پس از هرات، فراه دومین ولایتی است که بیشترین معتاد مواد مخدر در آن تجمع کرده اند، اما برای تداوی این معتادان امکانات کافی وجود ندارد.
مسوولان محلی میگویند، هرچند هزاران معتاد در این ولایت تقاضای بستری شدن و ترک مواد مخدر را دارند، اما آنان توانسته اند تنها یک مرکز پنج صد بستر را آماده سازند.
مولوی شمس الدین، سرپرست مرکز پنجصد بستر تداوی معتادان در شهر فراه از تاجران و نهادهای کمک کننده میخواهد که برای افزایش بسترها و امکانات این مرکز با آنان کمک کنند:
" در حال حاضر در این کمپ (۴۸۲) تن بستری اند، اما ما امکانات تداوی پنج صد نفر فراهم کردیم و تلاش میشود که در آینده پنجصد بستر دیگر هم فراهم شود و به مرکز یک هزار بستر ارتقاء یابد. خواست ما از تاجران ملی و نهادهای خیریه این است که این معتادان را همچو برادر خود بدانند و به اندازه توان شان کمک کنند."
معتادان داخل بستر در این مرکز نیز شکایت دارند که به دلیل نبود امکانات، تداوی آنان به گونه معیاری صورت نمی گیرد و بجای چهل و پنج روز چند ماه میشود که در آنجا بستری اند.
ستار، یک تن از این معتادان به رادیو آزادی گفت:
" سه ماه میشود که اینجا بستر استیم و خواست ما این است، کسانی که بیرون مانده اند به آنان نیز رسیده گی کنند. "
باشنده گان ولایت فراه شکایت دارند که بر علاوه مواد مخدر، حال استفاده از تابلیتهای نشئه آور نیز در میان جوانان این ولایت بیشتر رایج شده است.
استفاده از تابلیت های نشئه آور در فراه نیز رایج شده است
جمیل، باشنده ولایت فراه عدم آگاهی جوانان از انواع و اضرار مواد مخدر را دلیل اصلی رو آوردن جوانان به استفاده از تابلیتهای نشئه آور میداند:
" سرنخ اعتیاد به مواد مخدر همین تابلیتها است. یک جوان ورزشکار هم به این امید که بهتر فوتبال کند، میرود و تابلیت استفاده میکند و نتیجه اش این است. صحت عامه باید برای جلوگیری از آن از دواخانه ها نظارت کند و فروش این تابلیتها باید کاملاً منع شود."
مسوولان ریاست صحت عامه طالبان در فراه تایید میکنند که گزارشها در رابطه به خرید و فروش تابلیت های نشئه آور در این ولایت، به ویژه از طریق دواخانه ها به آنان نیز رسیده است.
مولوی احسان الله شاکر، رئیس صحت عامه ولایت فراه میگوید، به دواخانه ها توصیه کرده اند که بدون نسخه داکتر به کسی ادویه ندهند:
" کسانی که در شهر از داروها به گونه غیر قانونی استفاده میکنند، برای جلوگیری از آن به اداره های مربوطه مکتوب فرستادیم و خود ما هم نظارت میکنیم تا از داروها بگونه غیر قانونی استفاده صورت نگیرد و به اساس توصیه داکتر استفاده گردد."
گزارشهای ضبط مواد مخدر توسط نهادهای امنیتی حکومت طالبان نشان میدهند که در ماههای اخیر میزان قاچاق و ضبط تابلیتهای نشئه آور در افغانستان بیشتر شده است.
در کنار این، برخی دواخانه ها نیز خلاف اساسنامه شان ادویه بدون نسخه، به ویژه تابلیت های نشئه آور را بالای نوجوانان به فروش میرسانند.