لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
یکشنبه ۴ قوس ۱۴۰۳ کابل ۱۱:۱۸

مخالفت شورای علمای بامیان با برگزاری جشنوارۀ دمبوره


جشنوارۀ دمبوره در بامیان
جشنوارۀ دمبوره در بامیان

شورای علمای شیعۀ مرکز بامیان با پخش اعلامیه‌ای مخالفت خود را با برگزاری جشنوارۀ دمبوره در این ولایت اعلام کردند. این شورا در اعلامیۀ خود گفتند که برگزاری مراسم شیطانی ساز و آواز جز منکرات بوده و خواستار جلوگیری از برگزاری این جشنواره شده اند. همین‌طور در این اعلامیه از شهروندان بامیان خواسته شده تا در این جشنواره شرکت نکنند.

میثم احمدی یکی از علمای دینی در بامیان می‌گوید که بامیان به عنوان (دارالمومنین) مشهور است و برگزاری چنین برنامه‌ها مناسب این ولایت نمی‌باشد.

وی اضافه کرد، "در رابطه به این که ما بیاییم درباۀ حلال و حرام بودن دمبوره بحث کنیم سر جایش باشد، اما بامیان به عنوان دارالمومنین جشن دمبوره، راه ابریشم و شبی با بودا را در دیگر ولایت‌ها نداریم تنها در بامیان است که این باعث شده تا علما در این رابطه موضع‌گیری کنند. چون از این برنامه دمبوره دیگران استفاده‌ها خاص خود را می‌کنند.‌"

در اعلامیۀ شورای علمای شیعۀ مرکز بامیان آمده است، " این اعمال براساس نظر تمام علما و مراجع تقلید حرام قطعی بوده، نه بهانه‌ی ایجاد شادی، نه جذب توریست، نه رشد اقتصاد و نه حمایت هنر و هنرمند هیچ‌کدام نمی‌تواند توجیه‌گر و مشروعیت بخش آن باشد."

این اعلامیه باعث واکنش مقامات محلی بامیان شده است. طاهر زهیر والی بامیان در مراسم صدمین سالگرد استرداد استقلال افغانستان گفت که این برنامه هیچ گونه مغایرتی با آموزه‌های اسلامی ندارد و در هیچ کتابی دمبوره را حرام اعلام نکرده است. ایشان از علما خواست تا با او مناظره کنند و به‌صورت منطقی مسأله را مطرح کنند.

آقای زهیر افزود، "بیایید بحث کنید، بحث اصولی، منطقی و فقهی با عقل و منطق مردم را قناعت دهد اگر حرام بود ما نمی‌کنیم، نه این‌که با گپ‌های مفت از احساسات عوام سو استفاده کنید، این کار غلط است. ما نه ترویج فحشا می‌کنیم و نه ترویج منکرات می‌کنیم، بلکه ما ترویج گردشگری می‌کنیم ما عزت مردم را به جا می‌کنیم و ما تغییر در دسترخان مردم می‌آوریم."

به گفتۀ والی بامیان،۶۱ فیصد از باشندگان این ولایت زیر خط فقر زندگی می‌کنند و تنها راه بهبود اقتصاد و معیشت زندگی بامیانی‌ها برگزاری جشنواره‌ها و جذب بیشتر توریست است.

همین‌طور فرهنگیان بامیان می‌گویند، افغانستان هر روز گواه انتحار، انفجار و رویدادهای خونین و غم‌انگیز است؛ اما برگزاری جشنواره‌ها از جمله جشنوارۀ دمبوره می‌تواند باعث آمدن لحظۀ شادی برای شهروندان شود.

غلام سخی حلامیس یکی از فرهنگیان بامیان در مورد اعلامیه شورای علما می‌گوید که این اعلامیه بیشتر جنبه سیاسی دارد.

وی گفت، "آن عده از افرادی که با رویکرد مذهبی جشنواره دمبوره را تقبیح می‌کند، من فکر می‌کنیم این‌ها بیشتر رویکرد سیاسی دارد. آن‌ها می‌خواهند از مذهب به نحوی استفادۀ سیاسی کنند و از این طریق استفاده کرده و اهداف سیاسی خود را برآورده سازند."

از سه سال به این طرف جشنوارۀ فرهنگی تحت نام جشنوارۀ دمبوره در ولایت بامیان با هدف رشد موسیقی محلی و تشويق هنرمندان در ولایت بامیان برگزار می‌شود. امسال نیز قرار است فردا سومین جشنواره فرهنگی دمبوره، با حضور هنرمندان موسیقی محلی از ولایات مختلف کشور در مرکز بامیان برگزار شود.

XS
SM
MD
LG