تصمیم تازۀ حکومت طالبان در مورد ممنوعیت کار زنان در سازمانهای غیر دولتی داخلی و خارجی، شماری از زنان و دختران افغان را که در این سازمانها مصروف کار بودند، در مورد آیندهشان نگران ساخته است.
یک بانوی ۲۶ ساله و باشندهٔ ولایت دایکندی که نمیخواهد نامش به دلیل حساسیت موضوع در گزارش ذکر شود، میگوید یگانه نانآور خانوادهٔ پنج نفریاش بود.
بهگفته او با دو صد دالر معاشی که از ادارهٔ پژوهش و توسعه یا "دی آر او پی اس" میگرفت، میتوانست حداقل نیازمندیهای اولیهٔ خانوادهاش را تأمین کند، اما پس از دست دادن کارش دیگر هیچ عایدی ندارد.
در مجموع در فامیل خرجآور خانه خودم بودم
او به رادیو آزادی گفت: "در مجموع در فامیل خرجآور خانه خودم بودم، با اندکترین درآمدی که داشتم از همو طریق میتوانستم که خرج خانهٔ خود را به دست بیاروم، نگرانی خو بماند، ما حتی یک ساعت بعد خود را نمیتوانیم تضمین کنیم که زنده میمانیم یا نه، چه شود چه نشود."
کریمه عزم باشندهٔ اصلی ولایت کندز و مادر سه فرزند است.
او میگوید، از شوهرش جدا شده و برعلاوهٔ تأمین نفقهٔ خود و فرزندانش، خواهر مریضش را نیز حمایت مالی میکند.
او به رادیو آزادی گفت، اگر دیگر کار نکند، مصرف یک روزش را نیز ندارد: "توسط این معاش خود را حمایت میکردم، فامیل خود را هم، یک خواهر دارم بسیار ناتوان و مریض است او را پنج یا شش ماه بعد به پاکستان برای تداوی میبردم، همین روزگار را میچلاندم، سه طفل دارم، شوهرم هم از من جدا شده، زیاد دلم ناامید است، پولی که داشتم یک خانه ساختم، اما حال خرچ یک روز را هم ندارم."
بانوی دیگر از ولایت کابل که او نیز نمیخواهد نامش در گزارش گرفته شود، به رادیو آزدی گفت در بخش ارائه خدمات صحی یکی از ادارات غیر دولتی کار میکرد.
اگر خانمها در دفتر ما نباشند، فکر کنید که مکمل پروژه ما فلج است
بهگفتهٔ او، ۸۰ درصد از کار ادارهٔ یاد شده به دوش زنان بود که عدم حضور آنها در این اداره باعث سکتهگی شدید در کارها خواهد شد:
"اگر خانمها در دفتر ما نباشند، فکر کنید که مکمل پروژه ما فلج است، از دیشب که خبر شدیم اصلاً باورم نمیشود که اگر من هم از وظیفهٔ خود بیکار شوم و کار انجام ندهم، معاش برایم پرداخت نشود، وضعیت اقتصادی ما رو به رکورد میرود، اصلاً زمستان است، فضای گرم خانه، معیشت خانواده، نان اصلاً هیچ کدام را دیگر نمیتوانیم مهیا کنیم."
طالبان ناوقت روز شنبه، فرمان جدیدی را در پیوند به عدم کار زنان در ادارات غیر دولتی صادر کردند.
در مکتوب فرستاده شده از سوی وزارت اقتصاد حکومت طالبان به ادارات غیر دولتی در سراسر افغانستان، بر کار زنان در این ادارات محدودیت وضع شده است.
با این حال بیشتر این ادارات غیر دولتی به ویژه اداراتی که خدمات صحی را برای مردم در افغانستان ارائه میکردند، تصمیم اخیر طالبان را شدیداً نکوهش کردند.
طالبان برعلاوهٔ سایر محدودیتها بر زنان و دختران در افغانستان، اخیراً پوهنتونها را به روی دانشجویان دختر بستند، مکاتب دختران را که قبلاً تا صنف ششم باز بود آنرا نیز بستند، دختران را از رفتن به مراکز آموزشی خصوصی منع کردند و در اقدام اخیر زنان را از کارکردن در سازمانهای غیر دولتی ممنوع کردند، آنچه که سبب نگرانیها و واکنشهای گسترده در داخل و بیرون از افغانستان شده است.