لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
شنبه ۳ قوس ۱۴۰۳ کابل ۰۴:۲۹

فارن پالیسی:انتخابات افغانستان پیروزی برای دموکراسی و زیان برای صلح بود


کارمند کمیسیون انتخابات حین گرفتن عکس یک رأی دهنده توسط دستگاه بیومتریک در یکی از مراکز رأی دهی در ولایت کندهار. September 28 2019
کارمند کمیسیون انتخابات حین گرفتن عکس یک رأی دهنده توسط دستگاه بیومتریک در یکی از مراکز رأی دهی در ولایت کندهار. September 28 2019

شمار زیادی از رسانه‌های جهان به انتخابات ریاست جمهوری افغانستان تمرکز کرده اند.

  • واشنگتن پُست

روزنامه امریکایی واشنگتن پُست می‌نویسد، روز انتخابات به مراتب کمتر از آنچه پیشبینی می‌شد، با خشونت‌ها و شورش‌های طالبان روبه‌رو گشت.

به نوشته روزنامه، شورشیان ادعا کرده‌اند که سه صد حمله را در جریان روز انتخابات انجام دادند اما مقام‌ها این آمار را تأیید نمی‌کنند.

در ادامه آمده که انتخابات در فضای عمدتاً صلح آمیز برگزار شد اما مشارکت مردم در انتخابات کم بود.

  • فارن پالیسی

نشریه فارن پالیسی نوشته، برگزاری انتخابات در افغانستان پیروزی برای دموکراسی و زیان برای صلح بود.

به باور نشریه، انتخابات افغانستان با حضور دو رقیب دیرینه و سایر نامزدان، یک نقطه عطف برای دموکراسی افغانستان به شمار می‌رود.

فارن پالیسی می‌نویسد، با در هم شکستن گفت‌وگو‌ها میان طالبان و ایالات متحده امریکا، واشنگتن از خشونت‌های سیاسی در جریان انتخابات نگرانی داشت اما هیچ‌گونه پرسشی را در مورد برگزاری انتخابات مطرح نکرد.

  • آبزرور

نشریه آبزرور نوشته است، با حضور و مشارکت مردم در روز رأی‌دهی، حالا نگرانی وجود دارد که اگر انتخابات مملو از تقلب باشد، شاید افغانستان جنگ زده به سوی یک بحران دیگر سوق داده شود.

با آنکه بیش از نُه میلیون تن واجد شرایط رأی‌دهی بودند، حدود دو میلیون و دو صد هزار تن، به گفته کمیسیون مستقل انتخابات، روز شنبه رأی دادند.

آبزرور می‌نویسد، برخی از مردم از حملات شورشیان نگرانی داشتند و شمار دیگر هم استدلال کردند که هیچ هدفی برای شرکت در انتخابات نداشته اند زیرا به نوشته نشریه آنها تا هنوز از انتخابات مملو از تقلب سال ۲۰۱۴ خاطره بد دارند.

  • سندی تایمز

هفته نامه سندی تایمز چاپ بریتانیا در این مورد می‌نویسد، شهروندان افغانستان با شجاعت در برابر تهدید طالبان در انتخابات اشتراک کردند.

هفته نامه از رأی دهی روز شنبه در افغانستان به عنوان خطرناک‌ترین انتخابات جهان یاد کرده است.

سندی تایمز هم به میزان کم مشارکت مردم در انتخابات تمرکز کرده و نوشته است، در مقایسه با انتخابات پنج سال پیش، شمار کمی از مردم روز شنبه رأی دادند.

در ادامه گفته شده که برخی از افراد واجد شرایط رأی دهی گفتند که انتخابات ارزش پذیرش خطر را ندارد. گروه دیگر هم که رأی نداده اند به هفته نامه گفته اند که شاید فساد و تقلب، انتخابات را زیر سایه قرار دهد.

با این هم سندی تایمز نوشته که روز انتخابات بدون کدام رویداد بزرگ امنیتی سپری شد و آنهائیکه رأی دادند، خطر را پذیرفتند و در انتخابات شرکت کردند.

  • وال ستریت ژورنال

روزنامه وال ستریت ژورنال نوشته است، اکثریت از میان نُه اعشاریه هفت میلیون واجد شرایط رأی‌دهی، در روز شنبه ترجیح دادند در خانه‌های‌شان بمانند و رأی ندهند.

روزنامه به نگرانی‌ها از تقلب و بی‌نظمی‌ها در انتخابات هم اشاره می‌کند و در ادامه به نقل از ایاز نیازی خطیب مسجد وزیر محمد اکبر خان کابل می‌نویسد که گفته است، نامزدان ریاست جمهوری برای رأی دهنده‌های گرسنه، از ده دالر گرفته تا پنجاه و صد دالر کمک وعده داده اند.

وال ستریت ژورنال به ایجاد حکومت وحدت ملی با میانجیگری جان کری وزیر پیشین خارجه امریکا در سال ۲۰۱۴ هم تمرکز کرده و سپس در تبصرۀ نوشته است، در ذهن مایک پومپئو وزیر خارجه فعلی امریکا هم احتمال تقلب در انتخابات افغانستان وجود داشته بناءً او از نامزدان ریاست جمهوری و نهاد‌های انتخاباتی افغانستان خواسته است از مشروعیت در نتیجه انتخابات اطمینان دهند.

XS
SM
MD
LG