کمیشنری عالی ملل متحد در امور پناهندهگان میگوید که افغانستان در جمع پنج کشور دارای بیشترین آمار بیجا شدهگان اجباری قرار دارد.
کمیشنری عالی ملل متحد در امور پناهندهگان (یو ان اچ سی آر) اعلام کرده که افغانستان با داشتن ۶،۴ میلیون آواره یکی از پنج کشوری است که بیشترین تعداد بیجا شدهگان را دارد که به اجبار محل زندهگی خود را ترک کرده و آواره شدهاند.
بر اساس «گزارش روندهای جهانی» این سازمان که روز پنجشنبه «۱۳ جون» منتشر کرده تعداد آوارهگان اجباری و پناهندهگان در سراسر جهان ۱۱۷،۳ میلیون نفر بوده و این تعداد در چهار ماه نخست سال ۲۰۲۴ بیشتر شدهاست.
«یو ان اچ سی آر» بیان کرده که این تعداد نشاندهنده بیثباتی و جنگهای جاری در منطقه است که بهگفته این سازمان دهههاست ادامه دارد.
بر اساس گزارش کمیشنری عالی ملل متحد در امور پناهندهگان، سه چهارم (۷۲ درصد) از تمامی پناهندگان تنها از پنج کشور میآیند که افغانستان ۶،۴ میلیون، سوریه با ۶،۴، ونزوئلا ۶،۱ میلیون و اوکراین و فلسطین هر کدام ۶ میلیون بیجا شده اجباری دارد.
بیشترین تعداد بیجا شدهگان افغان در کشورهای ایران و پاکستان بهسر میبرند
این گزارش اضافه میکند که نزدیک به ۹۰ درصد پناهندهگان افغان در کشورهای همسایه افغانستان بسر میبرند که ایران میزبان ۳،۸ میلیون و پاکستان میزبان ۲ میلیون مهاجر، بیشترین تعداد مهاجرین افغان را در خود جا دادند.
بر اساس گزارش این اداره ملل متحد، آلمان با وجود اینکه مرز مشترکی با افغانستان ندارد، تا پایان سال ۲۰۲۳ میزبان بیش از ۲۵،۵۰۰ پناهجوی افغان بوده است.
فیلیپو گراندی، کمیشنر عالی ملل متحد در امور پناهندهگان، خواستار تلاشهای فوری بینالمللی برای رسیدهگی به عوامل اصلی بیجا شدهگان اجباری شد.
این درحالیست که پس از به قدرت رسیدن دوباره طالبان در افغانستان، تعداد زیادی از افغانها به دلیل مشکلات امنیتی، اقتصادی و سایر چالشها، به کشورهای دیگر به ویژه کشورهای همسایه افغانستان مهاجرت کردهاند.
مشکلات متعدد بیجا شدهگان در ایران و پاکستان
افغانهای مهاجر مقیم در پاکستان و ایران میگویند که اکنون نیز در کشورهای میزبان با مشکلات زیادی مواجه هستند.
نویده افضلی، مهاجر افغان مقیم در پاکستان و آرزو قربانی، مهاجر افغان مقیم در ایران به رادیو آزادی میگویند: "قبل از آمدن امارت، زندهگی ما خوب بود، اما بعداً به پاکستان مهاجرت کردیم، ولی برای کودکانم هیچ چیزی وجود ندارد. اینجا برای مهاجران حقوق کار، آموزش و خدمات صحی نیست. ما اینجا هم با مشکلات روبهرو هستیم."
"سرپرست ندارم، شوهرم شهید شدهاست. با مشکلات زیادی اینجا زندهگی را به پیش میبرم. تا زمانیکه میتوانم، کار میکنم. چهار فرزند دارم، پسر بزرگم ۱۴ ساله است و کوچکترین فرزندم ۶ ساله است."
این درحالیست که مهاجران افغان در کشورهای همسایه علاوه بر مشکلات دیگر، با تهدید اخراج به کشورشان نیز مواجه هستند.
سازمان بینالمللی مهاجرت (آی او ام) پیشتر اعلام کرده بود که از جنوری ۲۰۲۳ تا اپریل ۲۰۲۴ بیش از یکونیم میلیون مهاجر افغان از ایران و پاکستان به کشورشان بازگردانده شدهاند.