پتنگ قریشی یکی از هفده هزار نیروی عملیات خاص افغانستان است، نیروهای که بهگفتۀ مقامهای افغان و امریکایی در سطح منطقه بینظیر هستند.
قریشی از کابل است، ۴ فرزند دارد و از ۹ سال به اینسو در صفوف نیروهای خاص افغان خدمت میکند.
او در داخل قول اردوی عملیات خاص در کابل با رادیو آزادی صحبت میکرد.
آموزش کوماندوها هیچ وقت تمام نمیشود، چون آنها همیشه در عملیاتها هستند. روزانه تاکتیکهای جدیدتر یاد میگیرند.
قریشی به رادیو آزادی در کابل گفت در عملیاتهای خاص علیۀ طالبان و جنگجویان گروه موسوم به دولت اسلامی یا داعش سهم برازندۀ داشتهاست.
بهگونۀ مثال، او و همقطارانش در جریان یک عملیات برق آسا شورشیان طالبان را بیش از دو سال پیش از شهر کندز برون راندند و در سرکوب جنگجویان داعش در ولسوالی اچین ننگرهار هم نقش کلیدی داشتهاند.
اکنون، حکومت افغانستان تلاش دارد تا شمار این نیروها را از ۱۷ هزار به دو چند افزایش دهد.
افزایش از ۳۰ به ۶۳ تولی
محمد اشرف غنی رئیس جمهور افغانستان در ماه اگست ۲۰۱۷ اعلام کرد که فرماندهی عملیاتهای خاص اردوی ملی افغانستان از سطح فرقه به سطح قول اردو ارتقا یابد و این که شمار کوماندوهای افغان تا سال ۲۰۱۹ میلادی دو برابر شود.
حکومت افغانستان میخواهد شمار نیروهای خاص را دو برابر افزایش دهد
دگرمن کن فاکنر یک سخنگوی مأموریت حمایت قاطع ناتو در افغانستان به رادیو آزادی گفت که تا سال ۲۰۱۹ میلادی نیروهای امنیتی خاص افغان از ۳۰ به ۶۳ تولی افزایش خواهند یافت.
جنرال محمد رادمنش معاون سخنگوی وزارت دفاع ملی افغانستان است.
در گفتوگوی تیلیفونی با رادیو آزادی، جنرال رادمنش گفت که طرح تقویت نیروهای خاص با استفاده از همان ۵ میلیارد دالری که متحدان امریکایی و غیر امریکایی ناتو بهشمول شرکایشان سالانه در اختیار حکومت افغانستان میگذارند، عملی خواهد شد.
او افزود:
"ما یک طرح چهار ساله انکشاف اردوی ملی را ساختهایم که تا سال ۲۰۲۰ همین هدف ما به دست میآید. یکی ازین اهداف، تقویت و تجهیز نیروهای کماندوست که ما فعلاً به نام قول اردوی کماندو یا قول اردوی عملیات خاص آن را اساسگذاری کردهایم."
جنرال رادمنش گفت که این نیروها یکی از نخبهترین نیروهای ۳۲۰ هزار نفری افغانستان هستند که در هر ۲۴ ساعت از ۱۵ تا ۳۰ عملیات تهاجمی را در مناطق گوناگون افغانستان مؤفقانه انجام میدهند.
این نیروها یکی از نخبهترین نیروهای ۳۲۰ هزار نفری افغانستان هستند
او افزود:
"این نیروهای کماندو، با سلاحهای مجهزتر و قویتر مجهزند و از حمایت بیشتر هوایی برخوردار اند و میتواند به اسرع وقت به محلات برسند و اینها نسبت به دیگر کماندوهای منطقه بهگونۀ نخبه آموزش میبینند."
- "تغییر دهندهگان بازی"
دگرمن فاکنر افزود که نیروهای خاص افغانستان گفت که کماندوهای افغان تغییر دهندهگان بازی در میدان جنگ هستند.
