وزارت انرژی و آب افغانستان با اشاره به اینکه حکومت وحدت ملی به طور خاص رئیس جمهور برای ساخت بندها اراده جدی دارد، میگوید که کار تدارکاتی تقریباً ۲۹ بند تکمیل شده و ممکن تا دو ماه دیگر قرارداد های آن نیز امضاء گردد.
عبدالبصیر عظیمی سخنگوی این وزارت روز دوشنبه در صحبت با رادیو آزادی میگوید هرچند بند های ایجاد شده ظرفیت تولید صد میگا وات برق را دارند اما این آغاز خوبی برای استفاده از منابع طبیعی بوده میتواند.
آقای عظیمی با اشاره به اینکه ساخت بند سلما این را نشان داد که افغانها توان استفاده مؤثر از منابع طبیعی شان را دارند گفت وزارت انرژی و آب کار تدارکاتی تقریباً ۲۹ بند را تکمیل کرده و به زودی قرارداد های آن نیز به امضاء میرسد.
آقای عظیمی میافزاید:
"در سال روان ما کار تدارکاتی ۲۹ بند را آغاز کرده ایم که از جمله ۲۹ بند در واقع ۲۱ بند به شکل بسیار فوقالعاده توسط خود رئیس جمهور محترم تأمین منابع مالیاش توسط وزارت مالیه صورت گرفت."
عظیمی میگوید که ظرفیت بند های ساخته شده کم است، اما وزارت انرژی و آب پلانهای را دارد که با عملی کردن آن افغانستان را تا پنج سال آینده در بخش برق به خود کفایی میرساند.
بر اساس معلومات وزارت انرژی و آب افغانستان ظرفیت تولید سه صد و ده هزار میگا وات برق را دارد اما در حال حاضر بیشتر برقهای مورد استفاده در این کشور وارداتی میباشد.
بر اساس ارقام ارائه شده در حال حاضر یک هزار و چهار صد میگا وات برق در افغانستان استفاده میگردد که بیشتر آن وارداتی است اما این برق نیمی از نیازمندیهای افغانستان را در بخش برق تکمیل نمیکند.
شماری از کارشناسان بخش انرژی و برق اقدامات اخیر حکومت را در بخش ساخت بند ها و مهار کردن آبها بجا دانسته و اما بالای جامعه جهانی صدا میکنند که در این بخش حکومت افغانستان را حمایت مالی کنند.
داکتر فاروق اعظم کارشناس بخش انرژی و آب در مورد به رادیو آزادی گفت:
"خارجیها در این جا سالانه برای جنگ پنج هزار و یک صد میلیون دالر میدهند اگر آنان نمیتوانند برای افغانستان حداقل پول ساخت بند ها را بدهند پس حضور خارجیها در این جا چه کار میاید."
این درحالیست که محمد اشرف غنی رئیس جمهور کشور در مراسم افتتاح بند سلما به گونه واضح گفت که افغانستان بر اساس قوانین بینالمللی آبهای خود را مهار کرده زمینهای خود را آبیاری میکند.
فاروق اعظم کارشناس امور میگوید که دیگر کشورها تیل دارند اما افغانستان آب دارد پس نیاز است که افغانستان با استفاده و مدیریت درست از آبهایش نه تنها در بخش رشد اقتصاد خودش بلکه در بخش پیشرفت اقتصادی منطقه گامهای مؤثر را بردارد.
گزارش: جاوید حسن زاده