کارزارهای بازگشایی مکاتب دخترانه بالاتر از صنف ششم در حال گسترش اند.
سازماندهندهگان این کارزارها میگویند اینگونه میخواهند بر طالبان فشار بیاورند تا به تمام دختران اجازه مکتب رفتن را بدهند.
این کارزارهای جداگانه آنلاین در شبکههای اجتماعی و حضوری در ولایات مختلف که از چند روز پیش از عید قربان تا هنوز ادامه دارند، از سوی شماری از فعالان افغان زیر نام "مکاتب دخترانه را باز کنید، تعلیم حق دختران است" آغاز شدهاند.
"مکاتب دخترانه را باز کنید، تعلیم حق دختران است"
سازماندهندهگان این کارزارها میگویند اینگونه میخواهند بر طالبان فشار بیاورند تا به تمام دختران اجازه مکتب رفتن را بدهند.
مریم جامی یک تن از اشتراک کنندهگان در این کارزار به رادیو آزادی میگوید: "این کمپاین از جانب فعالین مدنی و فعالین حقوق بشر، در داخل و خارج از افغانستان در شبکههای اجتماعی به راه انداخته شده تا که همه بدانند هم تیکهداران و سردمداران نظام فعلیکه در افغانستان هستند و هم جهانیان و سازمانهای بینالمللی که در موضوعات سیاسی و اقتصادی افغانستان دخیل هستند و باید بدانند تا که فشار وارد شود و به زودترین فرصت مراکز تحصیلی و مکاتب دختران باز گردد."
یکی از دختران دانشآموز که مکتب به رویش بسته است، آمنه باشنده ولایت لوگر و دانشآموز صنف یازدهم مکتب میگوید از ۳۰۰ روز به این طرف هر ساعت منتظر این است که بازگشایی مکاتب اعلان شود، اما بهگفته او روز به روز از آن ناامید میشود.
آمنه میافزاید: "دهونیم ماه میشود که آنان (طالبان) در مورد شروع شدن مکاتب دختران چیزی نگفتند، همه مأیوس هستیم، از آنان خواهشمندیم که مکاتب را باز کنند مردم منتظر تصمیم آنان اند."
پیش از این نیز شماری از اشتراک کنندهگان این کارزارها نامه سرگشادهیی را برای "رهبران جهانی و کشورهای اسلامی" فرستادند و از آنان خواستند که از حق آموزش دختران حمایت کنند و بر طالبان فشار بیاورند تا حقوق اساسی و اسلامی دختران را بدهند.
از سویی هم مطیعالله ویسا بنیانگذار نهاد «راه قلم» که از سالها به این طرف در بخش آموزش فعالیتهای رضاکارانه دارد، میگوید از ماهها به این طرف فعالیتها و کارزارهای آگاهیدهی عامه را بهگونه آنلاین و حضوری شدت بخشیده تا طالبان به دختران اجازه مکتب رفتن بدهند.
او افزود: "این به منظور آماده کردن ذهنیت مردم است، تلاش مردم از هر چه بیشتر کمک میکند که همه صدا بلند کنند و حقوق اساسی یک طبقه را بشناسند و بهخاطر حق آنان مبارزه شود."
تلاش کردیم در مورد این کارزارها و خواستهای دانشآموزان محروم از درس دیدگاه و معلومات تازه وزارت معارف حکومت طالبان را داشته باشیم، اما تا پخش این گزارش به پرسشهای ما پاسخ نگفتند.
پیش از این وزارت معارف حکومت طالبان و ذبیحالله مجاهد سخنگوی این حکومت گفته بودند در این مورد شورای علما تشکیل میشود، اما نشست "علمای دینی" که ماه گذشته در کابل برگزار شد هم به این موضوع نپرداخت.
بیش از ۳۰۰ روز میشود که طالبان دختران بالاتر از صنف ششم را از آموزش محروم کردند.
بیش از ۳۰۰ روز میشود که طالبان دختران بالاتر از صنف ششم را از آموزش محروم کردند.
در این مدت در داخل و خارج از افغانستان حتی در سطح بینالمللی انتقادها، خواستها و اعتراضهایی شده و جریان دارند، اما تا هنوز نتیجۀ مطلوبی نداشته است.