شورای امنیت ملی افغانستان میگوید، بخشهای نظامی و سیاسی طالبان در بارهی موضوعات صلح و جنگ این کشور، با هم اختلاف دارند.
این شورا به رادیو آزادی میگوید، اگر طالبان و حکومت به صلح دست یابند، دولت افغانستان در باره اینکه آیا جنگوجویان محلی این گروه مطابق این توافقنامه احتمالی از جنگ دست خواهند کشید، نگران است.
کبیر حقمل سخنگوی شورای امنیت ملی افغانستان روز پنجشنبه «۲۱ قوس ۱۳۹۸» به رادیو آزادی گفت، "طبقات پائین و بالای طالبان" نیز در این مورد با هم نظر واحد ندارند.
آقای حقمل میافزاید: "ما به این عقیده هستیم که طالبان در باره موضوعات جنگ و صلح و حتی مذاکرات نظر همخوان با همدیگر ندارند، طبقات پائین و بالا، مردمان سیاسی و نظامیشان با هم مشکلات دارند، ما نگران این هستیم و بودیم که اگر توافقی هم صورت میگیرد، آیا ردههای پائین و جنگجویان طالبان که در محلات میجنگند فیصله نمایندههای سیاسیشان را قبول میکنند یا نه."
حقمل میگوید، به همین دلیل حکومت افغانستان شرط آتشبس یک ماهه را برای آغاز گفتوگوهای صلح پیشکش کردهاست.
بهگفته او، طالبان در این یک ماه باید ثابت کنند که بالای "جنگجویانشان" کنترول دارند.
ناجیه انوری سخنگوی وزارت دولت در امور صلح افغانستان نیز با پخش یک پیام به رسانهها گفته است، طالبان باید با قبول کردن آتشبس، رهبری واحد خود را ثابت کند.
سهیل شاهین سخنگوی دفتر سیاسی طالبان در قطر به پیام رادیو آزادی در این باره تا حال جواب نداده است.
اما ذبیحالله مجاهد سخنگوی بخش نظامی طالبان در افغانستان به رادیو آزادی میگوید که در میان طالبان گروههای انشعابی وجود ندارند و در باره "صلح و جنگ" طالبان نظر واحد دارد.
مجاهد در باره آتشبس میگوید، به دست آمدن توافق صلح با امریکا، به حملاتشان ادامه خواهند داد.
او گفت: "اگر توافق صلح به امضا برسد، تفنگداران این گروه در کمتر از سه ساعت مطابق آن عمل خواهند کرد."
این در حالی است که امریکا مذاکره با طالبان را شش روز پیش در قطر از سر گرفت.
پیش از این در ماه سپتمبر و به دنبال کشته شدن یک عسکر امریکایی در یک حمله انتحاری طالبان در کابل، دونالد ترمپ رئیس جمهور ایالات متحده امریکا، گفتوگو با این گروه را لغو کرد.
ترمپ پیش از این در مکالمه تیلیفونی با اشرف غنی رئیس جمهور افغانستان گفته بود که آتشبس یکی از پیششرطهای گفتوگوهای صلح میباشد.
اما طالبان روز گذشته در حالی که رهبری سیاسیشان در قطر سرگرم مذاکره با امریکا است، بالای پایگاه نظامیان امریکایی در ولسوالی بگرام ولایت پروان حمله کردند.
حملهای که بهگفته وزارت داخله در آن دو غیر نظامی کشته و حدود ۸۰ تن دیگر زخمی شدند.
برخی کارشناسان نظامی افغان به این باور اند که میان طالبان چند دستگی وجود دارد.
تمیم عاصی معاون پیشین وزارت دفاع افغانستان میگوید، حلقاتی در میان طالبان وجود دارند که میخواهند بار دیگر مذاکرات این گروه با امریکا در قطر، سبوتاژ شود.
او افزود: "یک تعداد گروپهای در داخل طالبان اند که میخواهند صلح را سبوتاژ کنند، این گروهها عمدتاً تمویل و تجهیز میشوند و فرمانبرداری از پاکستان نمیکنند و از دیگر تسهیلکنندگان خود فرمان میگیرند."
عاصی از این گروههای طالبان به گونۀ مشخص نام نمیگیرد، اما میگوید که برخی حلقات در درون طالبان از سوی ایران و روسیه تمویل میشوند.
کشورهای روسیه و ایران پیش از این هر نوع تجهیز و تمویل گروه طالبان را رد کردهاند.
از سویی هم مولوی قلمالدین رئیس ادارۀ امر باالمعروف و نهی از منکر رژیم طالبان در صحبت با رادیو آزادی گفت: "در حال حاضر هم نیروهای حکومتی و هم نیروهای امریکایی بر طالبان حمله میکنند و از همینرو طالبان نیز به حملههای شان ادامه میدهند."
در همین حال عزیزالله دین محمد معاون شورای عالی صلح افغانستان به رادیو آزادی میگوید، برای جلوگیری از حملههای طرفهای درگیر باید طالبان و امریکاییها تلاش کنند تا زودتر به توافق صلح دست یابند.