لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
شنبه ۳ قوس ۱۴۰۳ کابل ۰۱:۵۱

آیا نزدیک شدن کابل با مسکو به نفع افغانستان خواهد بود؟


امریکا متحد استراتیژیک افغانستان است و این کشور در 14 سال گذشته بزرگترین کمک کننده نظامی افغانستان بوده است، اما پس از خروج نیرو های خارجی از افغانستان و شدت گرفتن جنگ، حکومت افغانستان تقاضای کمک نظامی نیز از روسیه کرده است و این کشور به تازه گی ده هزار کلاشنکوف به نیرو های امنیتی افغان داده و همچنان وعده کمک های بیشتر نظامی را کرده است.

حالا پرسش های به میان آمده است که آیا نزدیک شدن افغانستان با روسیه به نفع افغانستان خواهد بود، آیا سران حکومت خواهند توانست که تعادل سیاست خارجی شان را در برابر این دو ابر قدرت حفظ کنند.

نجیب محمود استاد روابط بین المللی در پوهنتون کابل در این رابطه به رادیو آزادی گفت:

"کار دشوار است که افغانستان بتواند بیلانس روابط میان روسیه و امریکا را حفظ کند. ابتکار عمل در دست سران حکومت کمتر است و اگر افغانستان به شدت به سمت روسیه برود احتمال دارد چیز های را که از امریکا بدست می آورد، از دست بدهد."

تجربه های گذشته در تاریخ نشان داده که در بیشتر درگیری‌ها در جهان، واشنگتن در تقابل با مسکو قرار داشته است.

اکنون بدتر شدن وضعیت امنیتی در افغانستان، منافع دولت اوباما و نگرانی‌های روسیه را در تقابل قرار داده است.

شماری از آگاهان می گویند، نگران اند از اینکه مبادا جنگ نیابتی میان روسیه و امریکا در افغانستان آغاز شود.

جنگ نیابتی، وضعیتی است که در آن قدرت‌های درگیر به جای اینکه مستقیماً وارد جنگ با یکدیگر شوند با حمایت‌های مالی و تسلیحاتی می کوشند از کشورها یا گروه‌های مسلح علیه یک دیگر استفاده کنند.

برخی از اعضای کمیسیون روابط بین المللی ولسی جرگه تأکید دارند که حکومت افغانستان به اجازه امریکایی ها روابط اش را با روسیه تأمین کرده و کمک نظامی دریافت می کند.

داود کلکانی عضو این کمیسیون به رادیو آزادی گفت هر چند دولت روسیه فکر می‌کند که با گسترش ناامنی‌ها در شمال افغانستان حوزه‌های امنیتی ‌اش با تهدید بیشتری مواجه شده‌اند، اما این کشور علاقه‌ مند است تا از طریق کمک به نیروهای امنیتی افغانستان تهدیدهای موجود را از بین ببرد.

وی گفت:

"پالیسی و دیپلوماسی افغانستان را کشور های کمک کننده بازی می کند و در این شکی نیست که ما همیشه در تقابل قدرت ها پایمال شده ایم اما باور ما اینست که دولت افغانستان به هیچ وجه بدون اجازه امریکایی ها نمی تواند کمک نظامی از روسیه دریافت کند."

اما سید ظفر هاشمی معاون سخنگوی ریاست جمهوری می گوید که افغانستان منحیث یک کشور مستقل و بر اساس منافع ملی، روابط اش را با کشور های جهان تحکیم می کند.

وی افزود:

"روابط ما با کشور های جهان منحیث یک کشور مستقل، بر اساس منافع ملی می باشد بدین معنا که ما با آیالات متحده امریکا و روسیه و سایر کشور ها با در نظرداشت منافع ملی روابط ایجاد و تحکیم می کنیم."

حضور گروه های تندرو تروریستی از جمله جنگجویان داعش در افغانستان نگرانی بزرگی را برای روس ها خلق کرده است و این کشور گفته است که برای مبارزه با این تهدیدات تجهیزات لازم نظامی را در اختیار نیرو های امنیتی افغان قرار خواهد داد.

آگاهان بدین باور اند که با توجه به حضور ناتو و امریکا در افغانستان، روسیه وارد نبرد نظامی در افغانستان نشده اما با فراهم آوری تجهیزات نظامی و طیارات می خواهد بار دیگر وارد جغرافیایی افغانستان شود.

گزارش: نورالله شایان

XS
SM
MD
LG