با آنکه وزارت صحت عامۀ حکومت طالبان کمپاین واکسین پولیو یا فلج کودکان را در ۱۶ ولایت افغانستان آغاز کرده است، برخی از باشندگان ولایتهای مختلف کشور مدعیاند که تطبیق واکسین ضد پولیو در این کمپاین فقط محدود به مساجد محلات شده است.
آنان روز سهشنبه در دومین روز این کمپاین به رادیو آزادی گفتند که واکسیناتوران به خانههای آنان جهت تطبیق این واکسین نیامدهاند.
محمد نسیم، باشنده کابل، در صحبت به رادیو آزادی با انتقاد از چگونگی تطبیق این واکسین گفت:
«از سر کوه برشنا کود چهار پنج طفل ره میاریم پایین. تنها من نه، ریشسفیدان، خانمها میآورند طفلهایشان را واکسین میکنند. این یک مشکل کلان بر مردم و به خصوص خانمها است. سابق خوب بود.»
در عین حال، نوروز، باشنده ولایت هرات، به رادیو آزادی گفت:
«خیلی مردم ارزش نمیدهند و سطح آگاهیشان پایین است و نمیفهمند که اگر اطفالشان واکسین پولیو نشوند، ممکن است در آینده جانشان را به خطر بیندازد. به همین دلیل من به عنوان یک شهروند طرفدار این نیستم که واکسین در مساجد شود. باید همان روال سابقۀ واکسیناتورها خانهبهخانه بروند تا هیچکس نماند.»
بیشتر در این باره: کمپاین تطبیق واکسین پولیو در ۱۶ ولایت افغانستان امروز آغاز شدپیش از این، هنگام راهاندازی کمپاین واکسین پولیو، علاوه بر تطبیق آن در مساجد، واکسیناتوران به خانهها میرفتند و واکسین را بر کودکان زیر سن پنج سال خانوادهها تطبیق میکردند.
اما حدود شش هفته قبل، سازمان ملل متحد گفت که حکومت طالبان کمپاین واکسین خانهبهخانه را متوقف کرده است.
وزارت صحت عامۀ حکومت طالبان گزارشها در پیوند به توقف یا منع کمپاین تطبیق واکسین پولیو در افغانستان را در آن زمان تکذیب کرده بود.
وزارت صحت عامه طالبان بدون آنکه مشخصاً در این مورد معلومات دهد، روز دوشنبه ۲۸ اکتوبر از آغاز کمپاین سه روزۀ واکسین پولیو در ۱۶ ولایت افغانستان خبر داده است.
شرافت زمان، سخنگوی این وزارت طالبان، با فرستادن ویدیویی به رسانهها گفته که این چهارمین دور کمپاین واکسین فلج اطفال در سال جاری است و برای سه روز ادامه خواهد داشت.
او با آنکه مشخص نساخته که این ۱۶ ولایت شامل کدام ولایتها اند، اما گفته که انتظار میرود حداقل ۶.۲ میلیون کودک زیر پنج سال در جریان این کمپاین واکسین شوند.
با آنکه وزارت صحت عامه طالبان ادعا کرده که از آغاز سال جاری میلادی هیچ واقعه مثبت پولیو در کشور ثبت نشده است، اما سازمان جهانی صحت گفته که شمار واقعات مثبت پولیو در افغانستان در سال جاری میلادی به بیش از بیست واقعه رسیده است و در ماه گذشته سه مورد جدید فلج اطفال در کندهار و هلمند گزارش شده است.
یکی از کارمندانی که در بخش خدمات واکسین پولیو در افغانستان فعالیت دارد و به دلیل حساسیت موضوع نخواست نامش ذکر شود و به شرط تغییر صدایش به رادیو آزادی گفت:
«متاسفانه ما ۲۲ واقعه مثبت پولیو در سطح افغانستان داریم. ۱۵ واقعه در قندهار داریم و چهار واقعه در هلمند. اکثریت واقعات در همین دو ولایت وجود دارد و علت آن هم محدودیتهایی است که در قسمت واکسین نمودن اطفال زیر پنج سال وجود داشته است. اگر این محدودتر شود و مسجد به مسجد صورت بگیرد، اکثر اطفال از واکسین باز میمانند.»
بیشتر در این باره:
تعداد واقعات مثبت بیماری پولیو در پاکستان به ۴۰ مورد رسیدکمپاین تطبیق واکسین ضد پولیو در پاکستان راه اندازی میشودنشست هماهنگی سالانۀ برنامۀ فلج اطفال در کابل جریان داردافغانستان در کنار پاکستان یکی از دو کشوری است که بیماری فلج اطفال هنوز در آن ریشهکن نشده است.
به گفتۀ سازمان صحی جهان، در سال جاری ۴۱۰ مورد فلج اطفال زیستمحیطی ثبت شده که ۷۴ مورد آن در افغانستان و ۳۳۶ مورد در پاکستان، همسایۀ افغانستان، گزارش شده است.