سازمان جهانی صحت در تازهترین گزارش خود که در وب سایت خود منتشر کرده، گفته است، "سیستم صحی افغانستان با کمبود کارمندان صحی مواجه است."
در این گزارش آمده است که دههها جنگ، آوارگی، شیوع بیماریها و رویدادهای طبیعی خسارات هنگفت را در افغانستان به بار آورده و نیمی از جمعیت این کشور را محتاج کمکهای بشردوستانه کرده است: "از آگست ۲۰۲۱، بحران اقتصادی سایۀ خود را بر خدمات اولیۀ افغانستان انداخته و وضعیت اقشار آسیب پذیر را بدتر کرده است. سیستم بهداشت و درمان را تضعیف کرده، سوءتغذیه را افزایش و واقعات سرخکان را بیشتر کرده است. بیماری کرونا کار و بار مردم را متضرر ساخته، نبود آب آشامیدنی صحی بیماریها را افزایش داده و نیاز بیشتر به درمان بیماریهای روانی را به وجود آورده است."
سازمان جهانی صحت در حالی در مورد کمبود کادر صحی در افغانستان گزارش داده که از آغاز حاکمیت دوبارۀ طالبان در این کشور، شمار زیادی از کارکنان صحی از این کشور به کشورهای دیگر مهاجر شده اند.
هر چند شمار دقیق آن مشخص نشده است، اما بر اساس گزارشهای غیر رسمی، ممکن است صدها داکتر در برنامۀ تخلیه در آگست سال گذشته و بعد از آن از طریق راههای دیگر کشور را ترک کرده باشند.
سازمان جهانی صحت پیش از این هشدار داده بود که سیستم صحی افغانستان در خطر فروپاشی کامل قرار دارد.
رئیس این سازمان پیش از این در سفر خود به افغانستان گفته بود که در صورت عدم ارائه کمکهای فوری پزشکی به این کشور، افغانستان با یک بحران جدی بشری مواجه خواهد شد.
این در حالیست که سازمان جهانی صحت روز دهم اسد در گزارش خود گفته بود که تعداد بیماران مبتلا به اسهال شدید در افغانستان به بیش از ۱۹ هزار نفر رسیده است.
در این گزارش همچنان آمده است که این بیماران در تمام ولایات هستند، اما بیشترین موارد در ولایات کابل، پکتیکا، خوست، پکتیا، جوزجان، غزنی، قندهار و زابل ثبت شده است.
وزارت صحت عامۀ حکومت طالبان به پرسشهای رادیو آزادی در بارۀ گزارش تازۀ سازمان جهانی صحت پاسخ نداد اما شرف الدین زمان، سخنگوی این وزارت در مورد شیوع بیماری اسهال شدید در مناطق مختلف افغانستان گفت که به تمام مبتلایان این بیماری رسیدگی شده است: "در مناطق مختلف کشور به بیماران مبتلا به اسهال شدید توسط پرسنل صحی کمکرسانی شده است که تاکنون هیچ موردی از ابتلا به مریضی کولرا نداشته ایم، آگاهی عمومی به بیماران داده شده و خوشبختانه در افغانستان کولرا هیچ مورد مثبتی ندارد."
این در حالی است که چندی پیش گزارشهایی از شیوع بیماری کولرا در مناطق مختلف افغانستان به ویژه مناطق زلزله زدۀ خوست و پکتیکا منتشر شده بود.
اما وزارت صحت عامۀ حکومت طالبان در آن زمان آن را اسهال شدید نامید.
بر اساس گفتههای داکتران، انسان در نتیجۀ استفاده از آب آلوده و یا عدم توجه به توصیههای بهداشتی دچار کولرا میشود.