پس از تسلط طالبان بر افغانستان، ازبکستان نگران امنیت خود از سوی افغانستان است. مقامهای ازبکستانی مذاکرات خود را با مقامهای حکومت طالبان در تاشکند آغاز کردهاند.
حکومت سرپرست طالبان میگوید، سرپرست وزارت خارجۀ آنان شب گذشته در تاشکند پایتخت ازبکستان با نمایندۀ ویژه رئیس جمهور و مشاور امنیت ملی ازبکستان دیدار و در بارۀ موضوعات مختلف گفتوگو کرده است.
ذبیحالله مجاهد، سخنگوی حکومت سرپرست طالبان به رادیو آزادی میگوید: "قرار است که وزیر خارجه با وزیر خارجه ازبکستان دیدار داشته باشد. چند دیدار دیگر نیز انجام خواهد شد و نمایندگان امارت اسلامی فردا در کنفرانس شرکت خواهند کرد. اگر جزئیات در مورد این نشست بود، با شما در میان گذاشته میشود."
این در حالیست که چندی پیش از خاک افغانستان حملات راکتی به تاجکستان و ازبکستان انجام شد. طالبان ادعا کرده بودند که اعضای داعش این حملات را انجام داده و بازداشت شدهاند.
تاشکند پایتخت ازبکستان، در آستانۀ یک سالگی حکومت سرپرست طالبان امروز و فردا میزبان نشست جهانی دو روزه در بارۀ افغانستان است.
در این نشست نمایندگان نزدیک به ۲۰ کشور اشتراک میکنند و حضور این نمایندگان تأیید شده است.
حکومت طالبان این نشست را "کنفرانس امنیت و توسعۀ اقتصادی افغانستان" نامیده است.
وزارت خارجۀ ازبکستان گفته است که این نشست ادامۀ نشستهای ۲۰۱۸ و ۲۰۲۱ در مورد افغانستان است.
به منظور اشتراک در این نشست، دیروز یکشنبه هیئتی به سرپرستی امیرخان متقی، وزیر خارجۀ حکومت طالبان وارد تاشکند شد.
هر چند پیشتر وزارت خارجۀ ازبکستان گفته که شرکت طالبان در این نشست به معنای به رسمیت شناختن دولت آنان نیست، اما شرکت طالبان با واکنشهای مواجه شده است.
سمیرا حمیدی، کمپاینر سازمان عفو بین الملل گفته است که با وجود بدرفتاری طالبان با کارمندان رسانهها و منتقدان شان، جهان به طالبان برای به رسمیت شناخته شدنشان فرصت میدهد و یک نشست بینالمللی برای آنها برگزار میکند.
این نشست در حالی برگزار میشود که نزدیک به یک سال از روی کار آمدن حکومت طالبان در افغانستان میگذرد، اما تا به حال حکومت آنها توسط هیچ کشوری در جهان به رسمیت شناخته نشده است.
ایجاد یک دولت فراگیر، حق کار و تحصیل به دختران و زنان و قطع رابطه با شبکههای تروریستی از جمله القاعده از شروط مهم برای به رسمیت شناختن حکومت طالبان از سوی جامعۀ جهانی دانسته میشود.