لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
شنبه ۳ قوس ۱۴۰۳ کابل ۰۶:۰۸

اشرف غنی: انس حقانی و دو عضو دیگر شبکه حقانی آزاد می‌شوند


محمد اشرف غنی رئیس جمهوری افغانستان
محمد اشرف غنی رئیس جمهوری افغانستان

محمد اشرف غنی رئیس جمهور افغانستان می‌گوید تصمیم گرفته که انس حقانی را با دو عضو ارشد گروه طالبان به صورت "مشروط" از زندان بگرام آزاد کند.

آقای غنی امروز سه‌شنبه (۲۱ عقرب) در یک نشست خبری در کابل گفت که این تصمیم با مشوره با شرکای بین‌المللی به ویژه امریکا برای مذاکرات رو در رو جهت دستیابی به صلح و ثبات گرفته شده‌است.

آقای غنی می‌گوید: "حاجی مالی خان فرزند والی خان، عبدالرشید فرزند محمد و انس فرزند جلال‌الدین را که در زندان بگرام بودند به گونه مشروط رها می‌کنیم."

رئیس جمهوری افغانستان تأکید کرد که آزادی این سه عضو ارشد شبکه حقانی باعث تشدید حملات آنچه که او "دشمن" خواند، نخواهد شد.

آقای غنی افزود که وضعیت صحی دو استاد پوهنتون امریکایی که ربوده شده بودند وخیم است و رهایی این استادان بخش اساسی خواست‌های حکومت در مذاکرات غیر مستقیم با طالبان بود.

اگرچه آقای غنی به صورت مستقیم اشاره نکرد، اما یادآور شد که گروه طالبان دو استاد پوهنتون امریکایی را آزاد خواهد کرد.

کیون کینگ امریکایی ۶۰ ساله و تیموتی ویکس ۴۸ ساله از آسترالیا در سال ۲۰۱۶ از کابل ربوده شدند.

پیش از این یک مقام ارشد افغان به رادیو آزادی گفته بود که این سه زندانی طالبان رها نمی‌شوند، بلکه در دوحه زیر نظارت خواهند بود.

این منبع نگفت که این سه نفر چه زمانی به قطر فرستاده می‌شوند ولی منابع طالبان در قطر گفته‌اند که امیدوارند این سه نفر در دو یا سه روز آینده به دوحه برسند.

  • واکنش‌ها در پیوند به آزادی سه زندانی گروه طالبان

سفارت امریکا در کابل از رهایی این سه زندانی طالبان استقبال کرد.

جان بس سفیر امریکا در کابل به خبرنگاران گفت که از این اقدام آقای غنی حمایت می‌کند و امیدوار است که این کار سبب برداشتن گام‌هایی از سوی طالبان شود.

از سویی هم سفارت امریکا در کابل از رهایی سه زندانی طالبان استقبال کرد.

جان بس سفیر امریکا در کابل در گفت‌وگو با خبرنگاران گفت که از این اقدام رئیس جمهور غنی حمایت می‌کند و امیدوار است که این کار سبب برداشتن گام‌هایی از سوی طالبان شود.

جان بس سفیر امریکا در افغانستان
جان بس سفیر امریکا در افغانستان


آقای بس افزود: "ایالات متحده امریکا از این تصمیم شجاعانۀ رئیس جمهور غنی برای رهایی سه زندانی طالبان به حیث یک حرکت انسانی حمایت می‌کند. این کار به پایان وضعیت جنگی کنونی کمک خواهد کرد."

آقای بس می‌افزاید که این آخرین اقدام شجاعانه‌ای است که رئیس جمهور و حکومت افغانستان برای برآورده ساختن خواست افغان‌ها برای صلح در این راستا برداشته اند.

آقای بس همچنان می‌گوید که امیدوار است طالبان این اقدام را با "اقدامات انسانی‌شان" و رهایی شماری از زندانیان نیروهای افغان و گروگان‌های غربی پاسخ دهند.

اما برخی‌ها می‌گویند این کار نباید می‌شد و برخی هم می‌گویند آزادی انس حقانی، فرد شماره دوم شبکۀ حقانی و دو عضو ارشد دیگر این گروه می‌تواند که روند گفت‌وگوهای صلح را سرعت ببخشد.

