ادارۀ ملی احصائیه و معلومات حکومت طالبان میگوید که در سال ۱۴۰۲ ارزش صادرات افغانستان ۱،۸ میلیارد دالر و ارزش واردات آن ۸،۱ میلیارد دالر بودهاست.
این تفاوت ۶،۳ میلیارد دالر میان صادرات و واردات افغانستان را نشان میدهد. عصمتالله حکیمی سرپرست معاونیت احصائیۀ این اداره روز چهارشنبه هفتم اگست در یک نشست خبری زیر نام «برنامۀ تشریح دستآوردهای یکسالۀ ادارات امارتی» گفت، نسبت به سال ۱۴۰۱ در واردات افغانستان ۲۲،۴ درصد افزایش و در صادرات آن ۳،۷ درصد کاهش به وجود آمده است.
بیشتر در این باره: افزایش تعرفههای گمرکی در پاکستان؛ آیا مشکل تجارت افغانستان با پاکستان حل خواهد شد؟او گفته که این کاهش در صادرات، به دلیل کاهش صادرات مواد معدنی به خصوص زغالسنگ به میان آمده است.
مسئولان اتاق تجارت و سرمایهگذاری افغانستان هم با تأیید این موضوع میگویند، کاهش صادرات به دلیل مشکلات تجارتی با پاکستان است.
خانجان الکوزی عضو هیئت مدیرۀ این اتاق به رادیو آزادی در این مورد گفت:
"صادرات ما بخاطر کاهش یافته که بعضی قیودات و مشکلات از طرف کشور پاکستان پیدا شده، به خصوص زغالسنگ که قیمت زغالسنگ در امارت اسلامی زیاد بود و صادرات زغالسنگ کم شدهاست."
الکوزی افزود تفاوت صادرات و واردات افغانستان در ۲۰ سال گذشته به دلیلی است که بهگفتۀ او افغانستان کشور تولیدی نیست و در برخی بخشها نیاز به واردات دارد.
این درحالیست که بانک مرکزی پاکستان هم به تازهگی اعلام کرده که صادرات این کشور به افغانستان در سال مالی پاکستان که از ماه جولای آغاز میشود ۴،۱۲ درصد افزایش یافته است.
بر اساس معلومات این بانک، واردات پاکستان از افغانستان از ۱۵ میلیون دالر به ۱۱ میلیون دالر کاهش یافته که ۲۱،۹۵ فیصد کاهش را نشان میدهد.
بیشتر در این باره:
بانک مرکزی پاکستان: صادرات پاکستان به افغانستان به ۵۴۴ میلیون دالر رسیده استصد ها لاری از محصولات زراعتی افغانستان در انتظار باز شدن مسیر تورخم اند روند صادرات بوره یا شکر از پاکستان به افغانستان از سر گرفته شد آیا مشکل عبور از مسیر تورخم به پاکستان، راه حل دایمی خواهد یافت؟شماری از آگاهان امور اقتصادی وضعیت اقتصادی کنونی افغانستان را دشوار دانسته میگویند تجارت افغانستان برای مهار کردن این وضعیت نقش خوبی میتواند بازی کند.
بشیر دودیال یکی از آنان به رادیو آزادی میگوید: "بدبختانه ما با کسر تجارت مواجه هستیم، بسیار وقت افزایش واردات و کاهش صادرات دیده میشود، برای حل این مشکل دو راه وجود دارد، یکی تعویض واردات است، بسیاری از چیزهایکه وارد میشود ما خود میتوانیم تولید کنیم، اما تقویت تولیدات ملی راه بهتر از این است."