تصرف یک شهر ستراتیژیک توسط شورشیان مخالف رژیم سوریه، بازی را در این کشور جنگ زدهء شرق میانه تغییر داده است.
به باور کارشناسان، با آنکه بشار اسد رئیس جمهور سوریه در هفته گذشته دو شهر مهم را از دست داده است، اما به نظر نمی رسد حکومت وی با خطر فروپاشی روبرو باشد.
اردوی سوریه میگوید که از شهر حماه عقب نشینی کرده، زیرا شورشیان خطوط دفاعی را شکستند.
این دومین شهر سوریه است که به دست مخالفان حکومت سقوط میکند.
کارشناسان به این باور اند که این تحول، ضربۀ بزرگ دیگر به رژیم رئیس جمهور بشار اسد محسوب می شود و آغاز یک مرحلۀ حساس در جنگ داخلی ۱۳ ساله سوریه است.
شورشیان موسوم به گروه هیئت تحریرالشام به روز پنجشنبه شهر مرکزی حماه را تصرف کردند.
این شورشیان چند روز پیش کنترل شهر حلب را به دست گرفته بودند.
این پیشروی سریع نیروهای مسلح مخالف دولت اولین ضربه به بشار اسد رئیس جمهور این کشور تلقی میشود که از زمان آغاز جنگ داخلی در سال ۲۰۱۱ به روسیه و ایران برای حفظ قدرت متکی بوده است.
آرون وای زالین Aaron Y. Zalin، محقق در انستیتوت واشنگتن می گوید که سقوط شهر حماه نه تنها نتیجه یک تهاجم سریع است، بلکه نشان دهنده ادامه قدرت این تهاجم است.
حماه به عنوان دروازه دفاع از دمشق، پایتخت سوریه و شهرهای بندری این کشور شناخته میشود.
این شهرها مرکز فرقه شیعه علوی است که به اسد و حامیانش وابسته است.
پایگاه هوایی روسیه نیز در این منطقه مستقر است.
به گفته آقای زالین، این پیشرفت شورشیان ممکن است تلاش ها برای تقویت کنترل آنها در دمشق را تسهیل کند.
نیروهای دولتی سوریه که از روحیه پایین، دستمزد کم و سیستم فرماندهی آشفته رنج میبرند، شهر حمص، سومین شهر بزرگ سوریه و پایتخت، دمشق را در کنترل دارند.
زالین میگوید که شورشیان در حال پیشروی به سمت مناطق اصلی تحت ادارۀ رژیم، در جنوب، با مقاومت سختی روبرو خواهند شد.
اسد برای تقویت نیروهای خود بیشتر به تهران و مسکو تکیه کرده است. اما ایران و روسیه در حال حاضر درگیر بحرانهای خودشان هستند.
بیشتر در این باره:
اردوی سوریه: نیروهای دولتی را دوباره در شهر حما مستقر میکنیممخالفین رژیم اسد با تصرف مناطق وسیع جنگ داخلی در این کشور را دوباره شعلهور ساختندشورشیان تحریر الشام برخی روستاها و شهرکهای حما را در شمال سوریه تصرف کردند
ایران از سال ۲۰۱۳ به اینسو صدها سرباز را در سپاه پاسداران انقلاب اسلامی برای استخدام و آموزش ده ها هزار مبارز شیعه داخلی و خارجی به کار گرفته است.
روسیه از سال ۲۰۱۵، نیز بخاطر کمک به اردوی سوریه و شبه نظامیان طرفدار ایران، حملات هوایی را برای بازپس گیری مناطق از نزد شورشیان انجام داده است.
اما روسیه اکنون درگیر جنگ اوکراین است و ایران نیز بر دیگر درگیریها در شرق میانه از جمله لبنان و سرزمینهای فلسطینی تمرکز کرده است.