یک روز پس از ترور وحید مژده یکی از تحلیلگران سیاسی افغانستان، اعضای خانوادهاش میگویند، پولیس تا حال موفق به شناسایی عاملان این رویداد نشده است.
بر بنیاد گفتههای وزارت امور داخله مژده شام روز چهارشنبه پس از ادای نماز شام هنگامی که از مسجد بهسوی خانهاش میرفت، از سوی دو تفنگدار موتر سایکل سوار کشته شد.
فرد یا گروهی مسئولیت این ترور را بر عهده نگرفته و طالبان با نشر اعلامیهیی کشته شدن آقای مژده را نکوهش کرده است.
اما بهگفتۀ پولیس، تلاشها برای بازداشت عاملان این ترور ادامه دارند.
ریاست جمهوری افغانستان ترور آقای مژده را کار "دشمنان افغانستان" خوانده و آن را محکوم کرده است.
در اعلامیه ریاست جمهوری گفته شده که، رئیس جمهور محمد اشرف غنی برای بازداشت و مجازات عاملان این ترور به نهادهای امنیتی، عدلی و قضایی هدایت سپرده است.
با این همه صفیالله مژده برادر زادۀ وحید مژده در صحبت با رادیو آزادی نهادهای امنیتی را به کوتاهی در تامین امنیت جان کاکایش، متهم میکند.
او گفت: "کسی تا حال بازداشت نشده و این خودش ضعف حکومت را در پیگیری این قضیه نشان میدهد، خواست ما این است که عاملان این ترور بازداشت شوند."
اعضای خانوادۀ وحید مژده در بارۀ علل و انگیزۀ ترور وی با رادیو آزادی صحبت نکردند.
وحید مژده از کارشناسان سیاسی در افغانستان بود که در کنار تحلیل موضوعات سیاسی بیشتر از موضوعات مربوط به طالبان به رسانهها معلومات میداد.
اخیراً او از نشستهای طالبان با هیئت امریکایی در قطر و نیز چگونگی تبادلۀ سه عضو شبکۀ حقانی با دو استاد پوهنتون امریکاییـافغانستان، به رسانهها معلومات داده بود.
او در برخی موارد از سوی منتقدینش متهم شده است که در تحلیلهایش از طالبان جانبداری میکرد.
برخی از کارشناسان سیاسی که روابط نزدیکی با وحید مژده داشته اند، عامل ترور آقای مژده را تحلیل و اظهارات بیپردۀ و روشن او میدانند.
اسدالله وحیدی یکی از این کارشناسان و کسی که خود را در تحلیلهای سیاسی همفکر وحید مژده میخواند میگوید، مژده را حلقاتی در حکومت ترور کرده اند.
وی در این باره از کسی نام نمیبرد اما میگوید، چندی پیش افراد حکومتی او و مژده را به مرگ تهدید کرده بودند.
وحیدی گفت: "توسط افراد معلومی در حکومت برای ما گفته شده که شما وطن را ترک کنید یا سکوت کنید، ورنه کشته خواهید شد."
ولیالله شاهین از چهرههای دیگری که در رسانههای داخلی افغانستان بهعنوان تحلیلگر مسایل سیاسی صحبت میکند گفت: "در عقب ترور وحید مژده حلقاتی در حکومت دست دارند."
عصمت قانع از نویسندگان افغان که برای غمشریکی به خانۀ وحید مژده آمده به رادیو آزادی گفت: "مژده چهار روز پیش در جریان یک بحث تلویزیونی به او گفته بود که بهمرگ تهدید شده است."
در همین حال حامد کرزی رئیس جمهور پیشین افغانستان نیز با انتشار یک اعلامیه، ترور وحید مژده را "هدفمند" خوانده و افزوده است: "حملات تروریستی اخیر بر جان شخصیتها و تحلیلگران سیاسی نشان میدهد که این اقدامات بازتاب کیفیت جدیدی از جنایت جنگی و جنایت در مقابل حقوق بشر و حقوق شهروندی مردم افغانستان است."
در اعلامیه به نقل از آقای کرزی همچنان گفته شده است که، "مردم افغانستان شکهای بسیار جدی در مورد برخاستگاه و منابع این نوع ترور دارند و بر این باور اند که مسئولیت و وظیفۀ نهادهای دولتی حراست از زندگی و آزادی مردم است و نه برعکس آن."
