مقامهای وزارت تحصیلات عالی حکومت طالبان میگویند که در نصاب تحصیلی پوهنتونهای افغانستان تغییراتی ایجاد شده است. این وزارت میگوید که این تغییرات برای تصویب به شورای وزیران حکومتشان فرستاده شده است.
پس از اظهارات ندا محمد ندیم، سرپرست وزارت تحصیلات عالی حکومت طالبان مبنی بر ایجاد تغییرات در نصاب تحصیلی پوهنتونها، برخی از دانشجویان، استادان و فعالان آموزش نگراناند که تا کنون هیچ نوع معلوماتی در این باره با آنان شریک ساخته نشده است.
ندا محمد ندیم روز سهشنبه در یک سخنرانی در کنفرانس ملی کار حکومت طالبان در کابل گفت:
"ما دو سال روی نصاب کار کردیم، آن را برای تصویب به شورای وزیران ارائه کردیم، در آن تصمیمگیری شد، بازنگریهای خوبی انجام شد، مضامین قدیمی حذف شدند و نیازهای جامعه در نظر گرفته شده که مطابق به آن در پوهنتونها تدریس خواهیم کرد."
بخشی از سخنرانی ندا محمد ندیم، وزیر تحصیلات عالی طالبان، در صفحۀ ایکس تلویزیون ملی تحت کنترل حکومتشان نشر شده است. او در این باره جزئیات زیادی ارائه نکرد و حافظ ضیاءالله هاشمی، سخنگوی وزارت تحصیلات عالی حکومت طالبان، نیز به سوالات رادیو آزادی در این مورد پاسخ نداد.
این در حالیست که برخی از دانشجویان پوهنتونهای دولتی میگویند، نگران این مسألهاند، زیرا به گفتۀ آنان، اطلاعاتی در بارۀ تغییرات جدید نصاب تحصیلی منتشر نشده است.
یکی از محصلان پوهنزی ژورنالیزم پوهنتون کابل که نخواست نامش در گزارش گرفته شود، به رادیو آزادی گفت، در حال حاضر برخی درسها به برنامههای آموزشی آنان افزوده شده و آنان نگران تصویب نصاب جدید هستند.
"ما از ساختار و محتوای این برنامۀ درسی اطلاعی نداریم، نمیدانیم چقدر استاندارد است، اگر نیازهای امروزی را در نظر گرفته باشد، خوب است و گرنه نصاب بیفایدهای خواهد بود."
برخی از این دانشجویان مدعیاند حکومت طالبان قبلاً کتابهایی را به نام آموزش فکری و فرقههای مذهبی به مضامین آنها اضافه کرده است که به ادعای آنها افراطیت را گسترش میدهد.
یک باشندۀ شهر کابل و دانشجوی پیشین که نمیخواهد نامش در گزارش گرفته شود، نگران است که طالبان موضوعات و کتابهای مربوط به زنان و حقوق بشر را از نصاب تحصیلی حذف کرده باشند.
"فکر میکنم کتابهای مربوط به حقوق بشر و زنان برداشته شدند و در عوض کتابهای علوم دینی را افزایش دادند، زیرا در سال اول امارت اسلامی که در دانشگاه بودم، ما هفتهای یک کریدت فرهنگ تدریس میکردیم. سه کریدت شد و برخی کتابهایی را که برای فاکولتههای دختران بود، حذف کرده بودند."
بیشتر در این باره: هزار روز دوری از درس و مکتب؛ دختران نا امیدانه در انتظار باز شدن مکاتب انداز سوی دیگر برخی از فعالان در بخش تحصیلات عالی میگویند که برنامههای تعلیمی و تحصیلی باید بر اساس معیارهای بینالمللی و نیازهای جامعۀ هر کشور ارائه شود. یک استاد پوهنتون کابل که نخواست از او در گزارش نام برده شود، به رادیو آزادی گفت: "زمانی که در برنامۀ آموزشی در سطح کشور تغییری ایجاد میشود، حضور ناظران داخلی و بینالمللی ضروری است تا در افزایش و تغییر آن دروسی که سطح علمی آنها را رشد میدهد، مطالبی برای دانشجویان فراهم شود."
گفتنی است که پس از تسلط مجدد طالبان بر افغانستان، آنها تغییراتی را در بخشهای مربوطۀ برخی از پوهنزیهای مختلف در پوهنتونها ایجاد کردهاند که از آن جمله میتوان به حذف چندین دیپارتمنت از جملۀ فاکولتۀ هنرهای زیبای پوهنتون کابل اشاره کرد. به همین ترتیب با خروج بسیاری از استادان از افغانستان، به اساس گزارشها نصاب تحصیلی افغانستان شدیداً تحت تأثیر قرار گرفته است.