دیدبان حقوق بشر میگوید که سومین نشست دوحه مشکل نقض حقوق زنان در افغانستان را حل نخواهد کرد. این سازمان در گزارش تازهاش که در ویبسایت خود منتشر کرده، افزوده است که ملل متحد اقدامات لازم را برای برطرف کردن موانع حضور طالبان در این نشست انجام داده و آجندایی ترتیب داده است که نمایندهگان زنان افغان از حضور در این نشست کنار گذاشته شدهاند.
دیدبان حقوق بشر این تصمیم ملل متحد را نقض قطعنامۀ ۱۳۲۵ شورای امنیت این سازمان دانسته است.
قطعنامۀ ۱۳۲۵ شورای امنیت درباره مشارکت زنان در نشستهای اصلی و مهم بینالمللی است.
دیدبان حقوق بشر گفته است که اگر ملل متحد تلاش کند تا طالبان را خوشحال بسازد و از وظیفه خود در حمایت از حقوق بشر و حقوق زنان چشم پوشی کند، صدمات جبرانناپذیری به اعتبار این سازمان وارد خواهد کرد.
فعالان حقوق زن: باید فشار بر طالبان ادامه یابد
از سوی دیگر، شماری از دختران و فعالان حقوق زنان در افغانستان تأکید دارند که برای حفظ حقوق آنان باید فشارهای بینالمللی بر طالبان ادامه یابد و در صورت عدم تأمین حقوق زنان افغان، با طالبان قطع رابطه شود.
دو تن از دختران محروم از آموزش که نخواستند نامشان در گزارش گرفته شود، به رادیو آزادی گفتند:
"اینکه زنان را در کنفرانسها و نشست دوحه اجازه اشتراک نمیدهند، روابط خود را با افغانستان قطع کنند و یگانه پیششرطشان این باشد که هرگاه شما به زنان افغانستان اجازه دادید که حق و حقوق خود را داشته باشند و بتوانند درس بخوانند، ما با شما ارتباط برقرار میکنیم."
"در نشستی که در دوحه برگزار میشود، حتماً باید زنان حضور میداشتند و گپها و سخنان دختران افغان را به جامعه جهانی و طالبان میرساندند. ولی متأسفانه به زنان در آن نشست اجازه اشتراک داده نشده است. ما از جامعۀ جهانی و سایر کشورها میخواهیم که در مقابل این که در آن نشست زنان حضور ندارند، نباید سکوت کنند و باید اقداماتی را انجام بدهند تا حقوق زنان و دختران در افغانستان تأمین شود."
بیشتر در این باره: سازمان نظارت حقوق بشر: نشست آیندۀ دوحه، حقوق زنان افغانستان را در حاشیه قرار داده است
لطیفه سالارزی، باشنده ولایت کنر و فعال حقوق زنان، چنین نشستهای بینالمللی را فرصت مناسبی برای بدست آوردن حقوق زنان افغانستان میداند.
"اگر برای خواهران ما اجازه اشتراک در این گونه نشستها داده شود، مشکلات و محدودیتها حل میشود. اما در صورت عدم حضور زنان، این مشکلات و محدودیتها بیشتر میشود و ادامه پیدا میکند. تا زمانی که این نظام حاکم باشد، زنان از حقوق خود محروم میشوند."
قرار است سومین نشست دوحه به میزبانی ملل متحد از ۳۰ جون آغاز و تا ۱ جولای ادامه یابد. طالبان اشتراک نمایندگان خود در این نشست را تأیید کردهاند. پس از نشست هفتۀ گذشتۀ شورای امنیت ملل متحد، روزا اوتونبایوا، نماینده ویژه سرمنشی ملل متحد برای افغانستان و رئیس هیئت معاونت ملل متحد در افغانستان (یوناما) تأیید کرد که نمایندگان زنان افغان در نشست دوحه شرکت نخواهند کرد.
این اقدام واکنشهای گستردهای از سوی سازمانهای حقوق بشری و فعالان حقوق زنان را به همراه داشته است.