وانگ ونبین سخنگوی وزارت امور خارجۀ چین امروز چهارشنبه (۱۰ می) در کنفرانس توجیهی روزانه خود گفت که جامعه بینالمللی هنوز نگرانیها و انتظارات زیاد از حکومت سرپرست طالبان دارد، از جمله امیدوار است که در سیاستهای داخلی و خارجی معتدل و محتاطانه و حفظ حقوق و منافع زنان و کودکان افغان پیشرفت هایی بیشتر داشته باشد.
وانگ ونبین همچنین گفت، چین امیدوار است تا حکومت سرپرست طالبان گامهای استوار را در مسیر درست بردارد و تلاشهای عملی را برای جلب درک و اعتماد جامعه بینالمللی انجام دهد.
براساس خبرگزاری اسوشیتدپرس، چین عموماً از اظهار نظر در مورد سیاستهای داخلی کشورها خودداری میکند و از تسلط طالبان در اگست سال ۲۰۲۱ میلادی تا اکنون، سخنان اخیر سخنگوی وزارت خارجۀ چین، ظاهراً سریعترین اظهارات در مورد حکومت طالبان است.
آیا سیاست چین در برابر حکومت طالبان، تغییر کرده است؟
لیزا سروش کارشناس و پژوهشگر حل منازعات، مقیم کالیفرنیای امریکا چنین میگوید:
"تصور نمیکنم سیاست چین در برابر افغانستان تغییر کرده باشد. چینیها معمولاً در سیاستهای داخلی کشورها مداخله ندارند. اما در اینجا سه مسئله را میتوان یاد آور شد، در گام نخست هدف چینیها امنیت داخلی خودشان است و هراس دارند که مبادا توسط این گروهها به آزمونهای امنیتی کشانیده شود؛ دوم، در این جا سرمایه گذاریهای بزرگ اقتصادی است و تلاش میشود از افغانستان به حیث پایگاه اقتصادی استفاده شود و سوم اینکه، بدون شک موضوعات ژیوپولیتیک گسترده تر است که چین تلاش میکند تا بتواند، ستراتیژی یا سلطه گری امریکا را در منطقه به چالش بکشاند."
تا اکنون جامعۀ بینالمللی به شمول ایالات متحدۀ امریکا، اتحادیۀ اروپا، کشورهای اسلامی و سازمان ملل متحد به تکرار از طالبان خواسته اند تا محدودیت هایی وضع شده بر کار، آموزش و زندگی زنان، دختران و مردم افغانستان را لغو کنند، اما حدود ششصد روز میگذرد که طالبان دختران افغان را از آموزش در مکاتب متوسطه و لیسهها محروم ساخته اند، در دسمبر گذشته، دروازههای پوهنتونها را بروی زنان و دختران افغان بستند و در ماه اپریل زنان و دختران افغان را از کار در دفاتر و نهادهای سازمان ملل متحد، منع کردند.