شماری از باشندگان ولایتهای مختلف افغانستان میگویند که طالبان برایشان اجازه تجلیل از جشن استقلال را نداده است.
باشندگان ننگرهار، ولایتی که مقبرۀ شاه امان الله خان، بانی استقلال افغانستان در آنجا وجود دارد، در نظام جمهوریت از این روز به گونۀ پرشکوه تجلیل میکردند.
یکی از باشندگان این ولایت که نخواست به دلایل امنیتی نامش را درگزارش بنویسیم، میگوید، طالبان مانع تجلیل شماری از باشندگان شهرجلال آباد شدند که با بیرقهای سه رنگ به جادهها برامده بودند:
"ما در مسیر قبر غازی امان الله خان میرفتیم که طالبان مسلح همراه با واسطه رنجر خود آمده و بیرقها را از ما گرفت و ما را لت وکوب کردند، برای ما اجازه داده نشد که جشن آزادی را تجلیل کنیم."
یک باشندۀ شهر کابل که او نیز نخواست نامش را در گزارش بنویسیم، ادعا میکند که طالبان ارزشهای ملی را از مردم گرفته اند و به هیچ کسی مانند گذشته اجازۀ تجلیل از ارزشهای ملیشان را نمیدهند.
وی گفت که طالبان مردم را درهراس انداخته است وهیچ کسی بنام تجلیل از این روز از خانه بیرون نشده است.
"یک عامل این است که مردم از نظام فعلی میترسند، حکومت فعلی با شخصیتهای مانند امان الله خان، بیرق ملی و ارزشهای ملی مشکل دارد، مردم را اجازه نمیدهد که این روزها را جشن بگیرند و از آن یاد کنند."
شماری از باشندههای ولایتهای مختلف دیگر هم به رادیوآزادی گفته اند که روز آزادی به سطح مردمی در مناطقشان تجلیل نشده است.
اما آنان میگویند که این روز در قلبهایشان جایگاه و مقام ویژه دار و حداقل از طریق رسانههای اجتماعی تلاش کرده اند که این روز را به یکدیگرشان تبریک بگویند.
ذبیح الله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان در مورد این اظهارات مردم به پرسشهای ما پاسخ نداد، اما حکومت طالبان ۲۸ اسد را رخصتی عمومی اعلام کرده و به مناسبت این روز در ساختمان وزارت دفاع مراسمی را برگزار کرد.
در همین حال شماری از مقامهای حکومت پیشین با نشر پیامهایشان به مناسبت این روز، در کنار پیامهای تبریکیشان به مردم، از حکومت طالبان خواسته اند که دروازههای مکتب را بروی دختران باز کنند.
حامد کرزی، رئیس جمهور پیشین در صفحۀ توییترش نوشته است که "در این روز تاریخی یکبار دیگر از حکومت سرپرست اسلامی (طالبان) میخواهم که دروازههای مکتب و پوهنتونها را در تمام کشور بروی دختران باز کرده و برای همه زمینۀ آموزش را فراهم سازد تا از احتیاج دیگران خلاص شده و مالک یک کشور به معنای واقعی آزاد و خود کفا شویم."
آقای کرزی نوشته است که بدون بدست آوردن علم، خلاص شدن از احتیاجی دیگران ناممکن است.
نصیراحمد فایق، سرپرست نمایندگی دایمی افغانستان در سازمان ملل متحد در اظهاراتاش گفته است که روز استقلال افغانستان درحالی فرا رسیده است که این کشور با مشکلات متعدد سیاسی، اقتصادی و اجتماعی روبهرو شده است و فقر در میان افغانها افزایش یافته است.
اما وی نوشته است که با وجود این همه نباید روز آزادی نادیده گرفته شود، بخاطری که به گفتۀ وی، این آزادی با قربانی شماری زیاد افغانها بدست آمده است.
عبدالله عبدالله، رئیس شورای عالی مصالحۀ ملی حکومت جمهوری مخلوع افغانستان نیز درصفحۀ فیسبوک خود با نوشتن پیام کوتاهی این روز را به مردم مبارک باد گفته است.
امروز ۲۸ اسد، ۱۰۴ مین سالروز استرداد استقلال سیاسی افغانستان از بریتانیا است.
۱۰۴ سال قبل درهمین روز شاه امان الله خان زمامدار وقت، آزادی سیاسی کشور را اعلام کرد و پس از آن از این روز به عنوان سالروز استرداد استقلال افغانستان بزرگداشت میشود.