لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
شنبه ۳ قوس ۱۴۰۳ کابل ۰۴:۱۱

دریای آمو سبب تخریب زمین‌های زراعتی و خانه‌ها در بلخ شده‌است


افزایش آب در دریای آمو صد ها جریب زمین زراعتی و منازل مسکونی را در ولسوالی‌های سرحدی بلخ تخریب ساخته‌است.

باشنده‌گان ولسوالی‌های کلدار و شور تپه ولایت بلخ شکایت می‌کنند که همه ساله بعد از ختم بارندگی برف و باران و فرا رسیدن فصل بهار آب رود آمو طغیان می‌کند و در اثر آن منازل مسکونی و زمین‌های زارعتی شان صدمه می‌بینند.

حاجی عبدالرشید یکی از بزرگان قومی ولسوالی شور تپه بلخ می‌گوید که از یک ماه به این‌سو خیزش آب رود آمو آغاز شده و در کنار تخریب منازل مسکونی آنان راه مواصلاتی مزارشریف و شور تپه را در ناحیه تاش گذر این ولسوالی مسدود ساخته‌است.

در کنار منازل مسکونی راه‌های مواصلاتی را نیز تخریب کرده‌است.
در کنار منازل مسکونی راه‌های مواصلاتی را نیز تخریب کرده‌است.

وی گفت:

"آب زیاد شده‌است، تخریبات داشته و فعلاً خو راه مواصلاتی ما با مرکز مزارشریف مسدود شده دولت باید یگان کاری انجام بته."

به گفته عبدالرشید ۱۳ قریه این ولسوالی مورد تهدید شدید خیزش آب رود آمو قرار دارد.

از سوی دیگر باشنده‎گان کلدار ولسوالی هم‎سرحد با شور تپه نیز حکومت را به عدم تحکیم سواحل دریای آمو متهم نموده و ادعا دارند که طغیان آب در جریان یک ماه گذشته ۵۰ خانه را در ۹ قریۀ این ولسوالی تخریب نموده و زمین‌های زراعتی را صدمه رسانده‌است.

ملا عبدالرحیم یکی از باشندگان این ولسوالی به رادیو آزادی گفت:

"خانه‌های ما را آب برده، زمین‌های ما تخریب شده و دولت هم به قصه ما نیست که چی می‌شود و کمک هم نمی‌کند. دولت باید دریا را تحکیم کند."

مناطق آرق باتور، جوی وکیل و تاتارق در ولسوالی شور تپه و قریه‌های خواجه کاکل دار، کهنه کلدار و تازه آرق ساحات مربوط به ولسوالی کلدار هستند که بیشتر از هر ساحات دیگر زمین‌های زراعتی در آن از اثر طغیان آب دریا تخریب شده‌است.

ذبیح‌الله اختری رئیس سکتوری مقام ولایت بلخ به رادیو آزادی گفت که حکومت محلی از جلوگیری طغیان آب رود آمو و تخریب ساحات مسکونی و زمین‌های زارعتی عاجز است.

اختری: حکومت محلی توان جلوگیری طغیان آب دریای آمو را ندارد.
اختری: حکومت محلی توان جلوگیری طغیان آب دریای آمو را ندارد.

اختری گفت که آنان در بخش تحکیم سواحل آمو پیشنهاد به دولت مرکزی ارائه کرده‌اند، اما تا به اکنون پاسخ دریافت نکرده‌اند.

اختری گفت:

"این مشکل است که از سال‌ها به این طرف وجود دارد و ما توانایی تحکیم آنرا نداریم، در این قسمت چند میلیون دالر نیاز است و ما به دولت مرکزی پیشنهاد آن را مکرراً نوشتیم."

این درحالیست که همه ساله خیزش آب دریای آمو سبب از بین رفتن صدها جریب زمین در قلمرو افغانستان شده و باورهای وجود دارد که عدم جلوگیری به موقع آن سبب بروز تنش‌های سرحدی افغانستان با کشورهای آسیای میانه خواهد شد.

گزارش: مجیب‌الرحمن حبیب زی

XS
SM
MD
LG