لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
سه شنبه ۶ قوس ۱۴۰۳ کابل ۰۷:۰۵

ویسا: بیش از 1200 باب مکتب در افغانستان مسدود است


نهاد فرهنگی مبارزهء قلم می گوید، از میان بیش از یک هزار و دوصد مکتب مسدود در افغانستان، هشت صد و پنجاه باب آن در ولایت های قندهار، هلمند، زابل و ارزگان موقعیت دارند.

مطیع الله ویسا رییس این نهاد گفته است، اطفال در ولایات یاد شده به مکتب رفتن علاقه مندی دارند، اما آنان به دلایل مختلف از این نعمت بی بهره مانده اند.

آقای ویسا روز چهارشنبه به رادیو آزادی گفت، اکثر مقامات ولایتی معارف پول اختصاص یافتهء مکاتب مسدود را در میان خود تقسیم می کنند و تعداد مکاتب مسدود را اندک انعکاس می دهند.

آقای ویسا موجودیت فساد اداری، طالبان مسلح و حضور استخبارات منطقه در برخی ولایات را از عوامل مسدود بودن این مکاتب خوانده است:
" دلیل اول اینست که در وزارت معارف به گونه گسترده فساد اداری موجود است و به نام مکاتب مسدود پول ها کشیده می شود، من ثبوت دارم و به مردم تصاویر و ویدیو ها را نشان داده می توانم که در آنجا مکاتب وجود ندارد و مردم هم تایید می کنند، عامل دوم طالبان است که در برخی مناطق مکاتب را آتش زده اند و مردم را لت و کوب نموده اند و به همین خاطر مردم از ترس آنها به مکتب نمی روند و عامل دیگرش هم استخبارات منطقه است، خصوصاً بسیاری از مکاتب در مناطقی مسدود اند که با همسایه های افغانستان همسرحد می باشند."

آقای ویسا گفت، نهاد مبارزهء قلم از 9 ماه به اینسو به همکاری تعدادی از محصلان افغان برای رفع مشکل مکاتب مسدود در افغانستان کار اش را آغاز کرده است.

نهاد فرهنگی مبارزهء قلم از وزارت معارف می خواهد تا هر چه زودتر مکاتب مسدود را به روی متعلمین باز کند و نگذارد که بیشتر از این شاگردان از نعمت آموزش بی بهره بمانند.

اما مقامات وزارت معارف افغانستان می گویند که در حال حاضر در سراسر کشور تنها 320 مکتب مسدود است.

کبیر حقمل رییس نشرات این وزارت به رادیو آزادی گفت، شش سال قبل تعداد مکاتب مسدود در کشور به دوازده صد می رسید، اما به گفته وی همکاری مردم سبب شده است که بیش از هشت صد مکتب دوباره باز شوند:

" در رابطه به مسدود بودن مکاتب در تمام افغانستان بگویم که ما به فضل خداوند شش سال پیش در حدود دوازده صد مکتب مسدود داشتیم، بیشتر از هشت و نیم تا 9 صد این مکاتب دوباره افتتاح شده است و همین اکنون شاگردان در آنها مصروف تعلیم هستند، در حدود یک صد و بیست مکتب معارف در سراسر افغانستان مسدود می باشد که بازگشایی آنها جریان دارد و این ارقامی است که برای ما طبق پلان نزد ما موجود می باشد و ما از آن در کار های روز مره معارف استفاده می کنیم."

آقای حقمل این ادعا را که گویا مقامات محلی وزارت معارف به نام مکاتب مسدود در کشور پول های را از این وزارت به دست آورده و حیف و میل می کنند، نیز رد کرد.

با آنکه در چند سال گذشته افغانستان در بخش معارف پیشرفت های داشته است، اما گفته می شود که هنوز هم بخاطر ناامنی در برخی مناطق و مشکلات فرهنگی و اجتماعی، جوانان و اطفال و بخصوص دختران از رفتن به مکتب محروم مانده اند.

جمشیدحبیب زاده

XS
SM
MD
LG