لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
سه شنبه ۶ قوس ۱۴۰۳ کابل ۰۰:۱۴

انتقادها از موجودیت برخی اشتباه‌ها در فهرست رأی‌دهنده‌ها


جریان پروسه ثبت نام رأی‌دهنده‌ها در کابل. June 11, 2019
جریان پروسه ثبت نام رأی‌دهنده‌ها در کابل. June 11, 2019

برخی از نهادهای ناظر انتخاباتی و جریان‌های سیاسی می‌گویند فهرست رأی‌دهنده‌ها ناقص و دارای مشکلات زیاد است.

این منتقدان می‌گویند که در این فهرست نام‌های رأی‌دهنده‌ها اشتباه‌های نوشتاری دارد و نیز شمار قابل توجهی از نام‌های درج شده وجود فیزیکی ندارند.

نصیر احمد عابد در یکی از محلات رأی‌دهی در منطقه فاضل بیگ شهر کابل ثبت نام کرده است، اما در فهرست رأی‌دهنده‌ها به جای نام او مشخصات فرد دیگری از ولسوالی ارغنداب کندهار درج شده‌است.

عابد می‌گوید به دلیل این اشتباه کمیسیون، شاید در روز انتخابات ریاست جمهوری از حق رأی محروم شود.

نصیر احمد عابد باشنده کابل
نصیر احمد عابد باشنده کابل

وی گفت:‌ "وقتی که در وبسایت کمیسیون اعلان شد که معلومات‌تان را چک کنید، وقتی چک کردم معلومات از شخص دیگری است در حالی که نمبر از من است، اگر پروسه طوری عملی شود که کمیسیون می‌گوید شاید از رأی دادن محروم شوم، چون معلومات کاملاً غلط است و اگر با بایومتریک مطابقت داده شود، من شاید رأی داده نتوانم."

افزون بر این، آن گونه که نور رحمان اخلاقی، عضو کمیته احزاب سیاسی به رادیو آزادی می‌گوید، نام‌های غیر واقعی بسیار در فهرست رأی دهنده‌ها درج شده که کمیسیون موفق به تصفیه آن نشده است.

وی می‌گوید: "شاید بالای چهار میلیون نام خیالی باشد، اما یک نکته این است که روی اصولی که از طرف کمیسیون انتخابات و شرکت «درملوگ» با احزاب سیاسی توافق شده، اگر این اصول تطبیق شود این افراد خیالی رأی داده نمی‌توانند."

یکی از موارد این اصول این است که رأی‌دهنده‌ها ثبت بیومتریک شوند و دستگاه بیومتریک باید ظرفیت این را داشته باشد تا از رأی‌های تکراری جلوگیری کند.

بر اساس اعلان کمیسیون مستقل انتخابات، حدود ۹ میلیون و ۶۰۰ هزار تن واجد شرایط رأی‌دهی در انتخابات ریاست جمهوری‌اند.

نگرانی دیگری که در باره تقلب در انتخابات و سوء استفاده از لیست رأی‌دهنده‌ها مطرح می‌شود، قرار داشتن فهرست رأی‌دهنده‌ها در دست مسئولان محلات و مراکز رأی‌دهی است.

در روز انتخابات لیست رأی دهنده‌ها در اختیار مسئولین محلات و مراکز رأی‌دهی قرار می‌گیرند تا بر اساس آن نام و مشخصات رأی‌دهندگان تثبیت شود.

یوسف رشید رئیس اجرایی (فیفا)
یوسف رشید رئیس اجرایی (فیفا)

مؤسسه انتخابات آزاد و عادلانه افغانستان «فیفا» می‌گوید، اگر شمار رأی‌دهنده‌ها در محلات رأی‌دهی کمتر از لیست رأی‌دهنده‌ها باشند، بیم آن می‌رود که کارمندان مراکز، رأی‌های باقی مانده را به نفع نامزدان مشخص در صندوق‌ها بریزند.

یوسف رشید رئیس اجرایی فیفا می‌گوید: "این نگرانی وجود دارد، در مناطق زمانی که برنامه عملیاتی آغاز می‌شود در آنجاها موضوع کمیسیون و دارالانشا نیست، در آنجا مسایل علاقمندی و فساد مطرح می‌شود، انتظار ما این است که بیومتریک باید نقش فعال ایفا کند و از تکنولوژی به گونه مؤثر استفاده صورت گیرد تا از این موارد جلوگیری شود."

در همین حال کمیسیون مستقل انتخابات موجودیت برخی اشتباهات و غلطی‌های نوشتاری را در لیست رأی دهندگان می‌پذیرد.

عبدالعزیز ابراهیمی سخنگوی این کمیسیون اما امکان تقلب از سوی کارمندان کمیسیون در روز رأی‌دهی را رد می‌کند.

عبدالعزیز ابراهیمی سخنگوی کمیسیون مستقل انتخابات افغانستان
عبدالعزیز ابراهیمی سخنگوی کمیسیون مستقل انتخابات افغانستان

وی گفت: "تمام برگه‌های رأی‌دهی بر اساس فهرست رای‌دهندگان در تمام مراکز و محلات فرستاده می‌شوند، در آنجا دستگاه بیومتریک استفاده می‌شود که حضور فزیکی رای‌دهندگان را مشخص می‌کند و از آرای خیالی و هوایی جلوگیری می‌کند، در پهلوی این در مراکز رأی‌دهی ما حضور ناظران نامزدان و نهادها را داریم."

به گفته مسئولان، در کمیسیون مستقل انتخابات، ادعاها در باره موجودیت نام‌های خیالی در لیست رأی دهندگان بی‌اساس‌اند.

به گفته سخنگوی این کمیسیون، بیش از ۹ ملیون و ۶۰۰ هزار رأی‌دهنده تثبیت شده‌اند که به عنوان رأی دهندگان واقعی می‌توانند در روز رأی‌دهی، در انتخابات شرکت کند.

XS
SM
MD
LG