اوپک، سازمان متشکل از ۲۳ تولید کنندۀ اصلی نفت، از کاهش خیلی چشمگیر روزانۀ نفت در جهان خبر میدهد.
بر اساس توافق یکشنبه (۱۲ اپریل)، در ماه های می و جون روزانه حدود ده میلیون بشکه در تولیدات نفت کاهش خواهد آمد. این مقدار حدود ده درصد از عرضه برای تمامی جهان را در بر میگیرد.
در توافق اخیر، روسیه هم گفته که تولید نفت را کاهش میدهد. پیش از این مخالفتهای عربستان سعودی و روسیه باعث شده بود تا هر دو کشور تولیدات شانرا افزایش دهند و در نتیجه نرخ نفت در بازارهای سهام به صورت سر سام آوری کاهش یابد.
دونالد ترمپ رئیس جمهوری ایالات متحده امریکا، روز دوشنبه (۱۳ اپریل) در یک تویت گفت که تولید کنندههای نفت تا ۲۰ میلیون بشکه در روز کاهش وارد میکنند. آمار آقای ترمپ، دو چند ارقامی را نشان میدهد که یک روز پیشتر از آن رویش توافق شده بود.
مقامهای امریکایی میگویند که گسترش ویروس کرونا، باعث کاهش نرخ نفت در کشورهای مختلف خواهد شد و اقتصاد اینکشورها را صدمه خواهد زد.
در این میان عبدالعزیز بن سلمان وزیر انرژی عربستان سعودی گفته که ۲۰ اقتصاد برتر جهان تعهد سپرده اند که تولید نفت را تا ۳.۷ میلیون بشکه در روز کاهش میدهند.
با کاهش نرخ نفت، عربستان سعودی و روسیه به شدت وارد مذاکره شدند تا بحران به میان آمده را حل کنند.
الکساندر نوواک وزیر انرژی روسیه روز دوشنبه گفت که کشورش با عربستان، به کاهش روزانۀ دو نیم میلیون بشکه نفت توافق کرده است.
بیجان زنگانه وزیر نفت ایران هم گفته که کویت، عربستان سعودی و امارات متحدۀ عربی موافق شدهاند تا دو میلیون بشکه در یک روز، تولیدات نفت شانرا کمتر سازند.
آگاهان اقتصادی، این اقدامها را خیلی مؤثر نمیدانند. روبین میلز یک متخصص نفت است. او به خبرگزاری اسوشیتید پریس گفته که اقدام فعلی برای شرایط حاضر شاید موثر باشد اما به باور او، حل کننده تمامی مشکلات نفت نیست.
او گفت:"بازار انتظار داشت که توافق در یک حد صورت میگیرد. اما هنگامی که میبیند، نبود درخواست برای ۲۰ یا ۳۰ میلیون بشکه در روز، در جریان ماۀ اپریل و شاید چیز مشابه در ماۀ می و در عین حال کاهش هفت و نیم میلیون بشکه در روز از جانب کشور ها، فرضاً بر امریکا فشار وارد شود که تولیدات روزانهاش را ده میلیون بشکه کاهش دهد، چنین اقدامی کمک کرده میتواند اما حل کنندۀ تمامی چالشها در هنگام نبود تقاضا نمیشود."
نرخ یک بشکه نفت دوشنبه (۱۳ اپریل) در بازارهای سهام اندکی افزایش یافت و تا مرز ۳۲ دالر رسید.
با این همه، آگاهان اقتصادی میگویند، به نظر میرسد که توافق اوپک پیش از به اجرا گذاشتن، شکست خورده است زیرا نتوانسته برای سرمایه گذاران این علاقمندی را به بار آورد که در هنگام گسترش ویروس کرونا، در این عرصه سرمایه گذاری کنند.