حدود ۲۰۰ نفر به شمول شهروندان امریکا شام دیروز پنجشنبه در یک پرواز از میدان هوایی کابل به قطر انتقال داده شدند.
پس از پایان رسمی خروج نیروهای امریکایی از افغانستان در ۳۱ آگست، این نخستین پروازی است که شهروندان خارجی را به بیرون از افغانستان انتقال میدهد.
ماه گذشته بیش از ۱۲۰ هزار تن از شهروندان خارجی و افغانها با طیارههای نظامی در یک وضعیتی که با هرج و مرج به همراه بود از طریق میدان هوایی کابل به بیرون از افغانستان انتقال داده شدند و این روند به دنبال خروج آخرین سرباز امریکایی متوقف شد.
پرواز دیروز توسط شرکت هوایی قطر اجرا شده است.
مطلق القحطانی نمایندۀ ویژۀ قطر برای افغانستان دیروز را به میدان هوایی کابل یک روز تاریخی دانسته است.
وی گفته که این پرواز یک گام بزرگ در زمینۀ بازگشایی این میدان به روی پروازهای بینالمللی است.
در این حال ادارۀ هوانوردی ملکی افغانستان میگوید که میدان هوایی کابل هفتۀ آینده برای پروازهای خارجی کاملاً آماده خواهد شد.
غلام جیلانی وفا رئیس ستندردهای مصونیت پروازهای این اداره شام دیروز به رادیو آزادی گفت: "بخش پرواز بینالمللی میدان هوایی کابل تقریباً ۸۵ درصد ترمیم و احیا گردیده است و فعلاً با نورمهای حداقل است که ما به بسیار عجله سرعت کار میکنیم این ستندردها کمی بالاتر برود. ما امیدواریم که در هفتۀ آینده روزهای یکشنبه و دوشنبه حداقل دوشنبه بتوانیم که میدان به روی پروازهای بینالمللی باز شود."
هنوز معلوم نیست که در کنار قطر آیا کدام کشور دیگر هم در راستای فراهم کردن زمینۀ پروازِ دیروز نقش داشته است یا خیر.
سیگرید کاگ وزیر خارجۀ هالند در تویتی از حکومت قطر سپاسگزاری کرده و گفته که ۱۳ شهروند هالند هم در این پرواز انتقال داده شدند.
یک امریکایی افغانیالاصل که با خانوادهاش در میدان هوایی کابل منتظر پرواز بود به خبرگزاری فرانسپرس گفته که وزارت خارجۀ امریکا طی تماس تلیفونی برایش گفت که به میدان هوایی برود.
پس از آنکه طالبان بر کابل تسلط یافتند، هزاران تن در اطراف میدان هوایی کابل تجمع و تلاش کردند تا به بیرون از افغانستان انتقال داده شوند.
در یک حملۀ انتحاری در نزدیک یکی از دروازههای این میدان در ۲۶ ماه آگست بیش از ۱۰۰ نفر به شمول ۱۳ تن از نیروهای امریکایی جان باختند.
مسؤلیت این حمله را شاخۀ خراسان گروه دولت اسلامی معروف به داعش پذیرفت.
ایالات متحده به تکرار گفته که آماده است تا تمام شهروندان امریکا را که هنوز در افغانستان حضور دارند بیرون کند.
جین ساکی، سخنگوی قصر سفید روز پنجشنبه گفت که حدود ۱۰۰ امریکایی در افغانستان باقی مانده اند.
او افزود که آنعده از افغانها را هم انتقال میدهند که اسناد اقامت دایمی ایالات متحده و یا شرکایاش را دارند.
انتونی بلینکن وزیر خارجۀ امریکا روز چهارشنبه گفت که در تماسها با طالبان از آنها شنیده است که در صورت ادامۀ بیرون کشیدن افراد از افغانستان اینکشور عاری از اشخاص متخصص و دانشمند خواهد شد.
طالبان اعلام کرده اند که، مانع افرادی نخواهند شد که میخواهند افغانستان را ترک کنند، اما از داکتران، انجنیران و دیگر افراد مسلکی خواسته اند که در کشور خود باقی بمانند.
قطر طی سالهای اخیر نقش مرکزی را در میانجیگری بین طالبان و جامعۀ جهانی ایفا کرده است.
بسیاری کشورها پس از به قدرت رسیدن طالبان، سفارتهای خود را از کابل به دوحه انتقال دادند.