در حالی که حدود ۲۴ روز تا آغاز سال تعلیمی جدید باقی مانده است، حکومت طالبان هنوز موضع روشنی در رابطه به گشایش دروازۀ مکاتب دخترانۀ بالاتر از صنف ششم در افغانستان ندارد.
آیا در سال جدید به دختران بالاتر از صنف ششم اجازۀ آموزش داده خواهد شد یا نه؟
این سوال بسیاری از دانش آموزان دختر و خانوادههایشان است.
زرمینه، باشندۀ کابل که قبل از ورود مجدد طالبان به افغانستان شاگرد صنف یازدهم بود، میگوید اگرچه فکر نمیکند که طالبان امسال برای او فرصت تحصیل بدهند، اما هنوز هم ناامید نیست.
"یک سال دختران تلف شد، حالا دختران افغان و خانوادههای ما میترسند که شاید یک سال دیگر اجازه تحصیل ندهند."
عالیه، باشنده ولایت ننگرهار که هنوز هم دانشآموز صنف دهم باقی ماندده است، نیز همین امیدواری را دارد و از حکومت طالبان میخواهد، به آنان اجازه دهد تا در سال جاری آموزش خود را تکمیل کنند.
"تقریباً ۲۰ روز دیگر به آغاز سال تحصیلی جدید مانده و مقامات طالبان هنوز در مورد گشایش مکاتب چیزی نگفته اند، اما امیدواریم که امسال به ما اجازه تحصیل داده شود و از امارت اسلامی نیز امیدواریم. ما باید اجازه داشته باشیم درس بخوانیم و از این راه به اهداف و آرزوهای خود برسیم."
این دانشآموزان و خانوادههایشان حکومت طالبان را متهم میکنند که علیرغم وعدههایش در نزدیک به یک و نیم سال موفق به ایجاد طرحی برای مکاتب دخترانه نشده است.
بلال احمدزی، باشندۀ گردیز، مرکز پکتیا به رادیو آزادی گفت:
۲۴ روز تا آغاز سال تعلیمی جدید باقی مانده است
"هرچند طالبان هنوز موضع خود را در مورد گشایش مکاتب روشن نکرده اند که آیا امسال اجازه خواهند داد یا نه، اما ترس ما این است که خدای ناکرده یک سال دیگر زمان دختران از دست نرود، امیدواریم که حکومت طالبان امسال درهای مکاتب را به روی دختران باز کنند."
در همین حال حامد کرزی، رئیس جمهور پیشین افغانستان روز یکشنبه با روزا اوتونبایوا، نمایندۀ ویژۀ سرمنشی سازمان ملل متحد در امور افغانستان در کابل دیدار کرد.
در صفحۀ توییتر آقای کرزی نوشته شده بود که در این نشست بر گشایش مکاتب و پوهنتونهای دخترانه و بازگشت زنان به کار تأکید شده است.
سعی کردیم در این مورد با سخنگویان حکومت طالبان صحبت کنیم، اما ذبیح الله مجاهد به ما گفت که سخنگوی وزارت معارف باید در این مورد پاسخ ارائه کند و سخنگوی وزارت معارف تا زمان نشر این گزارش به سوالات ما پاسخ نداد.
در سال ۲۰۲۱ پس از آنکه طالبان دو باره کنترل افغانستان را به دست گرفتند، دروازۀ مکاتب را به روی دختران بالاتر از صنف ششم بستند.
هرچند انتظار میرفت که این تصمیم طالبان کوتاه مدت باشد، زیرا در آن زمان وزارت معارف حکومت طالبان در مورد ایجاد طرحی برای ایجاد فضای امن برای آموزش دختران طبق شریعت اسلامی سخن زده بود. اما در دسامبر ۲۰۲۲ ممنوعیت تحصیل دختران در پوهنتونها، امیدهای تحصیلی دختران افغان را بیشتر از بین برد.