وزارت خارجه افغانستان میگوید رئیس جمهور این کشور در جریان اولین سفرش به تاجکستان به روز سه شنبه، روی همکاری های دو جانبه در عرصه های مختلف امنیتی، بازسازی و همکاری ها به سطح چند جانبه با مقامات آن کشور بحث خواهد کرد.
شکیب مستغنی سخنگوی این وزارت روز دوشنبه به رادیو آزادی گفت قرار است دو روز بعد از سفر محمد اشرف غنی، عبدالله عبدالله رئیس اجرائیه افغانستان نیز به هدف اشتراک در مراسم پروژه کاسا یک هزار به تاجکستان برود:
"قرار است رئیس جمهور افغانستان فردا سه شنبه مورخ ۳ می ماه جاری میلادی به تاجکستان سفر رسمی داشته باشند که این سفر به هدف تقویت هر چه بیشتر روابط حسنه و همکاری های دو جانبه میان افغانستان و تاجکستان صورت میگیرد همچنان قرار است رئیس اجرائیه افغانستان به تاریخ ۱۲ می ماه جاری میلادی در مراسم افتتاح پروژه کاسا یک هزار در کشور تاجکستان اشتراک نماید."
آقای مستغنی گفت که مراسم افتتاح پروژه کاسا یک هزار با اشتراک مقامات شامل در پروژه، نماینده های نهاد های بین المللی حامی و کشور های تمویل کننده آن برگزار خواهد شد.
موافقتنامه پروژه کاسا یکهزار در سال ۲۰۰۷ میلادی میان افغانستان، تاجکستان، قرغزستان و پاکستان به امضا رسید.
به اساس معلومات وزارت انرژی و آب، این پروژه ۱۳۰۰ میگاوات برق قرغزستان را از راه تاجکستان به افغانستان انتقال میدهد، سه صد میگاوات برق این پروژه در افغانستان مورد استفاده قرار گرفته و ۱۰۰۰ میگاوات آن از راه کابل و ننگرهار به پشاور انتقال مییابد.
مقامات افغان میگویند که حکومت وحدت ملی در سفر بیش از یک ساله اش، در محور اقتصادی سیاست خارجی اش تلاش کرد تا افغانستان را به یک راه تجارتی و ترانزیتی در سطح منطقه مبدل سازد.
رئیس جمهور محمد اشرف غنی در بیش از یکسال گذشته سفرهای متعدد از جمله سفر به کشور های امریکا، اتحادیه اروپا، ایران، هند، ترکمنستان، چین و پاکستان داشته است.
عبدالله عبدالله رئیس اجرائیه کشور همچنان سفرهای به کشور های چون بلجیم، بریتانیا، امریکا، تاجکستان، مصر، چین، ایران و هند داشته است.
اما برخی از کارشناسان افغان میگویند که با در نظر داشت اوضاع امنیتی و سیاسی افغانستان، سفر رهبران حکومت همزمان به یک کشور کار مناسب نیست.
مطیع الله خروتی یکی از این کارشناسان به رادیو آزادی گفت:
"در این حالت من فکر میکنم که منحیث یک افغان سفر هر دو رهبر غلط است مناسب نیست مسئولین افغانستان باید حساسیت نقطه را درک کنند که برای کشور در شرایط فعلی امکان دارد خلای قدرت سیاسی ایجاد شود و این مشکل زا باشد و کسی تصمیم گیرنده اولی در رابطه به مسایل حاد که پیشرو داریم نباشد."
آقای خروتی افزود که سفر رهبران حکومت همزمان به یک کشور انعکاسات منفی را به میان آورده و طوری وانمود میسازد که آنان دارای یک نظر واحد نیستند.
قرار است رئیس اجرائیه حکومت افغانستان پس از تاجکستان به چین و ترکیه نیز به هدف گسترش روابط اقتصادی سفر کند.
آرزو غیاثی