وی میگوید:
"کماندوهای افغان را میتوان از لحاظ شیوۀ آموزش و عملکرد در میدان نبرد بهعنوان بهترینها در سطح منطقه توصیف کرد. آنها هرگز در برابر طالبان شکست نخورده اند. کماندوها تغییر دهندهگان بازی در میدان جنگ هستند و با نیروی هواییشان، آنها واقعاً آینده نیروهای امنیتی افغانستان را به نمایش میگذارند."
ایالات متحده و متحدان اروپاییاش به تقویت هر چی بیشتر نیروهای افغان از جمله نیروهای عملیات خاص متعهد هستند و گفتهاند که شمار نیروهای مأموریت حمایت قاطع برای آموزش، مشورهدهی و کمک با نیروهای افغان از نزدیک ۱۳ هزار به نزدیک ۱۶ هزار در حال افزایش است.
ینس ستولتنبرگ منشی عمومی ناتو در نشست وزیران دفاع این پیمان نظامی در اوایل ماه نوامبر در بروکسل بار دیگر بر تقویت نیروهای خاص افغان تأکید ورزید.
عملیات نیرو های خاص در جنگ با تروریستان کلیدی بودهاست.
او افزود:
"به ویژه، ما بر آموزش نیروهای عملیات خاص افغان تمرکز میکنیم، نیروهای که نقششان در جنگ در برابر تروریستان و طالبان بسیار کلیدی بودهاست."
- "آغاز شکست طالبان"
پیش ازین، جنرال جان نیکلسن فرماندۀ عمومی نیروهای امریکایی و ناتو در ماه اکتوبر در کندهار گفت که دو چند شدن نیروهای خاص افغان به معنی آغاز شکست طالبان خواهد بود.
آقای نیکلسن افزود:
"دو چند شدن نیروهای عملیات خاص افغانستان و سه چند شدن نیروهای هوایی، افزایش قدرت تهاجمی نیروهای اردوی افغانستان، به معنی آغاز یک انجام برای طالبان است، آنان پیروز شده نمیتوانند."
با وصف این سخنان مقامهای افغان و ناتو، نیروهای افغان در کل با چالشهای هم روبهرو بودهاند.
به تازگی، اداره سرمفتش خاص ایالات متحده امریکا در امور بازسازی افغانستان موسوم به سیگار در گزارش تازه از افزایش تلفات نیروهای افغان خبر داد.
درین گزارش آمده است که از اول ماه جنوری تا ۲۴ ماه فبروری سال ۲۰۱۷، ۸۰۷ نیروی امنیتی دفاعی کشته شدند.
موجودیت فساد در صفوف نیروهای امنیتی دفاعی از انتقادهای کلیدی بوده است.
پیش ازین، رئیس جمهور غنی گفته است که فساد سبب افزایش تلفات نیروهای افغان در میدانهای جنگ می شود.
از سوی دیگر، در هفدهمین سال نبرد ایالات متحده در افغانستان، شورشیان طالبان هنوز نهتنها که شکست نخورده اند، بلکه تحرکاتشان را افزایش داده اند.
بهگونه مثال، ماه اکتوبر یکی از بدترین ماهها برای نیروهای افغان بود.
حملۀ انتحاری در ولسوالی میوند کندهار جان حداقل ۴۳ سرباز افغان را گرفت.
بر اساس گزارشها، مواد انفجاری در داخل یک واسطه نقلیه جابهجا شده بود و طالبان گفتند که یک قرارگاه نیروهای افغان را هدف گرفتند.
همچنان در ماه اکتوبر، طالبان در خبرنامۀ به مناسبت شانزدهمین سالگرد حملۀ ایالات متحدۀ امریکا بر رژیم آنان گفتند که مأیوس نشدهاند و هزاران جوانشان آمادهای نبرد اند.
جنگجویان شاخۀ خراسان گروه تندرو موسوم به دولت اسلامی هم با وصف اظهارات مقامهای افغان و امریکایی در مورد سرکوبی رهبریشان در افغانستان، تحرکاتشان را شدت بخشیدهاند.
اما، از دید قریشی بهعنوان یک کماندوی عملیات خاص افغانستان این دشواریها گذشتنی و امنیت آمدنی است.
اگر ما کماندوها زنده بودیم روزی به آرزوهایم خواهم رسید.گزارش اختصاصی: مصطفی صدیقی