افغانستان
نگرانیها از جدی نگرفتن خطرهای ازدحام در استکهلم
در اکثریت کشورهای جهان از هفتهها به این سو محدودیتهای صحی شدید وضع شده تا از گسترش ویروس کرونا جلوگیری شود.
اما در سویدن، مبارزه علیه شیوع این ویروس بدون وضع محدودیتهای اجباری و توقف داد و ستد تجارتی صورت می گیرد.
مرزهای سویدن بسته نشده اند.
مکتبها به روی شاگردان زیر شانزده سال هنوز باز اند.
میخانه ها، رستورانتها و قهوه خانهها هم از مهمانان پذیرایی می کنند.
فاصلۀ لازم میان میزها رعایت می شود تا از ازدحام جلوگیری شود.
مهمانان همیشه هنگام نوشیدن و خوردن روی چوکی می نشینند.
فعالیت صالونهای اصلاح موی، جیم ها، استدیوهای یوگا و حتی شماری از سینماها ادامه دارد.
به شهروندان سویدن توصیه شده که تنها در مواقع ضرورت سفر کنند.
اما هیچ محدودیتی روی رفت و آمد دسته جمعی وضع نشده.
در اصل، استراتیژی سویدن در زمینۀ مبارزه علیه ویروس کرونا متشکل از چند محدودیت اجباری با سفارشهای همگانی در مورد رعایت داوطلبانۀ فاصلۀ اجتماعی است.
از اول ماه اپریل به این سو، سر زدن به خانههای سالمندان ممنوع شده، به این دلیل که افراد کهنسال بیشتر از همه نیازمند حفاظت از آنها در برابر تهدید ویروس کرونا هستند. موزیمها بسته و رویدادهای ورزشی و فرهنگی نیز لغو شده اند.
گردهماییهای عمومی با اشتراک بیش از ۵۰ تن هم ممنوع قرار داده شده.
آموزش در صنوف درسی مکتبهای متوسطه و پوهنتونها متوقف شده، اما شاگردان مکتب و محصلان از طریق آنلاین آموزش می بینند.
اما در مقایسه با بسیاری از کشورهای دیگر، محدودیتهای صحت عامۀ سویدن خیلی کم است.
بسیاری از مردم بدون رو به رو شدن با محدویت کامل و این که مجبور باشند ماسک بپوشند، اجازه دارند کارهای روزمرۀ خود را انجام بدهند.
لنا هالنگرین، وزیر صحت سویدن به رادیو آزادی/ رادیو اروپا آزاد گفت، استراتیژی این کشور در مورد مبارزه علیه ویروس کرونا، همان هدفی را دنبال می کند که کشورهای دیگر دارند.
به گفتۀ او، هدف سویدن آنست تا شیوع ویروس کرونا کاهش یابد و از کار افتادن سیستم مراقبت صحی پیشگیری شود، سیستمی که آسیب پذیرترینها - کهنسالها و نیز کسانی را حفظ می کند که پیش از همه گیری ویروس کرونا بیمار بوده اند.
هالنگرین افزود، تطبیق این استراتیژی به اعتماد بالای مردم سویدن متکی است.
او گفت، اکثراً مردم مسئولیت خود را بسیار خوب درک کرده اند و خیلی مسئولیت پذیر هستند.
وزیر صحت عامۀ سویدن می گوید، حدود ۳۰ درصد نیروی کاری این کشور از خانه کار می کنند و استفاده از حمل و نقل عامه تا ۶۰ درصد کاهش یافته است.
هرچند این رویکرد حکومت سویدن مورد استقبال بسیاری از مردم قرار گرفته اما برخیها طرفدار آن نیستند.
دست به دست شدن عکسها و ویدیوهای از میخانهها، رستورانتها و پارکهای مزدحم در استکهلم، پایتخت سویدن اخیراً در صفحات اجتماعی نگرانیهای را در درون و بیرون سویدن به وجود آورده که گویا خطرهای غیرضروری بهجان خریده شده.
