واشنگتن اگزماینر
روزنامه واشنگتن اگزماینر مینویسد که تحقیقات مجلس نمایندگان امریکا دربارۀ چگونگی خروج نیروهای این کشور از افغانستان پیشرفتهای داشته است.
روزنامه میافزاید که این تحقیقات در بارۀ تصمیم دو سال قبل حکومت رئیس جمهور بایدن در مورد خروج نظامی از افغانستان هرچند زیر شعاع مطبوعات قرار ندارد ولی به پیشرفت خود ادامه میدهد.
یکتن از معاونان کمیته روابط خارجی این مجلس به روزنامه گفته است که تحقیق کنندگان مجلس نمایندگان در شش ماه گذشته با مقامات حکومت کنونی یا سابق بیش از ۱۵ مصاحبه انجام داده اند.
واشنگتن اگزماینر با تفصیل بیشتر مینویسد که از این جمله با برایان مکوین سابق معاون وزیر خارجه در بخش مدیریت و منابع، راس ویلسون سفیر سابق امریکا در کابل، زلمی خلیلزاد نمایندۀ خاص سابق امریکا در امور صلح افغانستان، ند پرایس سخنگوی سابق وزارت خارجه و مشاور ارشد کنونی وزیر خارجه آنتونی بلینکن و دیگران مصاحبه شده است.
این معاون کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان به روزنامه گفته چیزی که ما تاکنون آموختیم همه قابل پیشبینی بود. وی میافزاید که وزارت خارجه امریکا بعد از اینکه بایدن در جنوری سال ۲۰۲۱ قدرت را در دست گرفت به یک جانب قضیه بیشتر تمرکز داشت و جانب دیگر را نادیده میگرفت و پیشرفتهای سریع که طالبان در چند ماه اخیر قبل از خروج نیروهای امریکایی در افغانستان داشتند نادیده گرفته شده بود.
روزنامه مینویسد در حالیکه قصر سفید از همکاری با این تحقیقات خودداری کرده، وزارت خارجه که در ابتدا چندان همکاری نداشت در ماه های اخیر با ارائه مستندات و مصاحبهها همکاری داشته است.
واشنگتن اگزماینر مینویسد که این بررسی در چندین خط به راه انداخته شده از جمله پایبندی به توافقنامه دوحه که حکومت رئیس جمهور سابق دونالد ترمپ با طالبان امضا کرد و در آن تعهد شد که امریکا تا اول می سال ۲۰۲۱ از افغانستان خارج خواهد شد، پایگاه بگرام را خواهد سپرد و میدان هوایی کابل را در اختیار خواهد داشت.
این تحقیقات تصامیم پیرامون تلاش های تخلیه عاجل غیرنظامیان را نیز بررسی میکند.
بزنس اینسایدر
نشریه بزنس اینسایدر به حواله گزارش اخیر دفتر ملل متحد در افغانستان مینویسد که رژیم طالبان در افغانستان زنان قربانی تبعیض جنسیتی را برای محافظت به زندان میفرستند.
گزارش یوناما، دفتر هیئت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان گفت که چنین خشونت در برابر زنان و دختران قبل از برگشت طالبان به قدرت نیز در افغانستان وجود داشت. اما با اقتدار طالبان زندگی اجتماعی زنان محدودتر شده به خصوص موارد خشونت خانوادگی با زنان از سوی شوهران افزایش یافته است.
نشریه به استناد گزارش اخیر یوناما میافزاید که قبل از برگشت طالبان به قدرت، زنان ودختران نجات داده شده از خشونت تبعیض جنسیتی در دهها پناهگاه اسکان داده میشدند که اکنون حتی یکی آنها نیز فعال نیست.
در ادامه مطلب بیزنس اینسایدر میخوانیم که رژیم طالبان داشتن خانههای امن زنان را فرهنگ غربی خوانده و وجود آن را غیر ضروری میداند.
در این مطلب گفته شده که طالبان از اقارب زنانی که مورد خشونت قرار گرفته شده اند تعهد میگیرند که به آنها آسیب نرسانند.
مطلب نشریه بیزنس اینسایدر میافزاید که زنان دیگر در ارگانهای عدلی و تنفیذ قانون چندان حضوری ندارند و نمیتوانند که جنایات خشونت تبعیض جنسیتی را پیگیری کنند.