لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
شنبه ۳ قوس ۱۴۰۳ کابل ۰۳:۰۶

حکیمی: صد قلم آثار باستانی از ساحۀ معدن مس عینک بدست آمده‌است


وزارت اطلاعات و فرهنگ افغانستان می‌گوید که اخیراً صد قلم آثار باستانی را در معدن مس عینک ولایت لوگر کشف کرده‌است.

هارون حکیمی سخنگوی این وزارت به رادیو آزادی گفت که این آثار در نتیجه حفریات و کندن کاری باستان شناسان داخلی و خارجی بدست آمده و بعداً به کابل انتقال شده‌است.

آقای حکیمی گفت که آثار تازه بدست آمده از معدن مس عینک شامل آثارِ اند که از طلا، سنگ، گِل و چوب ساخته شده و قدمت تاریخی ‌شان از قرن اول تا چهارم میلادی می‌رسد.

هارون حکیمی سخنگوی وزارت اطلاعات و فرهنگ افغانستان
هارون حکیمی سخنگوی وزارت اطلاعات و فرهنگ افغانستان

هارون حکیمی روز شنبه در صحبت با رادیو آزادی در مورد چنین گفت:

"یک صد قلم آثارِ که تازه در اثر کندن کاری از ساحه مسک عینک بدست آمده بود به موزیم ملی افغانستان تسلیم داده شد. آثار غیر منقول که از شهرک سابقه مس عینک بدست می‌آید برای مصونیت آن آثار در منطقه محمد آغه نقشه ایجاد یک موزیم در حال حاضر زیر کار است، اما امیدواریم که جریان کار آن به زودی تکمیل شود و ما برای حفظ آثار غیر منقول یک موزیم داشته باشیم."

آقای حکیمی می‌گوید، پروسه کشف آثار باستانی در ساحه معدن مسک عینک در سال ۲۰۰۹ میلادی آغاز شده و تا حال به تعداد ۱۳۴۲ قلم آثار تاریخی که مربوط به دوره‌های مختلف از تاریخ می‌شود، کشف و به کابل انتقال داده شده‌است.

به اساس معلومات وزارت اطلاعات و فرهنگ افغانستان از سال ۲۰۰۱ میلادی بدینسو ۵ هزار قلم آثار تاریخی و باستانی توسط متخصصین داخلی و خارجی از ساحه مس عینک و سایر مناطق در کشور کشف و بدست آمده‌است.

اما برخی افراد از عدم مصونیت و حفاظت ساحات باستانی ابراز نگرانی نموده و می‌گویند که هنوز هم آثار باستانی به گونۀ غیر قانونی مورد کاوش قرار گرفته و به خارج از کشور قاچاق می‌گردد.

محمد ظاهر صدیقی رئیس پیشین اطلاعات و فرهنگ ولایت لوگر در این مورد به رادیو آزادی گفت:

"ساحات باستانی سجاوند و کافرکوت ولسوالی خروار از نظر وزارت اطلاعات و فرهنگ به دور مانده و از مدتی به این طرف کندن کاری و حفریات در کافرکوتِ خروار توسط اهالی همجوار آن و قاچاقبران ادامه دارد، یک تعداد آثار را دریافت کرده و به خارج انتقال داده و می‌دهند."

اما وزارت اطلاعات و فرهنگ افغانستان می‌گوید که ممکن در مناطق ناامن و ساحاتِ که بدست مخالفان مسلح قرار دارد هنوز هم برخی افراد به شکل غیر قانونی دست به کندن کاری در ساحات باستانی می‌زنند.

این وزارت از ارگان‌های امنیتی می‌خواهد تا در تأمین امنیت ساحات باستانی تدابیر‌ شان را بیشتر سازند.

در این حال وزارت داخله افغانستان می‌گوید که برای حفاظت از ساحات باستانی واحد امنیتی ویژه ۰۱۲، توظیف گردیده‌است.

مسئولان این وزارت می‌گویند، هرگاه وزارت اطلاعات و فرهنگ خواهان اقدامات بیشتر برای حفظ ساحات باستانی از سوی این وزارت باشد، آنان حاضر اند تا تدابیر ‌شان را در این ساحات بیشتر سازند.

نجیب دانش معاون سخنگوی وزارت داخله
نجیب دانش معاون سخنگوی وزارت داخله

نجیب دانش معاون سخنگوی وزارت داخله در مورد به رادیو آزادی گفت:

"برای تأمین امنیت ساحات که در آنجا آثار باستانی کشف می‌شود و یا اینکه زیر پوشش وزارت اطلاعات و فرهنگ است، نیروهای امنیتی داریم و اگر نیاز شود وزارت اطلاعات و فرهنگ بخواهد که اضافه بسازیم نیروها را در بعضی ساحات دیگر ما هر نوع آمادگی داریم."

به اساس معلومات موزیم ملی افغانستان، در جریان جنگ‌های داخلی در این کشور بیش از صد هزار قلم آثار تاریخی افغانستان به کشورهای خارجی قاچاق شده بود که به کمک ادارۀ یونسکو و انترپول بیش از ۱۰ هزار قلم آن دوباره به افغانستان انتقال گردید.

مردم می‌گویند، در حال حاضر آثار تاریخی در برخی از مناطق ولایات هرات، غزنی و غور مصون نیست.

آنان می‌گویند که آثار تاریخی هویت و ثبوت مدنیت و تاریخ کشور بوده و حکومت تلاش کند تا از قاچاق آن جلوگیری شده و آثار قاچاق شده، دوباره به کشور انتقال داده شود.

گزارش: جاوید حسن زاده

XS
SM
MD
LG