مقام‌های فرانسه: افغانستان به یک مرکز بزرگ تولید «مِتامفتامین» مبدل شده است

مِتامفتامین یا «کریستال»، تصویر از آرشیف

در ادامه نگرانی‌های بین‌المللی درباره تولید انواع مواد مخدر در افغانستان مقامات فرانسوی به تازگی اعلام کرده‌اند که افغانستان به یک مرکز بزرگ برای تولید مواد مخدر به نام مِتامفتامین یا «کریستال» تبدیل شده است.

روزنامه فرانسوی [Le Journal du Dimanche] به نقل از اداره همکاری‌های امنیتی بین‌المللی فرانسه گزارش داده که در افغانستان و ترکیه تولید و قاچاق مِتامفتامین افزایش یافته است.

این روزنامه همچنان نوشته که هرچند مصرف این مواد مخدر در اروپا کم است اما هشدار داده که افزایش تولید مِتامفتامین در افغانستان و ترکیه، فرانسه و دیگر کشورهای اروپا را با تهدید مواجه کرده است.

مِتامفتامین که به نام «کریستال» هم شناخته می‌شود یک مواد محرک قوی است که بر فعالیت‌های سیستم عصبی مرکزی تأثیر می‌گذارد

در گزارش این روزنامه همچنان به افزایش مصرف این مواد در ترکیه اشاره شده و گفته شده که مِتامفتامین، در شیوه‌های سنتی تولید و توزیع مواد مخدر در افغانستان تغییر جدیدی ایجاد کرده است.

مِتامفتامین که به نام «کریستال» هم شناخته می‌شود یک مواد محرک قوی است که بر فعالیت‌های سیستم عصبی مرکزی تأثیر می‌گذارد و به انسان انرژی زیاد بیداری و شادی کوتاه‌مدت و غیرطبیعی می‌دهد.

این مواد معمولاً به شکل کریستال‌های سفید یا شفاف موجود است اما به صورت پودر یا قرص نیز استفاده می‌شود.

مِتامفتامین معمولاً از طریق دهان تزریق با سرنگ یا استنشاق مصرف می‌شود.

شرافت زمان سخنگوی وزارت صحت عامه طالبان به پرسش‌های رادیو آزادی در این زمینه پاسخ نداد.

اما در ماه مارچ سال ۲۰۲۴ عبدالحق همکار رئیس اداره مبارزه با مواد مخدر حکومت طالبان به رسانه‌ها گفته بود که با وجود ممنوعیت طالبان تولید مِتامفتامین همچنان در افغانستان ادامه دارد.

Your browser doesn’t support HTML5

مثلث: افزایش تولید "شیشه" در افغانستان و بازار گرم این مادۀ مخدر در ایران و تاجیکستان

مصرف و تولید مواد مخدر به سلامت جامعه آسیب جدی وارد می‌کند

سیدا جان یوسفزی متخصص امور صحی با اشاره به پیامدهای ناگوار استفاده از مِتامفتامین تأکید می‌کند که مصرف و تولید مواد مخدر به سلامت جامعه آسیب جدی وارد می‌کند و باید گام‌های مؤثری در این زمینه برداشته شود.

او به رادیو آزادی گفت:«مصرف مواد مخدر، به ویژه مِتامفتامین، در میان جوانان افغانستان یک مشکل جدی است. متأسفانه، استفاده از مواد مخدر علاوه بر زیان فردی، باعث ایجاد چالش‌های بسیاری در جامعه شده و به طور کلی سلامت و نظم جامعه را مختل کرده است.»

از سوی دیگر حکمت‌الله حکمت کارشناس امور امنیتی می‌گوید:

«قاچاق و تجارت مواد مخدر برای سال‌ها در افغانستان یک مشکل بوده است. هرچند سود و زیان اندکی به مردم افغانستان، به‌ویژه کشاورزان می‌رسد، اما بخش اعظم سود آن به قاچاقچیان منطقه و جهان تعلق دارد.»

آندرس مونتالوو سوسا، رئیس کمیته تحریم‌های سازمان ملل متحد در ماه قوس سال ۱۴۰۳، از ارتباط مقامات طالبان با شبکه‌ها و باندهای قاچاق مواد مخدر خبر داده بود در حالی که رهبران طالبان دهقانان عادی را به کشت محصولات جایگزین ترغیب می‌کنند و برخی از مقامات ارشد طالبان در تولید و قاچاق مواد مخدر با این شبکه‌ها همکاری دارند.