پس از آن که مجلس سنای امریکا لایحۀ را در مخالفت به خروج نیروهای امریکایی از افغانستان تصویب کرد، حکومت افغانستان از این تصمیم پشتیبانی کرده و میگوید که حضور این نیروها در این کشور یک ضرورت است.
امید میثم معاون سخنگوی ریاست اجرائیه روز شنبه به رادیو آزادی گفت که تروریستان هنوز هم علیه منافع هر دو کشور میرزمند و ایجاب میکند که نیروهای امریکایی برای از بین بردن تروریستان و تأمین ثبات در این کشور حضور داشته باشند.
وی گفت:
"حضور ایالات متحده امریکا و نیروهایش در افغانستان یک ضرورت است هنوز هم تروریستان در خطوط مختلف علیه هر دو کشور در افغانستان در حال جنگ هستند، تا نابودی گروههای تروریستی و تأمین امنیت پایدار در افغانستان احساس میشود که همکاریها یک نیاز است و امیدواریم که همکاریها ادامه پیدا کند."
این در حالیست که مجلس سنای ایالات متحده امریکا که حزب جمهوریخوا در آن اکثریت دارد به روز پنجشنبه با تصویب یک لایحه با خروج نیروهای امریکایی از افغانستان و سوریه به شدت ابراز مخالفت کرد.
در این لایحه گفته شدهاست که گروههای شورشی اسلامگرا تا هنوز هم در افغانستان و سوریه فعال اند و این یک تهدید برای امریکا محسوب میشود.
در لایحه همچنان آمدهاست که در مبارزه علیه شورشیان داعش و القاعده در افغانستان و سوریه پیشرفت صورت گرفتهاست اما خروج عجولانه نیروهای امریکایی بدون اقدامات لازم برای حفظ دستآوردها در این دو کشور، نه تنها میتواند که منطقه را با بیثباتی روبهرو کند بلکه احتمال ایجاد خلاء را نیز بهوجود میآورد که برای پُر کردن آن روسیه و ایران تلاش خواهند کرد.
پیش از این دونالد ترمپ رئیس جمهور امریکا گفتهاست در صورت دستیابی به یک توافق صلح، نیروهای امریکایی را از افغانستان خارج میکند.
اما برخی رسانههای معتبر به نقل از مقامات امریکایی گزارش دادهاند که آقای غنی نامهی را به آقای ترمپ فرستاده و در این نامه از خروج ناگهانی نیروهای امریکایی از میدان نبرد، اظهار نگرانی کرده و کنترول وضعیت را "مشکل" دانستهاست.
در نامه به نقل از آقای غنی گفته شده که خروج زود هنگام، بقای نظام کنونی را با تهدید مواجه میسازد و یک بار دیگر طالبان را فرصت میدهد تا حاکمیت خویش را گسترش دهند و برای به دست آوردن قدرت، وارد جنگ شوند.
رئیس جمهور غنی در این نامه که روز سهشنبه هفته گذشته فرستاده شده، برای حضور درازمدت نظامیان امریکایی در افغانستان، خواستار کاهش مصارف آنان شدهاست.
این در حالیست که زلمی خلیلزاد نماینده ویژه امریکا در امور صلح افغانستان در مورد آخرین دور مذاکرات با طالبان به نیویارک تایمز گفتهاست که دو طرف روی خروج نیروهای امریکایی از افغانستان و جلوگیری از استفاده خاک افغانستان توسط گروههای تروریستی به شمول القاعده بر ضد ایالات متحده، روی یک چهارچوب به توافق رسیدهاند.
در همین حال برخی از آگاهان روابط بینالمللی از جمله لطیف نظری تأکید دارد که حکومت افغانستان باید سیاستِ را در پیش گیرد که سبب حضور نیروهای امریکایی در این کشور شود.
وی گفت:
"واقعیتهای سیاسی ایجاب میکند که حکومت افغانستان همکاران بینالمللی اش را از دست ندهد و بار دیگر در انزوا قرار نگیرد، هر سیاست که بتواند مناسبات افغانستان را با جامعه بینالمللی تحکیم کند باید روی دست گرفته شود تا آنها حضور سیاسی و نظامی داشته باشند زیرا این میتواند از مداخله کشورهای مداخله گر در امور داخلی افغانستان جلوگیری کند."
آقای نظری تاکید دارد که باید حکومت افغانستان در پیوند به گفتگوهای صلح با طالبان نیز محتاطانه به پیش برود و نگذارد که این گفتگوها منجر به از دست دادن متحد استراتژیکاش یعنی امریکا شود.
نورالله شایان