با افزایش نگرانیها در مورد وضعیت حقوق بشر در افغانستان تحت حاکمیت طالبان، قرار است مجمع عمومی سازمان ملل متحد امروز و فردا، ۲۲ و ۲۳ سپتمبر، در هفتاد و نهمین نشست خود در مورد وضعیت افغانستان، فلسطین و اوکراین در کنار کشورهای دیگر بحث و گفتگو کند.
براساس معلومات سازمان ملل متحد، نمایندههای ۱۹۳ کشور عضو این سازمان با مشارکت خود در این نشست در مورد اوضاع عمومی کشورهای یادشده بحث خواهند کرد.
جزئیات بیشتر در مورد این نشست ارائه نشده است، اما بهتازگی دیدبان حقوق بشر با نشر اعلامیهای از جامعه جهانی خواست که برای بهبود وضعیت حقوق بشر در جهان، اقدامات قاطعانه روی دست گیرد.
هنوز روشن نیست که در نشست دو روزه مجمع عمومی سازمان ملل متحد روی کدام موضوعات مشخص تمرکز خواهد شد، اما یک اداره امور نظارت ملل متحد به نقل از لویز چاربونیو، رئیس دیدبان حقوق بشر ملل متحد، گفته است که در این نشست رهبران جهان باید در مورد فقر، بیعدالتی، تغییرات اقلیمی و سایر مسائل مربوط به حقوق بشر بحث کرده و پیشنهاداتشان را در این مورد مطرح کنند.
او همچنان تأکید کرده که رهبران جهان باید نشان دهند که مایل به حمایت از حقوق بشر هستند.
بیشتر در این باره: نشست شورای امنیت ملل متحد؛ اوتونبایوا: مقامات حاکم در افغانستان بحران بشری را عمیق تر ساخته انداما یک مقام ارشد حکومت طالبان بار دیگر از برگزاری چنین نشستها که نماینده طالبان در آن شرکت ندارد، انتقاد کرده است.
سهیل شاهین، رئیس دفتر سیاسی طالبان در قطر، امروز یکشنبه ۲۲ سپتمبر به رادیو آزادی گفت که باید به نمایندههای حکومت طالبان اجازه داده میشد تا در نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد ابراز نظر کنند.
"زمانی که در مورد مسایل مربوط به افغانستان یک نماینده از امارت اسلامی (حکومت طالبان) وجود داشته باشد، ابتدا میتواند موضوع را روشن سازد، سپس برای حل آن نظر ارائه کند و حالا طالبان در تمام کشور مسلطاند و این یک واقعیت است. سازمان ملل متحد باید موضوعات مربوط به افغانستان را با درنظر داشت حقایق ارزیابی و نگاه کند، نه بهخاطر بعضی از تقاضاهای مشخص سیاسی."
همزمان، شماری از فعالان حقوق زنان در گفتگو با رادیو آزادی خواستند که نمایندههای واقعی افغانستان در چنین نشستها دعوت شوند.
فوزیه وحدت، یکی از آنها، میگوید:
"خواست ما در همچو جلسات این است که نمایندههای واقعی افغانستان، کسانی که در افغانستان زندگی کردهاند و در مورد افغانستان و آنچه اکنون در این کشور جریان دارد را میفهمند، به عنوان نماینده مردم افغانستان دعوت شوند و برای آنها فرصت گفتگو داده شود تا صدای مردم را بلند کنند."
با برگشت طالبان به قدرت در بیش از سه سال گذشته، حکومت سرپرست طالبان همواره در مورد وضعیت حقوق بشر، بهویژه حقوق زنان و دختران، مورد انتقاد شدید قرار گرفته است.
طالبان یک سلسله محدودیتهای سختگیرانه را بر زنان و دختران در افغانستان وضع کردهاند، از جمله بسته ماندن دروازههای مکاتب بالاتر از صنف ششم به روی دختران دانشآموز و بسته شدن دروازههای پوهنتونها به روی دانشجویان دختر.
بیشتر در این باره:
شورای امنیت سازمان ملل اجلاس مرتبط به بررسی وضعیت افغانستان را برگزار میکند پانزده سپتامبر «روز جهانی دموکراسی» ، چالشهای فرا راه دموکراسی در افغانستان کدامها اند؟ دفتر ملل متحد در جنوا به دلیل کمبود بودجه برنامههای خود را کاهش داده استنشست مجمع سازمان ملل متحد که در آن قرار است در مورد افغانستان و برخی از کشورهای دیگر بحث شود، در حالی برگزار میشود که هفته پیش شورای امنیت سازمان ملل متحد نیز نشستی را در مورد افغانستان برگزار کرد. اما فعالان حقوق زنان میگویند که با درنظر داشت افزایش روزافزون نقض حقوق بشر از سوی طالبان در افغانستان، به عوض دایر شدن جلسات، جامعه جهانی باید اقدامات عملی را علیه طالبان روی دست گیرد.