مقامها در ۲۶ اپریل ۵ رستورانت در استکهلم را بستند، پس از آن که مفتشان دریافتند که در آنها ازدحام بیش از حد بوده و مقررات فاصلۀ اجتماعی رعایت نشده.
به تمامی این رستورانتها قبلاً هشدار داده شده بود، اما هیچ یک از آنها جریمه نشدند و پس از تفتیش تازۀ آن ها، فعالیتشان دوباره آغاز خواهد شد.
در اواخر ماه مارچ، حدود ۲۰۰۰ پژوهشگر سویدنی درخواست نامۀ را امضاء کردند که در آن از حکومت این کشور خواسته شده تا مطابق سفارشهای سازمان صحی جهان برای مبارزه با ویروس کرونا فوراً گام بردارد.
بر اساس یک مطالعۀ طبی در سویدن، اخیراً گفته شده که یک سوم جمعیت این کشورِ دارای ۱۰ میلیون نفوس، تا اول ماه می دچار ویروس کرونا خواهند شد.
بر اساس معلومات صفحۀ اینترنت پوهنتون جانز هاپکینز، تا کنون در سویدن شمار مبتلایان ویروس کرونا به از ۲۰۳۰۰ تن و جان باختگان هم اضافه از ۲۴۰۰ تن ثبت شده.
تازهترین خبرهای روز را اینجا دنبال کنید
حکم دستگیری خبرنگار فرانسوی به اتهام عبور از کورسک توسط روسیه صادر شده است
محکمه روسیه حکم دستگیری خبرنگار تلویزیون فرانسه را به دلیل عبور از منطقه کورسک صادر کرد.
آژانس خبری رویترز به نقل از آژانس خبری تاس روسیه امروز ۶ قوس نوشته که کاترین نوریس ترنت، خبرنگار "شبکه خبری فرانس ۲۴"، با اردوی اوکراین وارد این منطقه شده است.
روسیه پروندههای جنایی علیه تعدادی از خبرنگاران غربی که از کورسک گزارش تهیه کردهاند، آغاز کرده است.
کورسک منطقهای است که در آگست سال جاری، اوکراین مساحتی در حدود ۱۴۰۰ کیلومتر مربع آن را از روسیه بازپس گرفت.
براساس گزارش تاس، روند بررسی پروندهها به صورت غیابی برگزار میشود و اگر خبرنگاران پا به داخل روسیه بگذارند، دستگیر خواهند شد.
ریچارد بنیت: قانون طالبان ظلم بر اقشار مختلف افغانستان است
یک مقام ملل متحد میگوید که طالبان با قانون جدید امر به معروف و نهی از منکر نه تنها بر زنان و دختران بلکه بر مردان و اقلیتهای مذهبی هم ظلم میکنند.
ریچارد بنیت، گزارشگر ویژۀ حقوق بشر سازمان ملل متحد برای افغانستان، امروز سهشنبه، ۶ قوس، در یک پیام ویدیویی که در صفحۀ ایکس (توییتر سابق) کارشناسان سازمان ملل متحد منتشر شده، گفته اگر این قانون از بین نرود، بر نسلهای آینده افغانستان نیز تأثیر خواهد گذاشت.
طالبان از بیش از سه سال پیش، محدودیتهای زیادی به شمول محدودیت کار و تحصیل بر دختران و زنان وضع کردهاند.
در قانون امر به معروف و نهی از منکر حکومت طالبان، صدای زنان «عورت» خوانده شده و حتی از آنان حق تلاوت قرآن با صدای بلند هم سلب شده است.
طالبان مکاتب تحت حمایت نهادهای بینالمللی را مسدود کردند
طالبان در برخی از ولایتهای افغانستان صنوف محلی تحت حمایت نهادهای بینالمللی را بسته کردهاند.
منابع محلی که نخواستند نامشان فاش شود به رادیو آزادی میگویند این صنوف محلی در ولایتهای قندهار، هلمند، ارزگان و زابل به دستور وزارت معارف حکومت طالبان تعطیل شدهاند.
یونیسیف، اتحادیه اروپا، شورای پناهندگان ناروی، بانک جهانی و برخی دیگر از نهادهای بینالمللی صدها صنوف محلی را در مناطق دورافتاده این ولایات تمویل میکردند.
