پس از بحث و جنجالهای طولانی سر انجام دولت ترکیه مدیریت مکاتب افغان-ترک را به دست گرفت.
روز دوشنبه «۰۷ حوت ۱۳۹۶» وزیر معارف ترکیه همراه با سرپرست وزارت معارف افغانستان تفاهمنامۀ را به امضا رساند که پس از این مدیریت این مکاتب از مؤسسه «چاغ ایجوکیشنل» منفصل و به بنیاد معارف ترکیه منتقل شد.
ابراهیم شینواری سرپرست وزارت معارف میگوید، هدف از انتقال مدیریت این مکاتب بهبود در کیفیت و کمیت این مکاتب میباشد.
وی افزود:
"این تصمیم بر اساس منافع ملی جمهوری اسلامی افغانستان و ارزش روابط با کشور ترکیه و همچنان بهخاطر بهبود کیفیت آموزش شاگردان گرفته شدهاست. انتقال این پروسه یک روند نورمال بوده و تمام اسناد و وسایل و تأسیسات بر اساس یک قرارداد به بنیاد معارف ترکیه انتقال میشود."
آقای شینواری میگوید، بر اساس تفاهمنامۀ امضا شده شمار مکاتب افغان-ترک به ۲۸ و تعداد شاگردان آن هم ۱۸۰۰۰ تن افزایش خواهند یافت.
در حال حاضر در ۷ شهر بزرگ افغانستان ۱۴ مکتب افغان-ترک موجود اند که در آنها حدود ۸۰۰۰ تن مصروف آموزش هستند.
این مکاتب در حدود ۵۰ کشور دنیا نمایندهگی دارد و گفته میشود توسط فتحالله گولن شهروند ترکیه که تابعیت امریکا را نیز دارد، اداره میشود.
پیش از این به دنبال نشر گزارشها مبنی بر متوقف شدن و یا انتقال مدیریت مکاتب افغان-ترک، خانوادههای شاگردان این مکاتب اعتراض کردهاند.
اواخر ماه قوس سال جاری هجری شمسی اعضای کمیته والدین شاگردان مکاتب افغان- ترک ادعا کردند که شماری از سربازان امنیت ملی بدون اجازه به یکی از لیلیههای این مکاتب در ساحه تایمنی کابل داخل شده و ۴ استاد را بازداشت کردند.
چیزی که بعداً برخی منابع امنیتی خبر دادند که این افراد نسبت به برخی شک و تردیدها بازداشت شده بودند که دوباره رها شدند، اما دو تن از آنان هنوز هم در بازداشت به سر میبرند.
در همین حال عصمت یولماز وزیر معارف ترکیه که به کابل آمده در کنفرانس مشترک خبری با سرپرست وزارت معارف افغانستان گفت، مدیریت مکاتب افغان-ترک به دنبال تقاضای آنان انتقال کردهاست.
آقای یولماز میگوید، کسانی که بخواهند دوستی ابدی میان دو کشور را از بین ببرند از مکاتب افغان-ترک اخراج خواهند شد.
وی افزود:
"ما منحیث دولت ترکیه از دولت افغانستان خواسته بودیم که مکاتب افغان-ترک را به مدیریت افغانستان و ترکیه انتقال دهد، با این کار کیفیت تعلیم و تربیه بلند خواهد رفت و در عین حال اشخاص و افرادیکه میخواهند دوستی ابدی با افغانستان را از بین ببرند از مکاتب اخراج خواهند شد."
وزیر معارف ترکیه به خانوادههای شاگردان اطمینان میدهد که در نصاب تعلیمی این مکاتب تغییر نخواهد آمد و همچنان بهگفته وی، در نظر است تا شماری از خانوادههای شهدا در این مکاتب بهگونه رایگان آموزش بیبینند.
یولماز میافزاید، برای شاگردان ممتاز مکاتب افغان-ترک زمینه تحصیل در کشور ترکیه فراهم خواهد شد.
اما برخی اعضای کمیته والدین شاگردان مکاتب افغان-ترک از انتقال مدیریت این مکاتب به بنیاد معارف ترکیه انتقاد میکنند.
عبدالشکور دادرس یک عضو این کمیته به رادیو آزادی گفت، این کار خلاف قوانین نافذه افغانستان بوده و برای آنان قابل قبول نیست.
گزارش: نصرت پارسا