لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
دوشنبه ۵ قوس ۱۴۰۳ کابل ۰۱:۱۱

انعکاس موضوعات افغانستان در شماری از نشریه های جهان


آرشیف
آرشیف

چندین رسانۀ غربی به خواست دیدبان حقوق بشر از حکومت افغانستان برای محاکمۀ عادلانۀ رهبر شاخۀ خراسان گروۀ تندرو دولت اسلامی معروف به داعش تمرکز کرده اند.

عبدالله اوکرزی مشهور به اسلم فاروقی به روز شنبه هفتۀ روان از سوی نیرو‌های امنیت ملی افغانستان در ولایت کندهار بازداشت شد.

دیدبان حقوق بشر می‌خواهد فاروقی طوری به عدالت کشانیده شود که قربانیان حملات داعش در افغانستان هم در جریان محاکمۀ او حضور داشته باشند.

پتریشا گاسمن معاون بخش آسیا در دیدبان حقوق بشر می‌گوید، بازداشت اسلم فاروقی فرصت بزرگ برای مقام‌های افغان است تا نشان دهند که عدالت را در برابر جرایم جنگی و بی‌رحمی‌های عادلانه تأمین می‌کنند.

گروه داعش مسئولیت حملات مرگبار در کابل و ولایت‌ها، به ویژه بر شیعیان و سیکهـ‌های افغانستان را پذیرفته است.

در تازه‌‌ترین مورد، حملۀ بیست و پنجم مارچ توسط این گروه، گوردوارۀ سکهـ‌ها را در کابل هدف قرار داد. حداقل ۲۵ تن در این رویداد کشته شدند.

  • ایرویشیا رویو

نشریۀ ایرویشیا رویو می‌نویسد، اسلم فاروقی پیشینۀ رابطه با گروه‌های شورشی منطقه، از جمله لشکر طیبه و تحریک طالبان پاکستان، را دارد.

در ادامۀ مطلب آمده که اندکی پس از بازداشت فاروقی، احسان الله احسان سخنگوی پیشین تحریک طالبان پاکستان ادعا کرد که اسلم فاروقی چندی پیش از مقام رهبری شاخۀ ولایت خراسان گروۀ تندرو دولت اسلامی کنار زده شده بود. اما منابع مستقل این ادعای احسان را تأیید نکرده اند.

در ادامه آمده، با آنکه طالبان دست داشتن در حملۀ ۲۵ مارچ بر گوردوارۀ سکهـ‌ها در کابل را رد کرده اند، دست داشتن شبکۀ حقانی را نمی‌توان در آن حمله نادیده گرفت.

به باور نویسندۀ ایرویشیا رویو، روابط طالبان با شبکۀ حقانی و ارتباط داعش با این شبکه، پیچیده است و گروه تندرو دولت اسلامی و شبکۀ حقانی حملات مشابه مرگبار را در گذشته در افغانستان انجام داده اند.

  • دیفینس ون

نشریۀ دیفینس ون مطلبی را در مورد تلاش‌های ایران برای مداخله در امور افغانستان نشر کرده است.

نشریه در آغاز می‌پرسد، ایران پس از مذاکرۀ ایالات متحده با طالبان برای خروج از افغانستان، چه می‌کند؟

در پاسخ به این پرسش آمده که تهران خواهان اعمال نفوذ بر کابل، طالبان و سایر بازیگران در افغانستان است.

دیفینس ون هم‌چنان می‌نویسد، ایران مذاکرات امریکا و طالبان را که در نتیجۀ آن شاید به عملیات ایالات متحده در افغانستان نقطۀ پایان گذاشته شود، از نزدیک دنبال می‌کند.

مقام‌های امریکایی در گذشته بار‌ها قدرت‌های منطقه از جمله ایران را به حمایت و تمویل گروۀ طالبان متهم کرده اند. اما تهران گفته که هدفش از تماس با طالبان، ایجاد فضا برای مذاکرات صلح است.

به باور نویسندۀ دیفنس ون، ایران در سال‌های گذشته تلاش کرده تا از طریق سرمایه گذاری، تجارت، حمل و نقل و برنامه‌های توسعه‌ای سهم و نفوذی در افغانستان داشته باشد و در عین حال با برخی گروه‌های فرهنگی، مذهبی و حتی طالبان ارتباط تنگاتنگ برقرار کرده است.

اما نویسنده استدلال می‌کند که تهران با وجود تلاش هایش، در اعمال نفوذ سیاسی هم مانند لبنان، عراق و سوریه در افغانستان ناکام شده است؛ زیرا به باور نویسندۀ مطلب، هیچگاهی به نیرو و قدرت اعظمی‌اش برای نفوذ سیاسی و نظامی در افغانستان دست نیافته است.

XS
SM
MD
LG