حکومت طالبان در حالی تلاشها را برای اجرای کامل فرامین ملا هیبتالله، رهبر آخند زادهشان، تشدید کرده که اغلب این فرامین از سوی بسیاری نهادهای بینالمللی حقوق بشر ناقض حقوق بشر افغانها خوانده شدهاند.
اخیراً وزارت حج و اوقاف حکومت طالبان با نشر اعلامیهای گفته که شماری از مقامهای این وزارت و وزارت امر به معروف و نهی از منکر حکومت طالبان در دیدار دو روز قبل خود با ملاامامان مساجد در کابل و برخی ولایات از آنان خواستهاند که فرامین ملا هیبتالله را از طریق مساجد تبلیغ کنند.
در این اعلامیه، مقامهای طالبان، روحانیون مساجد را «نمایندهگان اصلی» جامعه خواندهاند و آمده که این دیدار با ملاامامان مساجد شهر کابل و ولسوالیهای ۱۴ گانه آن صورت گرفته است.
بیشتر در این باره: رهبر طالبان: نسل جوان را با روحیه اسلامی تربیت میکنیم؛ آگاهان: طالبان در صدد گسترش محدودیتها اندهمچنان، تلویزیون ملی هرات تحت حاکمیت طالبان در صفحهٔ ایکس (تویتر سابق) خود نوشته که فرامین تازهٔ رهبر طالبان توسط مولانا اسلامجار، والی هرات، به ملاامامان مساجد این ولایت ابلاغ گردیده و از آنان خواسته شده که فرامین و توصیههای تازه را به گونهٔ درست به مردم برسانند.
به همین گونه، تلویزیون ملی لوگر تحت حاکمیت طالبان در صفحهٔ ایکس (تویتر سابق) خود خبر داده که وزارت حج و اوقاف به امامان و خطیبان مساجد هدایت داده تا فرامین رهبر طالبان را به مردم برسانند.
رادیو آزادی تلاش کرد تا نظر برخی امامان مساجد را در این مورد بگیرد، اما آنان حاضر به صحبت در این باره نشدند.
اما شماری از باشندهگان ولایات مختلف افغانستان میگویند که اخیراً امامان مساجد در کنار دیگر مسایل به خواست و پیروی از احکام رهبر طالبان صحبت میکنند.
این باشندهٔ ولایت پکتیا که به دلیل حساسیت موضوع نخواست نام و صدای اصلیاش در گزارش منتشر شود، به رادیو آزادی گفت:
"ما زمانی که به مسجد میرویم، ملاها اکثر از ملا هیبتالله و احکام و خواستهای او صحبت میکنند و در مسجد باید در مورد اسلام و مسایل دینی صحبت شود، اما ملاها همه از امارت صحبت میکنند."
یک باشندهٔ ولایت کندهار که نخواست ناماش در گزارش گرفته شود، به رادیو آزادی گفت که امامان مساجد بیشتر مردم را تشویق به حمایت از حکومت میکنند.
"بیشتر موضوعات را که ملاامامان مطرح میکنند، موضوع حمایت از حکومت است که مردم باید از حکومت حمایت کنند، برایشان خوش آمدید بگویند و برخلاف نظام حرف نزنند، و همین اجندا برایشان از سوی حج و اوقاف داده میشود، اما مردم میخواهند که ملاامامان باید روی مسایل اجتماعی هم صحبت کنند."
خیرمحمد، یک باشندهٔ ولایت هرات، نیز به رادیو آزادی گفت که در خطبههای نماز جمعه ملاامامان در کنار دیگر موضوعات در مورد نه تراشیدن ریش مردان و رعایت حجاب زنان به مردم سخنرانی میکنند.
"در نمازهای جمعه تبلیغ میشود، از احکام اسلامی گفته میشود، به مردان تأکید میشود که ریش خود را خط نیندازند و تراش نکنند و حجاب زنان باید رعایت شود. این مسایل صحبت و توصیه میشود."
فضل منالله ممتاز، آگاه مسایل دینی، اما میگوید که امامان مساجد باید مستقل باشند و تعلیمات خود را از وزارت حج و اوقاف و نهی از منکر نگیرند.
"امامان مساجد کاملاً باید مستقل باشند، امامهای مساجد نباید فرمان و حکم از سوی حکومت، ملک و ولسوال و والی بگیرند. اینها ضرورت ندارند که تعلیمات از حج و اوقاف و وزارت امر به معروف و نهی از منکر بگیرند و خودشان باید امر به معروف و نهی از منکر باشند."
بیشتر در این باره:
تلگراف: طالبان برخی از زنان را برای جاسوسی در مورد تخطیهای دیگران استخدام کرده استچین و روسیه: قانون امر به معرف طالبان سزاوار صدور قطعنامه در شورای امنیت ملل متحد نیستانتقاد زنان افغان از قانون جدید طالبان: واقعیتهای جامعه نادیده گرفته شده استمثلث: اجرایی شدن قانون "امر به معروف و نهی از منکر" طالبان، چه پیامدهایی دارد؟استیفن دوجاریک: سازمان ملل متحد به تعامل با طالبان ادامه میدهدکارشناسان حقوق بشر ملل متحد نگرانی خود را در مورد قانون امر به معروف طالبان ابراز کردنداین در حالیست که اخیراً ملا هیبتالله آخندزاده، رهبر طالبان، قانون جدید امر به معروف و نهی از منکر طالبان را توشیح کرده که در این قانون در کنار دیگر محدودیتها، بر صدا و چهرهٔ زنان نیز محدودیت وضع شده است.
فرمانهای ملا هیبتالله در سه سال گذشته در افغانستان همواره استوار به وضع محدودیتها در بخشهای مختلف به ویژه زنان بوده است که مورد انتقاد بسیاری افغانها و نهادهای ملی و بینالمللی در داخل و بیرون از افغانستان قرار گرفته است.