زنان باردار در روستاهای دور دست بامیان از عدم دسترسی به خدمات صحی شکایت دارند.
آنان میگویند که حکومت طالبان و سازمانهای حمایت کننده بخش صحت به مشکلات زنان روستایی توجه نمیکند.
"اینجا وضعیت صحی هیچ خوب نیست بخاطریکه از داکتر و کلینیک بسیار دور هستیم راهها دور است، در فصلهای دیگر سال خوب است اما زمستان نه، چهار پا {حیوان} رفته میتوانند اما موتر نه، بسیار برف گیر و دور است."
گلبدن باشنده روستای تنگی زردک یکی از مناطق دور دست ولسوالی ورس بامیان در مرکز افغانستان است.
این خانم ۳۹ ساله به رادیو آزادی میگوید که در زمستانها دسترسی مردم به ویژه زنان به خدمات صحی دشوار است اما هیچ ارگان به آنان توجه نمیکند.
گلبدن به دلیل عدم دسترسی به خدمات صحی و خرابی راه ها، طفلش را که هنوز تولد نشده بود در مسیر راه از دست داده است:
"من همین امسال تقریباً دو ماه میشود که برف زیاد بود تکلیف ولادی داشتم شش ماهه حمل داشتم کیسه آب کودک من پاره شد ترسیدم و خواستم خود را به کلینیک برسانم اما راه موتر و راه چهارپا {حیوان} بند شده بود دو نفر از قومها با من رفتند تا کلینیک رسیدم راه زیاد بود کودکم از بین رفت."
این تنها سرگذشت گلبدن نیست بلکه زنان زیادی در روستاهای دور دست ولسوالی ورس بامیان با مشکلات مشابه روبرو هستند.
گل چمن ۴۱ ساله باشنده روستای چهار اوبه ولسوالی ورس بامیان به رادیو آزادی میگوید آنها ساعتها منزل میزنند تا به مرکز صحی دهن سبزک یکی از مناطق همجوار شان برسند.
اما این بانو از نبود امکانات و داکتران متخصص در این مرکز صحی انتقاد دارد:
"در مرکز صحی هم توجه زیاد نمیشود برخی اوقات داکتران توجه نمیکنند داکتران هم متخصص نیستند یا هم امکانات کم است مشکلات در این رابطه زیاد است به ویژه برای زنان مشکلات زیاد است."
رادیو آزادی تلاش کرد دیدگاه مقامهای صحی طالبان در بامیان را نیز داشته باشد اما آنها دستیاب نشدند.
پیش از این سازمان جهانی صحت گفته بود که سیستم صحی افغانستان تحت فشار است و پس از حاکمیت طالبان در آگست سال ۲۰۲۱، فعالیت بسیاری از مراکز صحی در این کشور به دلیل مشکلات اقتصادی با خطر توقف مواجه شده است.
همچنان به تازگی در یک گزارش خود سازمان جهانی صحت (دبلیو، اچ، او) گفته که مرگ و میر مادران در افغانستان در سال ۲۰۲۰ میلادی در هر ۱۰۰ هزار تولد زنده ۶۲۰ تن بوده که به گفتۀ این سازمان، بلندترین رقم مرگ و میر مادران در سطح آسیا است.
این سازمان در گزارشی گفته که ۸ هزار و ۷۰۰ زن در سال ۲۰۲۰ در جریان زایمان در افغانستان جان باخته اند.
بر اساس گزارش (دبلیو، اچ، او) میزان مرگ و میر مادران در افغانستان از مجموع شش کشور همسایۀ آن بیشتر است.
با این همه اکنون گلبدن که در روستای دور دست در مرکز افغانستان زندگی میکند از حکومت طالبان و سازمانهای حمایت کننده صحی میخواهد که آنان را همکاری کنند.
"درخواست ما همین است که اگر امکانش باشد در منطقههای ما یک کلینیک بسازند همچنان بخاطر اقتصاد مردم کمک کنند."