لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
شنبه ۳ قوس ۱۴۰۳ کابل ۰۶:۴۵

تفاوت‌ها بین متن توافق‌نامه و اعلامیه مشترک و اختلاف‌های ناشی از آن


مراسم امضای توافق برقراری صلح در افغانستان میان امریکا و گروه طالبان در دوحه مرکز قطر. February 29, 2020
مراسم امضای توافق برقراری صلح در افغانستان میان امریکا و گروه طالبان در دوحه مرکز قطر. February 29, 2020

دفتر ریاست جمهوری افغانستان می‌گوید در رهایی زندانیان طالبان اعلامیه مشترک امریکا و افغانستان برای کابل اعتبار دارد و تصمیم‌گیرنده اصلی در این مورد حکومت این کشور است.

درانی وزیری، معاون سخنگوی رئیس جمهور به رادیو آزادی گفت: "در اعلامیه مشترک افغانستان و امریکا به وضاحت ذکر شده که امریکا در قسمت رهایی زندانیان نقش تسهیل‌کننده خواهد داشت. چیزی که در توافق‌نامه امریکا و طالبان آمده، تعهداتی است که آن‌ها به یک دیگر داده‌اند، اما در نهایت، در پیوند به موضوع رهایی ۵ هزار زندانی [طالبان] افغانستان تصمیم می‌گیرد."

درانی وزیری، معاون سخنگوی رئیس جمهوری افغانستان.
درانی وزیری، معاون سخنگوی رئیس جمهوری افغانستان.

خانم وزیری گفت که پیش از آغاز مذاکرات در این زمینه تصمیمی گرفته نمی‌شود.

از سوی دیگر، سلام رحیمی، وزیر دولت در امور صلح در گفت‌وگویی ویژه با رادیو آزادی تاکید کرد که حکومت افغانستان پیشتر به امریکا گفته که با رهایی زندانیان طالبان موافق نیست، این مسئله نباید به عنوان پیش‌شرط مذاکرات مطرح باشد.

تفاوت‌ها بین متن توافق‌نامه امریکا با طالبان و اعلامیه مشترک امریکا و حکومت افغانستان و اختلاف‌های ناشی از آن در مورد آزادی زندانیان طالبان، نگرانی‌هایی را برانگیخته است.

خالد سادات، کارشناس روابط بین‌الملل می‌گوید این اختلاف‌ها می‌تواند روند صلح را به بن‌بست بکشاند.

او گفت: "مسئولیت‌ها و مکلفیت‌های دو طرف در متون توافق‌نامه و اعلامیه مشترک بلانس حقوقی ندارد. در توافق‌نامه امریکا در کل از صلاحیت موضوعی‌اش استفاده سوء کرده. نقیصه دیگر رهایی زندانیان از نگاه زمانی و عملی خیلی دشوار است که در ده روز پس از توافق صلح امریکا و طالبان صورت گیرد."

در بند ۴ اعلامیه مشترک افغانستان با امریکا آمده است که: "به منظور ایجاد شرایط مناسب برای رسیدن به یک توافق سیاسی و دستیابی به آتش‌بس دایمی و پایدار، جمهوری اسلامی افغانستان در گفت‌وگوها با نمایندگان طالبان بالای اقداماتی جهت اعتمادسازی اشتراک خواهد کرد که توسط ایالات متحده، تسهیل می‌گردد. این گفت‌وگوها شامل تشخیص عملی بودن آغاز آزاد سازی تعداد قابل توجهی از زندانیان هر دو جانب می‌گردد."

اما در متن توافق‌نامه صلح امریکا با طالبان این موضوع به این صورت نوشته شده: "ایالات متحده متعهد است که با تمام طرف‌های ذیربط فوراً کار در مورد آزادسازی هرچه زودتر اسیران جنگی و سیاسی را به‌عنوان یک اقدام اعتمادسازی شروع کند تا ۵ هزار زندانی امارت اسلامی طالبان که توسط ایالات متحده به‌عنوان یک دولت به رسمیت شناخته نمی‌شود تا ۱۰ مارچ روز اول مذاکرات بین‌الافغانی آزاد خواهند شد."

نصرالله ستانکزی، استاد حقوق و کارشناس سیاسی معتقد است که اعلامیه مشترک به طور غیرمستقیم توافق‌نامه را تأیید می‌کند، اما ابهامات و تفاوت‌های متن این دو سند می‌تواند به نفع گروه طالبان تفسیر شود.

نصرالله ستانکزی استاد پوهنتون کابل و کارشناس سیاسی
نصرالله ستانکزی استاد پوهنتون کابل و کارشناس سیاسی

او گفت: "کابل هیچ آمادگی ندارد. در حالی که ما در سومین روز امضای توافق‌نامه قرار داریم، کار رهایی باید عملاً شروع می‌شد این عدم علاقمندی بازی را مغلق می‌سازد."

با این همه سهیل شاهین سخنگوی دفتر سیاسی طالبان در قطر در حساب تویترش نوشته که نمایندگان طالبان با هیئت افغانستان دیداری نمی‌کند و تنها در مورد رهایی ۵ هزار زندانی طالبان با مسئولان محابس حکومت دیدار می‌کند.

XS
SM
MD
LG