در ادامۀ نگرانی از فقر فزایندۀ در افغانستان، سرمنشی سازمان ملل متحد خواستار تزریق پول به اقتصاد افغانستان شدهاست.
انتونیو گوترش برای نجات زندگی افغانها و اقتصاد افغانستان خواستار تعلیق مقرراتی شد که تطبیق آن مانع استفادۀ اسعار میشود.
آقای گوترش این خواست را در نشست خبری در نیویارک روز پنجشنبه مطرح کرد.
او همچنان خواستار آزاد سازی مشروط داراییهای منجمد شدهٔ افغانستان شد.
پس از آنکه طالبان در ماه آگست بر افغانستان دوباره حاکم شدند، حدود نهونیم میلیارد دالر ذخایر بانک مرکزی افغانستان در بیرون از این کشور عمدتاً در ایالات متحده منجمد شد.
سرمنشی ملل متحد گفت که به کمک مالی بینالمللی اجازه داده شود تا تنخواه کارکنان ادارات خدمات عامه پرداخت شود و خدمات ضروری مانند مراقبتهای صحی، آموزشی و سایر خدمات عرضه شوند.
آقای گوترش در ادامه گفت که از فروپاشی اقتصادی در افغانستان باید جلوگیری صورت گیرد و برای این کار پول به اقتصاد این کشور ترزیق شود: "در وضعیت فعلی افغانها به دلیل گرسنهگی، بیماری و کمبود کمک با خطر مرگ روبهرو استند. بنابراین جلوگیری از فروپاشی اقتصاد کاملاً ضروری است و برای این کار باید پول را به اقتصاد تزریق کنیم."
منشی عمومی ملل متحد همچنان گفت که کارکرد بانک مرکزی افغانستان باید حفظ شود و راهی برای آزادسازی مشروط ذخایر ارز خارجی افغانستان مشخص گردد.
در این حال خان افضل هدهوال معاون پیشین بانک مرکزی افغانستان به رادیو آزادی میگوید که جامعۀ جهانی میتواند از نحوۀ مصرف کمکهای مالی در این کشور نظارت کند.
او در این باره به رادیو آزادی بیشتر گفت: "نظام مالی افغانستان، سیستمهایی دارد که جامعۀ جهانی در راس ایالات متحدۀ امریکا میتواند از آن نظارت کند. تشویشیکه آنها دارند از این طریق رفع شده میتواند. سیستمی در افغانستان وجود دارد که آنها میتوانند حتی از امریکا و هر گوشۀ دنیا از پولیکه بهخاطر رفع بحران بشری کمک میشود و اینکه معاشات مأمورین ملکی پرداخت میشود یا نه نظارت کنند."
از سوی دیگر یک مقام برنامۀ جهانی غذا از جامعۀ بینالمللی خواسته است که به فرستادن پول به افغانستان ادامه دهد.
مری الن مکگروتی ، مسؤل این برنامه در افغانستان در مصاحبه با خبرگزاری اسوشیتد پرس روز پنجشنبه در بروکسل گفت که جهان با کمک مالی چند میلیارد دالری جلو بحران بشری را در افغانستان بگیرد.
او افزود که افغانستان در پرتگاه فروپاشی اقتصادی قرار دارد: "تمام اینها در حال تبدیل شدن به یک سونامی مطلق گرسنگی است که سراسر کشور را فرا گرفته و احتمالاً بدترین بحرانی است که افغانستان با آن مواجه است."
بیشتر در این باره: سازمان جهانی غذا: افغانستان با سونامی گرسنگی روبهرو استمکگروتی در ادامه گفت که پول کافی برای سال ۲۰۲۲ در اختیار ندارند و به همین دلیل بهگفتۀ او، ملل متحد خواستار ۴،۴ میلیارد دالر کمک مالی به افغانستان شدهاست.
بر اساس ارقام ملل متحد، بیش از ۲۲ میلیون نفر در این کشور با کمبود شدید غذا مواجه اند و بیش از هشت و نیم میلیون نفر نزدیک به گرسنهگی هستند.