محمد جان تمکین خبرنگار افغان میگوید، صبح روز سهشنبه همراه با خانوادهاش از سوی پولیس پاکستان در اسلامآباد بازداشت شد.
آقای تمکین به رادیوآزادی گفت، پس از جر و بحث زیاد بالاخره خود را از چنگ پولیس رها کرده و اکنون در خانه نظر بند شده و حق بیرون شدن از خانه را ندارد:
"من بازداشت شدم مرا از پلازا بیرون بردند، تقریباً اضافهتر از دو و نیم ساعت در بند نیروهای پولیس بودیم، بعد از صحبتهای طولانی همین قدر توانستیم که مرا نظربند بسازد، ما محدودیتهای خود را داریم، شرطی که گذاشتن این بود که تا ۲۴ساعت آینده نباید از خانه بیرون شویم."
محمد جان میگوید که خودش پاسپورت، ویزه معتبر و اسناد دفاتر ملل متحد را دارد، اما ویزههای اعضای خانوادهاش را که درخواست داده، تا چند دیگر بدست خواهد آورد.
او مدعی است که پولیس سند تمدید ویزۀ خانوادهاش را هم قبول نکرده و تأکید کرده که اگر تا فردا ویزههای اعضای خانوادهاش را تهیه نکند، با برخورد قانونی روبهرو خواهند شد.
موضوع بازداشت این خبرنگار افغان را فدراسیون خبرنگاران افغان در تعبید نیز تأیید کرده و گفته که او عضو رهبری این فدراسیون و یکی از خبرنگاران افغان در پاکستان است.
حشمت وجدانی، سخنگوی این فدراسیون به رادیو آزادی گفت که بازداشت خبرنگاران و اخراجشان به افغانستان یک موضوع جدی و نگران کننده است:
"اگر خبرنگاران این گونه بازداشت شوند و به افغانستان فرستاده شوند، به اساس بگروند کاریشان زندگی آنها در خطر است و از سوی دیگر پروندهای که آنها در پاکستان دارند تا آنها به یک کشور امن انتقال شوند، این پروسه به تأخیر افتاده و یا از بین خواهد رفت."
فدراسیون خبرنگاران افغانستان در تبعید از تمام نهادهای بینالمللی که در بخش حمایت از خبرنگاران فعالیت دارند و دفتر ملل متحد در امور پناهندگان (یو ان اچ سی آر) میخواهد که بخاطر مصونیت خبرنگاران افغان در پاکستان به گونۀ جدی توجه کنند.
از سوی دیگر برخی از خبرنگاران افغان در پاکستان که میگویند، بخاطر تهدیدات امنیتی افغانستان را ترک کرده اند، نیز نسبت به وضعیتشان نگران هستند.
ایمل حبیبی و نجیبه زمان، دو تن از این خبرنگاران در شهرهای کراچی و اسلامآباد به رادیو آزادی گفتند:
"رفتار پولیس با تمام افغانها به ویژه خبرنگاران زشت و نگران کننده است و این مسئله سبب شده که تمام خبرنگاران در خانهها بمانند و بیرون نروند."
"پولیس پاکستان ژورنالیستان را بازداشت کرده یا زندانی و یا هم دیپورت میکند، خودم هم بسیار میترسم و با خانوادۀ خود جگرخون هستیم که مبادا ما را دیپورت کنند."
این بار نخست نیست که خبرنگاران افغان در پاکستان از مشکلاتشان ابراز نگرانی میکنند، در گذشته نیز آنان چندین بار خواهان رسیدگی به مشکلاتشان در این کشور شده اند.
پس از حاکمیت دوبارۀ طالبان در آگست سال ۲۰۲۱ میلادی صدها هزار افغان از جمله شمار زیادی از خبرنگاران به دلیل آنچه که تهدیدات امنیتی و مشکلات اقتصادی عنوان میکنند، افغانستان را ترک کرده و راهی کشورهای مختلف از جمله ایران و پاکستان شدند.
اما اخیراً روند اخراج مهاجرین فاقد اسناد افغان از برخی کشورها از جمله پاکستان و ایران افزایش یافته است.
در ادامۀ روند اخراج افغانان از پاکستان که از اول نوامبر آغاز شده، وزارت مهاجرین و عودت کنندگان حکومت طالبان گفته که تنها به روز دوشنبه ۲ هزار و ۴۱۸ تن از مرزهای تورخم و سپین بولدک به افغانستان بازگشت داده شده اند.
به اساس اطلاعات مراجع مختلف از جمله حکومت پاکستان و یو ان اچ سی آر، تا به حال بیش از ۴۰۰ هزار مهاجر افغان از پاکستان اخراج شده و به افغانستان بازگشت داده شده اند.