اتحادیۀ اروپا آنچه را که نقض سیستماتیک حقوق بشر، بهویژه در مورد زنان و دختران، مدافعان حقوق بشر، خبرنگاران و کارمندان رسانهها در افغانستان خوانده، بهشدت محکوم کرده است.
این اتحادیه با نشر اعلامیهای در وبسایت خود به روز سهشنبه، با ابراز نگرانی از رویکرد حکومت طالبان در این خصوص، آن را در جهان بینظیر خوانده و افزوده که این اقدامات، مردم افغانستان را از ایجاد یک جامعه مقاوم و مرفه بازمیدارد.
در ادامه آمده است که احترام به حقوق بشر، بهویژه حقوق زنان و دختران برای تحصیل و آزادی بیان، هسته اصلی رویکرد اتحادیۀ اروپا است.
در همین حال، شماری از مدافعان حقوق بشر و خبرنگاران میگویند که طالبان حقوق انسانی زنان در افغانستان را نادیده گرفته و هر روز فضا برای آنها تنگتر میشود.
پتونی تایشمن، فعال حقوق زنان، میگوید: طالبان هر روز به قوانین تبعیض جنسیتی خود افزوده و محدودیتهای شدید را بر زنان و حقوق ابتداییشان وضع میکنند.
بیشتر در این باره: منظور پشتین خطاب به پشتونها در جرگه: از طالبان بخواهید که دروازههای آموزش را به روی دختران باز کننداو در صحبت با رادیو آزادی گفت:
"یکی از آخرین ممنوعیتهای طالبان، منع صدای زنان در عرصههای عمومی است. بر اساس آن، زنان حق ندارند در رسانهها و هر گونه فضای عمومی سخن بگویند یا قرآن کریم بخوانند. اینگونه تصمیمات بیسابقه در جهان است؛ نهتنها در تضاد با حقوق بشر و آزادی انسان است، بلکه نشاندهندۀ تحجر فکری طالبان و کنترول کامل زندگی اجتماعی و فرهنگی مردم افغانستان است."
با آنکه حکومت طالبان همواره مدعی است که حقوق همه، بهویژه زنان، در چارچوب اسلام تأمین است، این ادعا از سوی زنان افغان و جامعۀ جهانی پذیرفته نشده است.
از سوی دیگر، فدراسیون بینالمللی خبرنگاران «آی اف جی» نیز با صدور اعلامیهای دستگیری خبرنگاران و تلاش حکومت طالبان در خصوص منع نشر تصاویر موجودات زنده را محکوم کرده است.
این فدراسیون با نشر اعلامیهای به روز سهشنبه گفته است که دستگیریهای خودسرانه و غیرشفاف در فضای رسانههای افغانستان بیشتر شده و با ابراز همبستگی با خبرنگاران و کارمندان رسانهای در داخل افغانستان، از جامعۀ جهانی خواسته است حمایت خود را از آنان بیشتر کند.
در ادامه، به بازداشت مهدی انصاری، خبرنگار صدای افغان، و حکمت آرین، مدیر رادیو خوشحال در غزنی، اشاره شده و آمده که آنان به تاریخهای ۵ اکتوبر و ۲۹ سپتمبر از سوی حکومت طالبان بازداشت شدهاند.
در این حال، یک خبرنگار زن در کابل که به شرط افشا نشدن نامش با رادیو آزادی صحبت کرد، گفت:
"شرایط کاری برای خبرنگاران زن بسیار سخت شده است. زنان هم دلسرد شدهاند و هر روز در صدد ترک وطن هستند. اگر این شرایط ادامه پیدا کند، شاهد رسانههای بدون حضور زنان خواهیم بود."
بیشتر در این باره:
نسرین امیری، بانوی ۱۵ ساله از تخار که با شیوهٔ متفاوت به دور از مکتب دروس خود را دنبال میکندادامه تطبیق مجازات در محضر عام؛ طالبان در سه روز گذشته شانزده نفر را در چندین ولایت شلاق زده اندنگرانی یونسکو از محدودیت آموزش دختران در افغانستان؛ « ادامه این روند میلیونها دختر را تحت تاثیر قرار میدهد»حکومت طالبان بازداشت این خبرنگاران را بهتازگی تأیید یا رد نکرده، اما اخیراً از تلاش برای ممنوعیت پخش تصاویر موجودات زنده در رسانهها خبر داده است؛ موضوعی که نگرانی خبرنگاران، مقامات رسانهای و سازمانهای حامی رسانهها را برانگیخته است.