در حالیکه با گذشت بیش از دو سال هنوز هم زنان و دختران در افغانستان اجازه آموزش بالاتر از صنف ششم از سوی طالبان را ندارند، پوهنتون امریکایی افغانستان اعلام کرده که فرصت تحصیلات عالی را برای دانشآموزان به ویژه زنان و دختران در افغانستان فراهم میکند.
این پوهنتون با نشر اعلامیهای در صفحه ایکس (توییتر سابق) خود هدف از این اقدام را پرورش نیروی کار تحصیل کرده خوانده، زیرا به گفته این پوهنتون نیروی کار ماهر زمینهساز ثبات سیاسی و اقتصادی در افغانستان است.
این برنامه برای دانشآموزانی است که صنفهای نهم و دهم را به پایان رسانده و صنف یازدهم را شروع کردهاند، اما به دلیل ممنوعیتهای طالبان بر تعلیم و تحصیل دختران در افغانستان نتوانسته اند تحصیلات خود را تکمیل کنند.
پوهنتون امریکایی افغانستان تأکید میکند که این برنامه فقط برای آن دسته از دانشآموزان افغان است که در داخل افغانستان زندگی میکنند.
این پوهنتون هرچند نگفته که چه تعداد از دانشآموزان را میپذیرد و در مورد چگونگی سیستم آموزشی خود نیز جزئیات نداده، اما گفته است که درخواستها را از داخل افغانستان به گونه آنلاین اخذ میکند و درخواست کسانی را که خارج از افغانستان زندگی میکنند نمیپذیرد.
این اقدام پوهنتون امریکایی در افغانستان مورد استقبال شماری از دختران بالاتر از صنف ششم که از رفتن به مکتب از سوی حکومت طالبان محروم شدهاند، قرار گرفته است.
کبرا حیدری دانشآموز یکی از لیسههای شهر کابل در این مورد به رادیو آزادی گفت: "علم و دانش حق هر انسان به ویژه حق هر دختر است که باید به این حق خود برسند، اقدام پوهنتون امریکایی یک اقدام خیلی خوب است، یعنی نوری است در چنین شرایطی برای هر دختر و ما میخواهیم واقعاً به تحصیلات و درسهای خود ادامه بدهیم."
اما عایشه دانشآموز دیگر دختر میگوید، هرچند این یک اقدام خوب است، اما میخواهد که دروازههای همه مکاتب و پوهنتونها به روی دختران باز شود: "خواست ما از جامعه جهانی و حکومت همین است که دروازههای مکتب و پوهنتونها را بروی دختران باز کند و اجازه درس و تحصیل را بدهد، تنها این پوهنتون کافی نیست، باید تمام مکاتب باز شود."
آنان میخواهند حق آموزش برای همه دختران در هر گوشه از کشور داده شود و هیچ دختری محروم از آموزش نماند.
این درحالی است که عبدالسلام حنفی معاون اداری ریاستالوزرای حکومت طالبان در ورکشاپ هماهنگی و شریک ساختن تجارب رؤسای معارف مرکز و ولایات افغانستان بدون آنکه در مورد رفع ممنوعیت حکومت طالبان بر آموزش زنان و دختران و یا وضعیت آنان چیزی بگوید، افزوده که ایجاد زمینه بهتر آموزش از مسئوولیتهای حکومتشان است.
پس از حاکمیت دوباره طالبان بر افغانستان در اگست ۲۰۲۱، حکومت طالبان دختران و زنان بالای صنف ششم را از رفتن به مکتب منع کرد.
همچنان در ماه دسمبر سال ۲۰۲۲ میلادی دختران را از رفتن به پوهنتونها هم منع کرد که این کار طالبان واکنشهای ملی و بینالمللی را برانگیخت.
هرچند حکومت طالبان به هیچ واکنشی اعتنایی نکرده، اما همواره گفته که برای فراهم ساختن زمینه آموزش برای دختران در چوکات شریعت اسلامی و محیط مناسب تلاش میکنند.
تلاشی که با گذشت بیش از دو سال تا هنوز به نتیجه نرسیده و نگرانیها در مورد آینده و آموزش دختران همچنان پا برجا باقی مانده است.