تا کنون مقامات طالبان در این مورد اظهار نظری نکردهاند.
طالبان پیش از این نیز برخی صنوف محلی را که با حمایت نهادهای بینالمللی در قندهار و هلمند فعالیت میکردند، بسته بودند.
دیدبان حقوق بشر: خشونت علیه زنان در افغانستان سیستماتیک است
سازمان دیدبان حقوق بشر (هیومن رایتس واچ) خشونت علیه زنان و دختران در افغانستان را بهگونهای سازمانیافته و سیستماتیک خوانده است.
در گزارشی که دیروز در وبسایت این سازمان منتشر شد، آمده است که رنج و محرومیت زنان و دختران افغان تحت حاکمیت طالبان همچنان نیازمند توجه جهانی است.
در این گزارش آمده که طالبان مردان را نیز مجبور میکنند تا دستورات این گروه را در رابطه با زنان اجرا کنند.
بهعنوان نمونه ذکر شده است که اگر زنی علیه طالبان اعتراض کند یا لباسهایش مطابق معیارهای تعیینشده نباشد، مردان خانوادۀ او مجازات میشوند.
از زمان به قدرت رسیدن طالبان در افغانستان، آنان طی سه سال گذشته محدودیتها بر زنان و دختران را بهطور تدریجی افزایش دادهاند که انتقادهای جهانی را نیز همراه داشته است.
ارتقای رتبه کریستوفر دوناهو توسط سناتور جمهوریخواه متوقف شد
بلند بردن رتبه جنرال آمریکایی کریستوفر دوناهو، آخرین نظامی آمریکایی که از افغانستان برآمد، متوقف شد.
دوناهو در ماه اگست سال ۲۰۲۱ آخرین نظامی آمریکایی بود که به طیاره سوار شد و به این ترتیب به حضور ۲۰ سالۀ قوای خارجی در افغانستان رسماً خاتمه داد.
نظر به گزارشها، ارتقای رتبه جنرال دوناهو توسط سناتور جمهوریخواه مارکوین لیون متوقف شده است.
سخنگوی وزارت دفاع امریکا، سبرینا سینگ، گفته است که از توقف ارتقای وی آگاه هستند.
جنرال کریستوفر دوناهو تورن جنرال است و جو بایدن، رئیسجمهور امریکا، پیشنهاد کرده که او به رتبه ستر جنرال یا جنرال ۴ ستاره ارتقا کند و قوماندانی قوای امریکا را در شرق افریقا و اروپا بهدست بگیرد.
رئیسجمهور منتخب امریکا، دونالد ترمپ، و متحدین وی پروسه خروج قوای امریکا از افغانستان را تحت تنقید شدید قرار داده و گفتهاند که عاملین آن را تعقیب و منفک خواهند کرد.
شویگو: روسیه به دنبال تأمین صلح پایدار در افغانستان است
سرگی شویگو، منشی شورای امنیت ملی روسیه، به رهبران طالبان گفته که مسکو میخواهد به تأمین یک صلح پایدار در افغانستان کمک کند. در این مورد رسانههای روسیه از قول شویگو خبر دادهاند.
شویگو که سابق وزیر دفاع روسیه بود، افزوده که امریکا با در نظرداشت حضور ۲۰ ساله نظامی در افغانستان باید در بازسازی افغانستان نقش برازندهای بازی کند.
به گزارش رسانههای روسیه، رهبران طالبان از هیئت روسیه خواستهاند که کشورشان در کاهش فشار تحریمهای امریکا علیه حکومت کابل کمک کند.
شویگو در صدر یک هیئت روسیه به افغانستان رفته و در کابل با رهبران حکومت طالبان دیدار کرده است.
به گزارش رسانههای روسیه، آقای شویگو همچنان گفته است که روسیه آماده است در ایجاد دیالوگ مؤثر بین کشورهایشان و سریع ساختن حرکت در پروسه بینالافغانی کمک نماید.
