لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
شنبه ۳ قوس ۱۴۰۳ کابل ۰۵:۱۳

دیدبان شفافیت: حکومت نتوانسته خدمات لازم برق را به مردم ارائه کند


آرشیف
آرشیف

دیدبان شفافیت افغانستان می‌گوید که حکومت در عرصه برق رسانی برای مردم کوتاه آمده است.

این نهاد روز شنبه هنگام ارائه گزارش یافته‌های خود به خبرنگاران گفت حکومت وعده کرده بود که تا سال ۲۰۲۰ شصت و پنج درصد باشندگان افغانستان را تحت پوشش برق قرار می‌دهد اما بر اساس یافته‌های‌شان در حال حاضر تنها ۳۵ درصد افغان‌ها به برق دسترسی دارند.

دیدبان شفافیت افغانستان می‌گوید، مشکلات فنی، کمبود ظرفیت، عدم نظارت دقیق، برخورد سیاسی با پروژه‌های برق، فساد اداری و برخورد‌های سلیقه‌یی ادارات مختلف سبب شده‌اند تا خدمات لازم برق به مردم ارائه نشود.

سید اکرام افضلی رئیس دیدبان شفافیت افغانستان روز شنبه (۱۹ دلو) هنگام ارائه گزارش بررسی این نهاد در باره برق به خبرنگاران گفت، در کل حکومت افغانستان در مورد برق یک دید واضح ندارد و این سبب شده که کمبود برق روی اقتصاد و امورات انکشافی تأثیرات منفی وارد کند.

او گفت:‌ "این که حکومت افغانستان یک دیدگاه مشخص ندارد خود این یک مشکل جدی است. کم علاقگی و ممانعت ادارات دولتی است که این ادارات علاقمندی زیاد نشان ندادند و حتی کوشش کردند چالش‌ها را ایجاد کنند تا سهمی که در این سکتور دارند را حفظ کنند ولی به قیمت اینکه مردم افغانستان دسترسی به برق نداشته باشند."

آقای افضلی گفت، در حال حاضر هشت اداره در بخش برق دخیل اند که میان هم هماهنگی ندارند.

به گفته اکرام افضلی در حدود نزدیک به ۲۰ سال اخیر از سوی کشور‌های کمک کننده حدود چهار میلیارد دالر با سکتور برق کمک شده است اما به گفته او با توجه به پایین بودن کیفیت پروژه‌ها معلوم می‌شود که در بسیاری آن‌ها "فساد" صورت گرفته است.

دیدبان شفافیت افغانستان می‌گوید، این گزارش سالانه آن‌ها بر اساس مصاحبه با باشندگان ولایت‌های مختلف، ادارات دولتی و شرکت‌های خصوصی تهیه شده است.

با این حال مردم هم از خدمات سکتور برق راضی نیستند.

محمد عمر باشنده کابل است. او به رادیو آزادی گفت: "مردم کابل مشکلات زیاد در بخش برق دارند. زورمندان پول صرفیه برق را تحویل نمی‌کنند و شرکت برشنا این پول را از مردم فقیر می‌گیرد."

باشنده دیگر کابل بشیر احمد گفت: "متأسفانه که در تمام افغانستان پرچاوی برق وجود دارد. ما خود ما مکمل روز بسیاری اوقات برق نداریم. حکومت هم در این خصوص توجه ندارد."

در همین حال وزارت انرژی و آب افغانستان می‌گوید ممکن به دلیل ناامنی برخی پروژه‌های آن‌ها عملی نشده باشد.

به گفته سیر نیکزاد سخنگوی این وزارت فعالیت‌های حکومت در بخش برق رسانی به خوبی به پیش می‌رود.

او در واکنش به گزارش دیدبان شفافیت گفت: "این ادعا را ما کاملاً رد می‌کنیم. در اواخر سال ۱۳۹۷ اداره تنظیم خدمات انرژی در ساختار وزارت انرژی و آب ایجاد شد که تا اکنون در حدود ۳۷۲ میلیون دالر امریکایی را از طریق مشارکت عامه و خصوصی در بخش انرژی سرمایه گذاری کرده که پروژه‌های کاملاً حیاتی و موفق را به راه انداخته که می‌تواند برای تأسیس زیربنا‌ها و رشد توسعه افغانستان خیلی کارا واقع شود."

سخنگوی وزارت انرژی افغانستان گزارش دیدبان شفافیت در باره نبود هماهنگی میان نهاد‌ها و فساد را نیز رد کرد.

افغانستان در حال حاضر بیشترین برق مورد نیاز خود را از کشور‌های همسایه وارد می‌کند اما گاه‌گاهی به پایه‌های انتقال برق در شاهراه‌های افغانستان حمله صورت می‌گیرد و این سبب می‌شود که مردم حتی در فصل گرما به برق دوامدار دسترسی نداشته باشند.

XS
SM
MD
LG