وزارت صحت عامۀ حکومت طالبان از افزایش ۶۹ درصدی بیماری ملاریا در افغانستان خبر داده است. به گفتۀ این وزارت، در ۶ ماه نخست امسال ۵۰ هزار واقعۀ مثبت ملاریا در افغانستان ثبت شده است. در همین حال مسئولان بخش ملاریای «یو ان دی پی» به رادیو آزادی میگویند، ۹۰ درصد این واقعات در ۴ ولایت شرقی افغانستان گزارش شده است.
شرافت زمان، سخنگوی این وزارت روز دوشنبه به رادیو ملی زیر کنترل حکومتشان گفته است که این ارقام نشاندهندۀ افزایش ۶۹ درصدی واقعات ملاریا نسبت به سال گذشته است. در شش ماه نست سال ۲۰۲۳ حدود ۳۵۰۰۰ واقعۀ مثبت ملاریا به ثبت رسیده بود.
او مدعی شده که در سال گذشته بهمنظور پیشگیری از بیماری ملاریا بیش از ۲ میلیون پشهخانه در مناطق گرمسیر توزیع کرده بودند.
در همین حال مسئولان بخش ملاریای برنامۀ توسعهای ملل متحد در افغانستان میگویند، ۹۰ درصد واقعات ملاریا از ولایات ننگرهار، کنر، لغمان و نورستان در شرق افغانستان گزارش شده است.
بیشترین وقایع ملاریا در ننگرهار اتفاق افتاده است
داکتر احمد ولید صدیقی، مسئول بخش ملاریای این سازمان به رادیو آزادی گفت، واقعات مثبت ملاریا در ۵ ماه نخست سال روان میلادی ۳۱ درصد افزایش داشته است.
او گفت: "واقعاتی که در عین ۵ ماه ما در سال ۲۰۲۳ داشتیم در حدود ۱۹ هزار و ۶۳۸ واقعه بود، فعلاً این ارقام به ۲۸ هزار و ۷۵۲ واقعه افزایش یافته، بیشتر واقعاتی که راپور داده شده از ۵ ولایت افغانستان بوده که به ترتیب اگر ما نام بگیریم ولایت ننگرهار است که بیشترین واقعات را راپور داده، بعد از آن لغمان، کنر و نورستان و کابل هم یک ولسوالی سروبی است."
بیشتر در این باره: افزایش بیماریهای فصلی در بین کودکان در افغانستان با گرم شدن هواوی بازگشت مهاجرین افغان از پاکستان و سرازیرشدن سیلابها در ولایات مختلف را دو عامل عمده افزایش واقعات ملاریا عنوان کرد. صدیقی هرچند از توزیع پشهخانه و کتهای تشخیص با همکاری وزارت صحت عامۀ حکومت طالبان در مناطقی که خطر ابتلا به ملاریا زیاد است، خبر داد، اما از مردم خواست نکات وقایوی را نیز برای مبتلا نشدن به ملاریا رعایت کنند.
صمد، باشندۀ لغمان و شریفه باشندۀ ننگرهار به رادیو آزادی گفتند:
"بلی خودم ملاریا شدم و دوباره تداوی کردم شکر الحمدلله فعلاً جور و صحتمند هستم، ملاریا هم یک مرض عادی نه بلکه مرض خطرناک است کسیکه علایماش را احساس میکنند، باید زودتر تداوی شود."
"در پاکستان هم پشه زیاد است، گرمی است و رقم رقم بیماریها بود، اکنون که به افغانستان آمدیم گرمی اینجا را که میبینیم از گرمی آنجا بسیار بیشتر است، گرمی که اینجا است آنجا نبود، پشه اینجا هم زیاد است میبینیم که بیماریها زیاد است و اطفال را بهکلی بیماری گرفته است."
بیشتر در این باره: سازمان جهانی صحت: موارد ابتلا به بیماری سرخکان در افغانستان افزایش یافته استملاریا بیماری کشنده اما قابل پیشگیری است که فرد از طریق گذیده شدن پشهای بنام انوفل به آن مبتلا میشود. تب و لرزۀ دوامدار، اسهال، جاندردی و سردرد از علایم شایع ابتلا به ملاریا اند. این بیماری بیشتر در فصل گرما و در مناطق گرمسیر شیوع پیدا میکند. پیش از این سازمان جهانی صحت نیز از افزایش ۳۰ درصدی واقعات ملاریا در افغانستان خبر داده و تأکید کرده بود که نزدیک به ۷۷ درصد مردم در خطر ابتلا به این بیماری قرار دارند. این سازمان همچنان گفته که افغانستان از نظر واقعات ملاریا در منطقۀ مدیترانۀ شرقی رتبۀ پنجم را دارد.