جام قهرمانان کریکت امروز به افغانستان انتقال داده میشود
قرار است جام قهرمانان کریکت امروز سهشنبه به افغانستان برده شود.
کریکت بورد افغانستان دیروز اعلام کرد که این جام ابتدا با حضور بازیکنان برجستۀ سابق کریکت در ادارۀ کریکت بورد به نمایش گذاشته میشود و سپس برای نمایش به دیگر مناطق تاریخی افغانستان فرستاده خواهد شد.
کریکت بورد نگفته است که این جام در کدام مناطق و ولایات تاریخی افغانستان به نمایش گذاشته خواهد شد.
تیم ملی کریکت افغانستان برای اولین بار به جام قهرمانان راه یافته و قرار است این جام در ماه فبروری سال آینده در پاکستان آغاز شود.
تاکنون برنامۀ جام قهرمانان به دلیل اختلافات هند و پاکستان اعلام نشده است، اما افغانستان در گروه خود با آفریقای جنوبی، استرالیا و انگلستان رقابت خواهد کرد.
گفتنی است این جام برای اولین بار در پاکستان به نمایش گذاشته شد و پس از افغانستان به بنگلهدیش، آفریقای جنوبی، استرالیا، نیوزیلند، انگلستان و هند سفر خواهد کرد.
اجلاس وزرای امور خارجه اِکو هفته آینده در مشهد برگزار میشود
ایران میگوید هفته آینده میزبان وزرای خارجه ده کشور عضو اِکو از جمله افغانستان خواهد بود.
اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجۀ ایران، روز دوشنبه در بیانیهای گفت:
«بیست و هشتمین اجلاس وزرای امور خارجۀ سازمان همکاریهای اقتصادی اِکو (ECO) در مشهد برگزار میشود.»
در این بیانیه همچنین آمده است که وزرای خارجه کشورهای عضو اِکو، مقامات ارشد و روسای سازمانهای منطقهای در این نشست شرکت خواهند کرد.
بقایی ضمن اشاره به اهمیت سازمان اِکو گفت:
«هدف اولیه این سازمان ارتقای توسعۀ اقتصادی منطقه است.»
وزیر معارف حکومت طالبان: نصاب جدید آموزشی تا صنف ششم تکمیل شده است
وزیر معارف طالبان دیروز در ولایت خوست گفت که این وزارت کار نصاب جدید آموزشی تا صنف ششم را تکمیل کرده است.
مولوی حبیبالله آغا، که برای نظارت از جریان امتحانات سالانۀ دانشآموزان به خوست رفته بود، در مورد تفاوت نصاب آموزشی تازه و سابق گفت که بخش علوم دینی بیشتر شده و در مضمون تاریخ، شخصیتهای افغان جایگزین شخصیتهای بینالمللی شدهاند.
پیش از این، برخی منابع گفته بودند که طالبان اطلاعات برخی از افراد مشهور تاریخ افغانستان مانند شاه امانالله خان را در نصاب درسی جدید حذف کردهاند و بخش دینی در نصاب درسی به قدری اضافه شده است که تفکیک بین مدرسه و مکتب دشوار میشود. اما وزیر معارف طالبان جزئیات بیشتری در این مورد ارائه نکرد.
گفتوگوی حکمت خلیل کرزی در مورد «تسهیلات تعامل دوامدار با حکومت طالبان» با نمایندگان برخی از کشورها
حکمت خلیل کرزی، معاون پیشین وزارت امور خارجۀ افغانستان، میگوید که در دیدار با نمایندگان چندین کشور در دوحه در مورد تسهیلات تعامل دوامدار با حکومت طالبان گفتوگو کرده است.
حکمت خلیل کرزی دیروز (دوشنبه) در صفحۀ ایکس (توئیتر سابق) خود نوشت که با نمایندگان بریتانیا، امریکا، آلمان، ایتالیا، هالند و فنلند در این نشست به میزبانی سفیر بریتانیا اشتراک کرده است.
حکمت خلیل کرزی پیش از این با شماری دیگر از سیاستمداران افغان در استانبول درباره وضعیت افغانستان نیز گفتوگو کرده بود.