وزارت معارف طالبان با نشر اعلامیهای به افغانها اطمینان داده که به حق آموزش و پرورش متعهد هستند.
این تعهد در حالی داده میشود که مسئولان وزارت معارف گفتهاند، انتظار میرود سال تحصیلی جدید فردا چهارشنبه با برگزاری مراسم ویژهای آغاز شده و مکاتبی که در هفت ماه گذشته تعطیل بودهاند، بازگشایی شوند.
پس از بازگشت طالبان به قدرت، دروازههای مکتبها به روی دختران بالاتر از صنف ششم بسته شد و به نظر میرسد که اکنون زمان بازگشایی آنها فرا رسیده است.
عزیز احمد ریان، سخنگوی وزارت معارف طالبان به رادیو آزادی گفت: "فردا سوم حمل سال ۱۴۰۱ تمام مکاتب، مدارس و مراکز آموزشی افغانستان باز میشوند، به همین مناسبت مراسم باشکوهی در کابل برگزار میشود."
وزارت معارف طالبان در بیانیهای که به مناسبت آغاز سال تعلیمی جدید و بازگشایی تمام مکاتب صادر کرده است، به همه نهادهای مربوطه دستور داده تا شرایط را برای آموزش با کیفیت و محیط آموزشی مساعد ایجاد کنند.
وزارت معارف طالبان از تمامی آموزگاران و دانش آموزان خواسته است تا با اطمینان کامل به تحصیلات خود ادامه دهند و آنان به تمام حقوقشان متعهد اند.
این وزارت همچنین از والدین خواسته تا فرزندان خود را بدون هیچگونه تبعیض به مکاتب و سایر مؤسسات آموزشی بفرستند.
وزارت معارف طالبان همچنان از آموزگاران و دانش آموزان خواسته که در پوشش و لباسهای خود به موازین شرعی و ملی پایبند باشند.
اما عزیز احمد ریان، سخنگوی این وزارت به رادیو آزادی گفته که هیچ یونیفورم خاصی برای آموزگاران زن و دانش آموزان پیشنهاد نشده است.
هرچند برخی از آموزگاران و دانش آموزان از آغاز دوبارۀ مکاتب خوشحال هستند، اما میگویند که قبلاً با لباس اسلامی و ملی به مکتب میرفتند.
نادیه که استاد ریاضی است، در بارۀ بازگشایی مکاتب به رادیو آزادی میگوید: "من بیصبرانه منتظرم تا فردا راه بیافتم و شروع به درس دادن به دانش آموزان گلم کنم. این یک اقدام نیک و اساسی بود. اگر موضوع حجاب یا چیز دیگری است، به حکومت قبلی هم مراعات میشد. این برای شاگران گلم خبر جدیدی نیست."
اقرا هم که دانشآموز صنف دوازده است، میگوید، راه بستهی امیدهایش باز شده است: "با رعایت تمام آداب فرهنگی و عرفی که یکی از آن حجاب است، به درسهای خود ادامه میدهیم. من خوشحالم که به آرزوی خود میرسم."
طالبان با حاکمیتشان در ۱۵ آگست ۲۰۲۱ به دختران بالاتر از صنف شش اجازه ندادند تا به مکتب بروند. اما ظاهراً در نتیجه واکنشهای گسترده افغانها در داخل و فشارهای بینالمللی به بازگشایی تمامی مکاتب موافقت کردند.
شروط حکومت طالبان برای راهاندازی مکاتب دخترانه، جداسازی صنفهای دخترانه و پسرانه و رعایت حجاب اسلامی بود که دانشآموزان و آموزگاران میگویند، در گذشته نیز مکاتب دخترانه و پسرانه ا از هم جدا بوده و آنان با حجاب مناسب به مکتب میرفتند.