اما لطیف محمود معاون سخنگوی رئیس جمهور افغانستان در واکنش به این ادعاها به رادیو آزادی میگوید: "اتهامهای بیبنیاد در این باره، منصفانه نیستند."
او افزود: "برچسپهای بیمبنا و اتهامات بیاساس از طرف برخی از چهرههای سیاسی افغانستان در برابر فرزندان صدیق افغانستان "نیرو های امنیتی و دفاعی" منصفانه نیست و به دور از مصالح علیای کشور پنداشته میشود."
- وحید مژده کی بود؟
مژده حدود شصت سال پیش در ولایت بغلان بهدنیا آمد و از او یک دختر و یک پسر بر جا مانده است.
او در زمان رژیم طالبان در بخش سیاسی وزارت خارجه کار میکرد.
پیش از آن آقای مژده در دوره جهاد علیه شوروی سابق در افغانستان به پاکستان رفت و در آنجا مصروف روزنامه نگاری بود.
مژده پیشینۀ عضویت در حزب اسلامی به رهبری گلبدین حکمتیار را نیز دارد.
پس از شکست گروه طالبان و بهمیان آمدن حکومت جدید به رهبری حامد کرزی، آقای مژده به عنوان تحلیلگر مسایل سیاسی در رسانههای افغانستان ظاهر شد.
او چند سال پیش یک رسانه "آنلاین" را نیز مدیریت کرده است.
مژده در تحلیلهایش در رسانهها با حضور نیروهای خارجی در افغانستان مخالفت میکرد و یکی از مخالفان توافقنامۀ امنیتی افغانستان با امریکا بود.
او از منتقدان حکومت افغانستان نیز بهشمار میرفت، در سال ۲۰۱۳ تلویزیون خصوصی "یک" در افغانستان از مکالمۀ تلفونی او با یکی از رهبران طالبان در پاکستان گزارش داد.
در آن زمان رنگین دادفر سپنتا مشاور امنیت ملی افغانستان در حکومت حامد کرزی در ماه "نوامبر" ۲۰۱۳ در نشست ولسی جرگۀ افغانستان مدعی شده بود که ادارۀ امنیت ملی افغانستان مکالمۀ تلفونی یکی از برگزار کنندگان تظاهرات در برابر برگزاری لویه جرگۀ مشورتی و توافقنامۀ امنیتی با امریکا را شنود کرده که با سخنگوی طالبان در کویته صحبت میکند و میگوید: "ما تظاهرات کردیم و شما علیه این سند دیوثی اعلام موضع کنید."
- باور وحید مژده در بارۀ طالبان:
منتقدین وحید مژده به این باور اند که اظهارات او در رسانهها، با طالبان نزدیکی داشت.
اما مجیب خلوتگر مسئول موسسۀ رسانههای آزاد افغانستان "نی" میگوید، مژده در زمان رژیم طالبان هرچند در بخش سیاسی وزارت امور خارجه کار میکرد اما در برخی نوشتههایش که در جریدههای طالبان در آن زمان نشر شده، برخی عملکردهای این گروه را نقد نیز میکرد.
او افزود: "در حالی که وی (وحید مژده) مدیر سیاسی وزارت خارجه بود اما از حاکمیت طالبان انتقاد میکرد و "این انتقادها" در آن زمان کمتر شنیده میشد، انتقادهای مژده در جریدههای زمان طالبان بهشمول شریعت، فرهنگ و قلم نشر شده اند."
خلوتگر میگوید که، مژده در بیان فکر و باورهایش از هیچ کسی ترس نداشت.
عصمت قانع از نویسندگان افغان نیز میگوید، وحید مژده در زمان رژیم طالبان از برخی عملکردها و محدودیتهایی که این گروه وضع کرده بود، انتقاد میکرد.
به گفتۀ او، مژده بر ضد محدودیتهای طالبان در راستای آزادی بیان و روند آموزش و پرورش از طریق نوشتهها و مصاحبههایش، این گروه را نقد کرده است.
ترور وحید مژده تنها رویداد حمله بر جان تحلیلگران افغان نیست، پیش از این زلمی وردک از کارشناسان نظامی در یک حمله مسلحانه جان باخت.
نظر محمد مطمئن، حسن حقیار و احمد سعیدی از دیگر کارشناسان افغان اند که پیش از این مورد حمله قرار گرفته و زخم برداشته بودند.