اسماعیل خان، عضو حزب جمعیت اسلامی افغانستان به رادیو آزادی گفت که برای تأمین صلح در کشور باید طرف‌های درگیر جنگ از خود "نرمش نشان دهند." به گفته او، آزادی انس حقانی می‌تواند که به روند صلح افغانستان کمک کند.

به گفتۀ این رهبر جهادی، برای تأمین صلح در افغانستان، باید این گونه اقدام‌ها صورت گیرد.

اسماعیل خان عضو حزب جمعیت اسلامی افغانستان
اسماعیل خان عضو حزب جمعیت اسلامی افغانستان


او گفت: " برخی کارها باید صورت بگیرد که روند صلح را تسریع ببخشد. من خوشبین هستم و کار خوبی صورت گرفته است. طبیعتاً هم حکومت و امریکا تلاش مستقیم دو طرفه صورت گرفته. حال که از طرف رئیس جمهور افغانستان تأیید شده، من این را به فال نیک می‌گیرم."

برخی اعضای پیشین گروه طالبان نیز از این اقدام حکومت استقبال می‌کنند.

سیداکبر آغا، عضو پیشین گروه طالبان به رادیوی آزادی گفت با آزادی انس حقانی می‌تواند که روند تبادلۀ زندانیان افغان میان گروه طالبان و حکومت افغانستان آغاز شود و این موضوع تأثیر مثبت روی روند صلح دارد.

این عضو پیشین گروه طالبان گفت: "من فکر می‌کنم که تأثیرش بر روند صلح زیاد است. اگر حکومت افغانستان تلاش کند که تبادله متواتر باشد و دیگر نیروهای امنیتی افغانستان و طالبان را که در بند هستند، تبادله کنند."

در همین حال شماری از شهریان کابل می‌گویند اگر آزادی انس حقانی بتواند که به روند صلح در کشور کمک کند، آنان از این کار حکومت استقبال می‌کنند.

کریم واحدی از کابل به رادیوی آزادی گفت: "آزادی‌اش بخیر مردم نیست. حتماً پُشت پرده گپ دیگری است. شاید با آزادی انس حقانی صلح بیایید و یا یک کار دیگر صورت گیرد. اگر بخیر مردم باشد خوب است."

احمد صمیم دیگر فرد ساکن کابل گفت: "اگر موضوع صلح در میان است، از نظر من به عنوان یک شهروند خوب است."

اما عزیز رفیعی، رئیس جامعۀ مدنی افغانستان این اقدام حکومت را سیاسی می‌داند و می‌گوید که افغانستان در برابر رهایی انس حقانی کوچکترین امتیازی به دست نمی آورد.

او گفت: "متأسفانه تصیم یک جانبه و سیاسی است. باز هم افغانستان بازنده خواهد بود و ما بزرگترین جنایت کارانی که در برابر افغانستان از هیچ نوع جنایتی دریغ نورزیدند، بدون به دست آوردن کوچکترین امتیازی به دشمن تسلیم می‌دهیم."

رئیس جمهوری امریکا در دیدار ماه جولای خود از عمران خان صدراعظم پاکستان تقاضا کرده بود که در رهایی دو استاد ربوده شده پوهنتون امریکایی افغانستان کمک کند.

عمران خان به دونالد ترمپ وعده داده بود که به زودی خبر خوشی خواهد شنید.

ریاست عمومی امنیت ملی افغانستان حقانی و حافظ رشید را در سال ۲۰۱۴ و نیروهای امریکایی حاجی مالی خان را در سال ۲۰۱۱ دستگیر کرده‌اند ولی در بارۀ مکان دستگیری آن‌ها چیزی گفته نشده است.

انس حقانی فرد شماره دوم شبکه حقانی بود. این شبکه یکی از جناح‌های اصلی گروه طالبان است که مولوی جلال‌الدین حقانی آن را تأسیس کرده است.

حافظ رشید عمری از فرماندهان شبکه حقانی بود که برادر او محمدنبی عمری از اعضای ارشد گروه طالبان در دفتر قطر بوده است.

مقام‌ها به این باور اند که حافظ رشید طراح حملات مرگبار بود.

امریکا شبکه حقانی را بخاطر دهشت‌افگنی در افغانستان و داشتن رابطه با شبکۀ القاعده در فهرست سازمان‌های تروریستی شامل ساخته است.

XS
SM
MD
LG