبس اشاره نکرده بود، برعکس از جنگجویان این گروه خواسته بود تا برای رسیدن به هدف جدی و منظم شده، صفوف شان را تقویت کنند.
اما در اعلامیه شب گذشتۀ طالبان که به رسانه ها ارسال شده، رهبران این گروه از جنگجویان طالبان خواسته اند، حملات تعرضی نکنند، اما اگر از جانب مقابل بر آنها حمله شد، جواب سخت بدهند و اجازۀ رفتن به مناطق تحت کنترول نیروهای حکومتی را هم ندارند.
رئیس جمهوری افغانستان از اعلام آتشبس سه روزه توسط طالبان استقبال کرده است.
محمد اشرف غنی شام گذشته در یک پیام کوتاه نوشته که به حیث سرقوماندان نیروهای مسلح، به نیروهای امنیتی و دفاعی افغان دستور میدهد که آتشبس سه روزه را رعایت کنند و فقط در صورت حمله بطور متقابل عمل کنند.
سخنگوی نیروهای امریکایی در افغانستان نیز از اعلام خبر آتشبس سه روزه در ایام عید سعید فطر استقبال کرده است.
مردم افغانستان انتظار چی را دارند؟
رحمتالله یک باشندۀ ولایت ننگرهار به رادیو آزادی گفت، انتظار دارد که حداقل نماز عید را به آرامش ادا کند.
وزارت ارشاد حج و اوقاف افغانستان از مردم خواسته است تا در روزهای عید از رفتوآمد خودداری کنند و در مورد رفتن به مساجد چیزی تازه نگفته است.
وضعیت در سایر کشورهای اسلامی چگونه است؟
در اکثر کشورهای اسلامی نیز همه گیری ویروس کرونا بر مراسم تجلیل از عید امسال سایه افگنده است. عبادات جمعی، مراسم عمومی و مسافرتها لغو شده، کارشناسان از موج تازهای همهگیری ویروس کرونا، هشدار داده اند.
در پاکستان که مساجد به خاطر جلوگیری از همهگیری ویروس کرونا، در ماههای مارچ و اپریل مسدود بودند، اینک برای نماز جماعت باز شدهاند. سایر محدودیتها نیز نرمتر شده و به اساس گزارشها، در اکثر مساجد پاکستان تدابیر ایمنی صحی در نظر گرفته نمیشود.
در ایران که شدیداً از همهگیری ویروس کرونا متاثر شده، نماز گزاران در مساجد باید ماسک صورت و دستکش پوشیده، بیش از ۳۰ دقیقه را در مساجد سپری نکنند.
در تاجکستان، قرغزستان، ازبکستان و قزاقستان علمای دینی گردهماییهای سنتی عید سعید فطر را در مساجد لغو کرده اند و مراسم عمومی تجلیل از عید سعید فطر امسال، در همۀ کشورهای آسیای میانۀ اتحاد شوروی سابق، لغو شده است.
در مناطق شمال قفقاز روسیه به شمول داغستان و چچنیا، در ایام عید شهرهای مهم مسدود بوده، مراسم عمومی تجلیل از عید سعید فطر لغو اعلام شده است و در روسیه همۀ مساجد مسلمانان در جریان ماه مبارک رمضان مسدود بوده اند.